Niste prieteni foarte dragi ne-au facut o supriza fooarte frumoasa si ne-au oferit ocazia de a vedea Parisul pentru 3 nopti si 4 zile..
Am luat hotararea sa mergem singuri (doar eu si sotul) si sa il lasam pentru prima data pe Gogo SINGUR, fara noi, cateva zile.
Asadar, am stat in Paris de pe 17 pana pe 20 martie, am avut transportul cu Wizzair, cu aterizare pe aeroportul Beauvais.
Aeroportul este locul de aterizare si plecare a multor curse cu buget redus si situat in zona Tilles, chiar la iesire din orasul Beauvais, la 80 de km nord-vest de Paris.
Transportul aeorport Beauvais - Paris
Noi am ales autocarul. Este cel mai bun mijloc de transport, deoarece autocarele circula intre aeroport si zona Maillot din Paris zilnic. Fiecare transport spre Paris pleaca dupa 20 de minute de la sosirea fiecarui avion (le gasesti exact la iesirea din cladirea aeroportului, nu ai cum sa le ratezi) si cele dinspre Paris spre aeroport, cu trei ore inainte de imbarcare. Taxa de transport este de numai 15 euro si dureaza 80 de minute. Pentru Paris, iti poti achizitiona bilete direct de la chioscul din afara aeroportului.
Autocarul te lasa in Paris la Porte Maillot, de unde poti sa iei metroul catre orice punct in Paris.
Cazarea la Paris
Noi am avut cazarea asigurata la un hotel de 4 stele, pe care il recomand cu mare caldura. Hotelul se numeste MERCURE HAUSSMANN ST AUGUSTIN (20 rue Roquepine), situat in centrul Parisului, la 10 minute de mers pe jos de Champs Elysées si tot 10 minute de mers pe jos de Galeriile Lafayette si bulevardul Haussmann cu faimoasele magazine.
Hotelul avea micul dejun inclus in pretul camerei - un mic dejun foarte bogat si consistent.Hotelul la care am fost noi cazati a fost destul de scump (noi am primit aceasta excursie cadou de la mosicii lui Gogo - multumiiiiiiiiim din nou!!!), dar daca vreti sa beneficiati de avantajele zonei in care am stat noi, exact lipit de hotelul nostru erau un altul de 3 stele, cu preturi ceva mai rezonabile - Le Petit Madeleine Hotel
http://www.petitmadeleinehotel.com Transportul in ParisInainte sa plecam la Paris m-am tot documentat cu privire la cea mai buna alegere privind transportul in Paris, ce tip de abonament este cel mai convenabil. Pana la urma am zis sa ne orientam la fata locului si am luat cea mai buna decizie. Noi am ajuns in Paris undeva pe la 17 dupa-amiaza si am plecat din Paris undeva pe la 11.30 dimineata (aveam la mijloc 2 zile pline de stat in Paris), asa ca nu avea sens sa ne luam abonament pentru prima si ultima zi.
Asadar, noi am procedat astfel:- ne-am achizitionat o cartela de 10 calatorii - 12, 7 euro- pentru prima zi am optat pentru abonamentul de 1 zi, valabil pentru zonele 1 si 2 Mobilis Pass, €6.40. A fost cea mai buna optiune, pentru ca toate obiectivele Parisului (cu exceptia Palatuui Versailles) sunt situate in zonele 1-2, inclusiv cartierul Le Defence. Am calatorit, asadar, gratuit cu metroul, RER, autobuzul.
- a doua zi a fost mai lejera, nu prea am mai vizitat mult, asa ca am folosit din cartela cu cele 10 calatorii cu metroul
- a treia zi am mai folosit ultimele 2 calatorii din cartela de 10, drumul de la hotel catre Port Mailllot, de unde am luat autocarul spre aeroport.
Aceasta a fost cea mai buna varianta pentru noi, avand in vedere perioada de stat in Paris si traseul pe care l-am stabilit in ceea ce priveste obiectivele de vizitat.
Ce am vizitat noi?
Sfatul meu este sa luati (din aeroport, gara etc) o harta cu Parisul si cu obiectivele cele mai importate si statiile de metrou aferente. Daca stiti statia de metrou cea mai apropiata de obiectivul respectiv, va veti descurca singuri in Paris cu metroul, fara ca macar sa stiti o boaba franceza.Reteaua de metrou este foarte bine organizata si nu ai cum sa te ratacesti. Trebuie sa urmezi liniile de metrou (numerotate, pentru a fi mai usor de urmarit), si sensul de mers (ultima statie). De asemenea, liniile sunt colorate diferit pe harta de metrou, fiind astfel foarte usor de urmarit pe harta.
Asadar, sa va spun traseul urmat de noi.
In prima zi (sambata), ajungand la hotel undeva pe la 6 seara, am pornit pe jos spre Champs Elysées, ne-am plimbat pe bulevard si am ajuns pana la Arcul de Triumf. Arcul de Triumf este in mijlocul Place de l’Etoile la capatul vestic al Champs-Elysées.
A doua zi (duminica), ne-am trezit foarte devreme, am luat micul dejun si am pornit-o in mare tromba catre muzeul Louvre. Sfatul meu este sa fiti la ora deschiderii la muzeu, noi am ajuns acolo la 9.00 si nu am stat deloc la coada, dar la plecare (pe la 11.30) am observat ca se formasera cozi foarte mari la ghiseele de bilete. Noi am stat putin in muzeu, pentru ca eu oricum il mai vizitasem odata si eram dornici de a descoperi toate obiectivele Parisului, asa ca nu am acordat foarte mult timp capodoperelor acestui muzeu. Biletul de intrare costa 10 euro, dar daca ai sub 25 de ani ar fi gratuit.
Dupa Louvre am plecat cu metroul spre Catedrala Notre-Dame, care adaposteste in prezent cea mai mare orga din Franta. Am ajuns undeva pe la 11.30, fiind duminica, era slujba si a fost foarte frumos. Intrarea a fost gratuita in biserica, noi nu am mai urcat in turn.
De la Catedrala am pornit pe jos spre Cartierul Latin (aici sunt tot felul de taverne foarte pitoresti unde se poate manca destul de ieftin in comparatie cu restul Parisului), si ne-am tot plimbat pe jos pana la Pantheon si Sorbona.Bistro din Cartierul Latin
A doua zi am mai vizitat:
- Place de Concorde. De aici am mers pe jos spre Domul Invalizilor si Podul Alexander III (sunt situate foarte aproape, nu ai cum sa le ratezi).
- Sacre Coeur (statia de metrou Anvers) si cartierul Montmarte (pe care nu l-am mai vizitat din lipsa de timp, desi am auzit ca este foarte pitoresc).
- Intr-un adevrat tur de forta, am ajuns si la turnul Montparnasse, dar nu am urcat, intrucat restaurantul de la etajul 56 era in renovare.
- Moulin Rouge. In zona Moulin Rouge (la 5 minute de mers) se afla Place de Clichy (si statia de metrou cu acelasi nume), unde se afla, pentru doritori, KFC, MacDonalds, Starbucks.
Spre seara, am zis sa dam o fuga pana la Tour Eiffel, dar cand am ajuns acolo si am vazut o coada imensa, ne-am speriat si am hotarat ca nu are sens sa pierdem timpul, luand decizia sa revenim a doua zi la prima ora. De la Tour Eiffel am luat metroul spre cartierul Le Defence.
A treia zi, la 9.30 dimineata eram la Tour Eiffel (statia de metrou Bir Kakeim), cu speranta ca nu vom sta la coada, dar coada era mai mare decat in ziua precedenta. Casa de bilete este in stanga, nu in dreapta, asta ca sa va dati seama cam cat de lunga era coada!
Asadar, am stat cam o ora la coada si am urcat in Turn. (La coada erau o multime de parinti cu bebelusi in brate sau in caricioare, dar nu am vazut pe nimeni sa "taie" randul, desi vremea nu ne era prielnica, batea vantul si erau cam 8-10 grade afara). Sfatul meu este sa va cumparati bilet on line, daca aveti posibilitatea, pentru ca exista o intrare speciala pentru cei care au deja bilete sau rezervari (grupuri mari).Biletul de urcare cu liftul pana in varf a fost 13,4 euro.
De la Tour Eiffel, am pornit sa ne "incalzim" la o plimbare prin Galeriile Lafayette si magazinele de pe b-dul Haussmann.
Dupa-amiaza ne-am petrecut-o plimbandu-ne pe Champs Elysées. Aici neaparat sa intrati in showroom-ul CITROEN!!! Showroom-ul este denumit C42, („C” este initiala marcii, iar numarul 42 reprezinta adresa de pe Champs-Elysees). Cladirea, proiectata de arhitectul francez Manuelle Gautrand, are 30 de metri inaltime si este dispusa in 5 etaje, fiecare nivel fiind construit, la exterior, sub forma unei sali de expozitii
Alte impresii / sugestii / recomandari- toate supermarketurile mari sunt undeva la marginea Parisului, cat ne-am plimbat noi, nu am vazut nici unul. In schimb, exista lanturi de supermarketuri mai mici: MONOPRIX (noi am fost cazati avand un MONOPRIX la 100 metri de hotelul nostru, ceea ce ne-a fost de mare folos..seara cand ne intorceam la hotel, treceam prin supermarket si ne cumparam apa, fructe)) si FRANPRIX.