sâmbătă, 29 septembrie 2012

Baby Gogoshel intra in Club 30!

Am intrat in Club 30! 30 de ani in buletin, 60 de ani de twinhood nedespertita..
Astazi, blogul Baby Gogoshel sarbatoreste 60 de ani..adica mami de Gogoshel si mami de Fitzi au implinit 30 de ani..:)
 
 
 
 
Ca orice femeie, am resimtit aceasta zi ca o "povara"..in sensul ca nu ma incanta, la propriu, schimbarea prefixului..Dus-au anii frumosi ai tineretii, versurile Voltaj-ului nu mai pot trezi de acum, in mine, decat nostalgia dulce a anilor frumosi, nebuni, ai vietii..:)
Ziua de azi reprezinta si un prilej de intocmire a unui bilant al primelor trei decenii din viata noastra..Vorbesc, acum, in numele meu, dar sunt sigura ca sunt in asentimentul total al sufletului meu geaman pe aceasta lume (mami de Fitzi)..:)
Am realizat mult pe toate planurile vietii...nu destul, niciodata indeajuns (asa cum ne-a insuflat Tata), dar rezonabil, chiar din punctul lui de vedere, care ne-a indemnat mereu sa nu ne oprim nicicand (in ceeea ce priveste parcursul academic si profesional), sa incercam sa urcam mereu..Dar, asa cum insusi el subliniaza acum, bunic a trei nepoti minunati (in ordinea venirii pe lume: Gogo, Fitzi si Strumfi): "Copiii vostri reprezinta sensul țelurilor vietilor voastre de acum incolo!"  
 
Ma simt un om fericit! Un om iubit, apreciat, adorat de familia mea, centrul universului copilului meu! Si, desi imi doresc in fecare zi mai mult (un lucru aboslut firesc pentru un om care doreste sa evolueze pe toate planurile), daca m-ar intreba cineva acum, care e cea mai mare dorinta a mea, as raspunde, in termeni geopolitici: pastrarea statu quo-ului! :) Daca Dumnezeu nu imi poate oferi "mai mult, mai multe" (asa cum ne propunem sa obtinem de la viata in fiecare zi), il rog sa imi lase ceea ce am acum, cat mai muuuuuuuuuuuuult timp de-acum incolo!
 
Seara buna va doresc si multumim pentru gandurile frumoase!
Viata e frumoasa la 30 de ani! :)

luni, 24 septembrie 2012

Despre cum am alaptat 15 luni si 2 saptamani si despre cum am intarcat

 
Desi am nascut prin cezariana, dupa o sarcina cu emotii, am alaptat inca de la 2 ore de la operatie. Asistenta mi-a adus-o pe Izzie Lizzie, mi-a asezat-o la san si tin minte ca ea a stiut din prima ce si cum, a stiut mai bine decat mine. Nu mi-am facut niciodata griji ca nu o sa pot alapta, desi am sanii micii-medii, dar nici nu as fi facut o tragedie din asta, daca nu as fi putut.
Am alaptat exclusiv pana la 6 luni cand am inceput diversificarea, si am continuat cu alaptatul pana la 15 luni si 2 saptamani. A fost o perioada foarte frumoasa pentru mine, pentru noi.
La inceput, in primele 2-3zile am avut usoare probleme, in sensul ca ajunsa acasa (la nici 48 de ore de la operatia de cezariana), la sfatul doctorilor din spital, am inceput sa beau ceai de lactatie de la Fares…desi mie mi se declansase lactatia inca din prima zi, deoarece am fost foarte aproape de a naste natural (s-a rupt apa pe la 9 dimineata, am stat in travaliu suportabil (col sters, dilatatie 4) pana la 15.40)…buuun, asa ca la 2 zile de la nastere am facut furia laptelui! Aveam si rani la san, asa ca, la sfatul unei bune prietene, am alaptat o luna cu aparatori de mameloane de la Chicco.
 
La o luna, i-am dat prima data lapte praf. Izzie trecea printr-un puseu de crestere (la acel moment habar nu aveam ce inseamna asta) si ar fi stat tot timpul lipita de mine. In acea seara venisera parintii mei in vizita si Izzie avea usoare accese de plans…ea care nu plangea nicioadata! La insistenta parintilor, ca Deh…plange copilul de foame! i-am facut un biberon de lapte praf Humana. L-a papat cu pofta…ea deja era obisnuita cu biberonul, inca de la 8 zile de la nastere a baut laptic de la mami din biberon, eu fiind nevoita sa plec de acasa vreo 4 ore, la un examen.
 
Pana la 1 ancred ca i-am dat lapte praf de vreo 5 ori. Nu aveam de ce sa ii dau, intrucat aveam si depozite la congelator cu lapticul meu. Nestiind atunci foarte bine ca lactatia functioneaza pe principiul cerere-oferta (produci laptic in cantitatea in care se cere, adica atat cat tii bebe la san, stimulezi lactatia), pentru ca aveam surplus de laptic, foloseam si pompa (eu am avut una electica de la Primii Pasi), pana mi-am dat seama ca nu am cum sa scad cantitatea de laptic produsa, daca nu renunt la folositul ei.
 
Izzie a fost alaptata la cerere, de principiu papa inaintea celor 2-3 somnicuri de zi si inaintea celui de seara, precum si noaptea (la 15 luni ajunsese de se trezea si de 5-10 ori pe noapte pt alaptat). Pana la 5,5 luni ea a dormit in patutul ei, intr-o camera separate de a noastra…insa fiind deja iarna dar si ajungandu-ma oboseala, inainte de a implini 6 luni, s-a instalat frumos in patul nostru…si acolo a si ramas. Vorba unei alte mamici dragi, inca nu sunt pregatita sa o trimit in camera ei…
 
Nu vreau sa intru in polemici referitoare la alaptatul in public. Eu nu am alaptat in public decat de vreo 5 ori, in momente de maxima necesitate…mai ales cand era mica si trecea prin pusee de crestere si ar fi papat din 15 in 15 minute…dar nici atunci nu m-am expus, am gasit chiar si intr-un mall un loc retras, cu fotolii, unde sa pot face asta in intimitate cu maimutica mea. Era momentul nostru, nu al tuturor…de ce l-as fi impartit cu altii, mai ales cu niste necunoscuti? Recunosc, in compania familiei/unor prietene, am alaptat chiar si pe plaja (acoprita de un prosop – credeti-ma! Nu se sufoca deloc copilul!…cum ar spune unele mamici…), sau in parc, pe o banca retrasa. De obicei, plecam de acasa cu cate un biberon (cu laptic de al meu) sau aveam masina la indemana. Nu judec mamicile care alapteaza in public, insa nu-mi plac mamicile care fac asta atunci cand au la indemana alta solutie, vrand doar sa arate ca pot, folosindu-se de alaptat ca de o bravada.
 
Abia intre 13-15 luni, Izzie a inceput sa aiba momente cand cerea laptic in public…ma tragea uneori usor de camasa, si imi soptea cu o voce suava: na-na! ii spunea asa, deoarece cand o duceam la somnic, ii suneam hai la nani! si inevitabil isi primea si portia de laptic. Asa a asociat nani cu na-na!
 
Initial am vrut musai sa alaptez pana la 6 luni…apoi am zis sa fie pana la 9 luni. La 9luni inca nu avea dintisori (la 10 luni i-a aparut primul, al doilea la 11 lunisi ceilalti 2 la 14 luni), asa ca am zis ca o fac pana ii apar dintii. Nu am avut niciodata problem cu alaptatul, din cauza dintisorilor…nu m-a muscat decat de vreo 2 ori, la inceput, dar i-am spus sa nu o mai faca si a inteles perfect. Apoi am zis sa faca 1 an…la 1 an nu a fost momentul potrivit, pentru ca eram in plina sesiune si urma si licenta (la o a doua facultate). Am zis sa fie pana la 13 luni, pana dupa petrecerea de mot. Dupa luatul din mot, Izzie a facut un episod urat de maini-picioare-gura, asa ca aproape o saptamana nu a putut sa pape nimic decat laptic de la mami…vrand-nevrand, lactatia s-a stimulat la un nivel ridicat, incat ajunsesem sa aiba zile cand papa aproape numai lapte…devenise intre timp (de pe la 11 luni) extrem de mofturoasa la mancare, bazandu-se pe portiile fara numar de na-na pe care le primea, mai ales noaptea.  Timpul tot trecea, la sfatul pediatrului si al strabunicii maimuticii, am zis sa o alaptez pana pe la mijocul lunii septembrie, pana dupa sejurul de la mare…asa am trecut prin vara, perioada in care nu este recomandata intarcarea, deoarece le-ar putea afecta copiilor sistemul digestiv.
 
Abia dupa 1 an, am inceput sa ma simt usor agasata de intrebarile insistente, dar fara intentii rele, ale rudelor, care ma intrebau la fiecare vizita: Dar cat mai ai de gand sa ii mai dai? Gata! ii ajunge. E rusine! Asa am inteles ca decizia de a intarca apartine puiului, mamei si cel mult tatalui, ca e, desigur, o decizie intima.
De ce am vrut sa intarc?
Pentru multiple motive, desi unele mamici cu o viziune mai intoleranta si le-ar putea spulbera usor…am vrut sa intarc pentru ca nu mai manca mai deloc, bazandu-se pe laptic (de-asta a si avut usoara anemie), pentru ca se trezea de n ori pe noapte (in 90% din cazuri nu ma deranja, dar am avut unele nopti grele), pentru ca devenise extrem de dependenta de mine (si daca ma duceam noaptea pana la toaleta, se trezea si incepe sa planga…crezand ca o parasesc)…pentru ca noaptea nu adormea decat cu mine (chiar si cu tati facea mare scandal…tati nu avea cum sa ii ofere portia de alint la san)…pentru ca nu-mi consider sanii doar sursa de laptic, ci cred ca au si o functie estetica…pentru ca incepuse sa ceara lapte si in public (ma simteam usor stanjenita)…pentru ca la inceputul lunii octombrie megem la o nunta in Campina, asa ca va trebui sa o lasam pe Izzie la verisorul ei Gogo si tare nu as vrea ca sa le faca noaptea alba.
 
Cum am reusit sa o intarc pe maimutica dependenta de na-na?
Tin sa precizez ca am incercat metoda naturala…am incercat sa ii reduc mesele, am reusit insa pana la momentul de maini-picioare-gura, dupa care a fost haos (oricand voia primea)…am incercat sa ii introduce lapte praf, cu greu a inceput sa bea pe la 15 luni cate 10-20 ml pe zi…si asta doar cu biberonul, nu cu sticla/cana…cred ca o fascina mai mult biberonul (ea nu stie sa foloseasca nici suzeta), decat laptele in sine. I-am dat Milupa 3 si vad ca are oarecum success (cam 30-50 ml zilnic).
 
Intrucat mai era putin pana la plecarea la nunta respectiva, am zis ca daca nu o fac acum, nu o sa mai gasesc vreo motivatie prea curand…asa ca am ales ca vinerea (20 sept) sa fie prima zi a procesului de intarcat. Cu o zi inainte, am inceput sa iau cate 3 pastile/zi de extract de salvie. Sunt naturale, se gasesc la plafar (9 lei cutia) si ajuta la incetinirea lactatiei. De asemenea, ma aprovizionasem si cu ceai de salvie, pentru aceleasi motive. Dupa o noapte cu vreo 10 episoade de na-na, am stabilit ca aceea e ziua cea mare. Pe la 10 dimineata i-am dat sa pape laptic, pe saturate…pana cand singura a zis: gata! Am plans la gandul ca e ultimul moment de astfel de rasfat…Apoi mi-am colorat un pic sanii cu un marker inchis la culoare si am aplicat 2 plasturi Urgo. Cand a cerut laptic, i-am aratat ca am buba si ca ma doare si ca nu pot…a facut o criza, am vazut disperare in ochii ei…ma durea sufletul…insa dupa vreo 3 minute, s-a resemnat si nu a mai cerut…venea la mine si arata cu degetul spre sani si spunea Au-Au!...cata putere de intelegere la un copil de 15 luni, cata compasiune, cata dragoste pentru mine, incat sa renunte la a mai cere, stiind ca imi provoaca mie suferinta (Au-au..).
Vineri a reusit sa adoarma abia pe la 4 dupa-amiaza, tot foindu-se in pat, negasindu-si locul...insa cu prietenul ei de nadejde, domnul Degetel...asa adoarmea ea, dupa ce papa laptic trebuia musai sa isi suga degetelul mare de la mana stanga (mereu acelasi, inca de la ecografia de 16 saptamani). Un prieten bun! Mi-as fi dorit mult ca in  astfel de momente sa fi avut si suzeta, pe care a refuzat-o insa pe la 2 luni…Noaptea insa a fost grea…s-a trezit de vreo 10 ori, plangand si strigand: dă na-na! adormea suspinand cate 20-30 de minute si iar se trezea...de mica, Fitz are un soi de miscare de ied nervos, se da cu capul/fundul de pamant/pat, arunca cu piciarele, se contorsioneaza ca la circ…eu una, la 51 de kg, nu prea o mai pot tine, in momentele de criza/mofturi…desi are abia 10 kg la 15,5 luni. Abia o tine tati, la 1,91 m ai lui…dar arunca cu capul si cand te nimereste, iti muta efectiv dintii din loc. Ea nu poate fi calmata, nu e genul de copil pe care sa-l poti linisti tinandu-l in brate…nu, ea se arunca pur si simplu! Am incercat totusi sa o linistesc, tinand-o de mana, vorbindu-i, spunandu-i ca mami are buba-au…cum auzea, se linsitea (off…ea tot la mine se gandea) si adormea, oftand…mi-a rupt sufletul in noaptea aia!
A doua zi, pe la pranz deja ma dureau sanii…inca de vineri seara imi pusesem si comprese cu frunze reci de varza alba pe sani (antiinflamator natural), dar ma dureau (desi inca suportabil), mai ales cand o luam in brate sau cand imi dadea cate un piciorus de ied nervs noaptea…La 30 de ore de la ultima masa, am folosit o pompa manuala (de aceea simpla de 10 ron, a mea electrica se stricase de la atata folosit) si am pompat cam 30 ml…cat sa detensionez un pic sanii.
A doua nopate la fel…s-a trezit iar si iar si la al doilea strigat de Dă na-na..am cedat! Citisem cu o seara inainte pe un alt blog ca mamica in cauza i-a mai dat puiului ei laptic in primele 2 nopti...aveam nevoie sa-mi mai detensionez un pic sanii asa ca i-am dat pana a zis ea singura in somn gata! A doua zi de dimineata, tinand probabil minte, a venit sa imi ceara na-na si a trebuit sa o lass a se convinga iar ca am bu-ba (plasturii)…
A treia zi, duminica seara a papat 50 ml de laptic…buuun! Noaptea insa s-a trezit iar din 15 in 15 minute, asa ca pe la ora 3 a.m i-am dat iar un pic de laptic de la mine…pana dimineata la ora 8 a dormit neintoarsa!
Acum, a apatra zi, a debutat foarte bine: sanii nu mai sunt deloc tensionati sau tari, Izzie nu a mai cerut laptic, a adormit foarte usor la pranz…sa vedem insa la noapte de cate ori se va mai trezi. Sunt hotarata 100% ca la noapte sa nu ii mai dau laptic de la mine, aseara a fost cu adevarat ultima masa! Cred ca mai mult rau ii fac daca as continua cu asta…as face-o poate daca in 10 zile nu ar trebui sa o trimitem in deplasare pt o noapte la verisorul Gogo, asa ca pana atunci vreau sa doarma cat de cat bine noaptea!
 
Sfaturi pentru intarcat brusc, ca si mine
  • Nu plecati nicicum de acasa! Copilul se va simti si mai mult abandonat!
  • Nu luati Dostinex sau alte pastile sintetice, cu efecte adverse urate…luati extract de salvie, beti ceai de salvie, menta…la mine au ajutat teribil de mult la incetinirea lactatiei
  • Nu va legati sanii strans, medicii nu recomanda! Eu am folosit doar un stutien (eu port sutienul non-stop de prin luna a 8 de sarcina
  • Folositi frunze reci de varza ca si comprese, nu gheata!
  • Daca simtiti ca sanii sunf foarte tensionati, pompati un pic/mai mult, nu stati cu dureri, evitati astfel o posibila mastita.

 
Ce-as face altfel la urmatorul copil?
Cred ca nu l-as mai alapta atat de mult…daca nu s-ar autointarca, probabil ca i-as da pana la maximum 10-12 luni, pentru ca atunci incep sa constientizeze foarte bine ce au si ce ar putea pierde (na-na!!!) si devin extrem de dependenti de astfel de forma de alint…si cred ca si mama devine mai dependenta de astfel de momente! Inca mi-e dor de privirea ei cand papa, de modul in care ma mangaia si cu cealalta mana ma pisca usor (e tot o forma de alint a ei), de modul in care imi pupa sanii si le facea cu ochiul smecherste, stiind ca sunt mereu acolo, numai ai ei! E grea prima separare de pui!
 
 
 

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Bomboane Raffaello facute in casa

Gogo (2 ani) a descoperit gustul bomboanelor Raffaello..eu sunt innebunita dupa aceste delicatese si m-a vazut mancand, a cerut imperativ si m-a convins sa ii dau, vazandu-l cum saliva la propriu...
De ceva vreme ma tot batea gandul sa imi fac si eu, in casa, bomboane Raffaello..nu stiu de ce, dar amanam mereu acest demers, la gandul ca e o reteta complicata si neavand, niciodata, in casa toate ingredientele necesare..
De curand i-am cumparat lui Gogo migdale si alune de padure crude...Este mare mare fan..le adora la propriu! Asa ca, avand, in sfarsit pretioasele migdale in casa, m-am mobilizat si am hotarat sa incerc si eu sa fac in casa mult doritele bomboane Raffaello.
Mai ales ca Gogo a inceput cresa de o saptamana si vreau, in timpul cat stam acasa, mai ales in weekend-uri sa il "rasfat" cat de mult cu ceva bun..:)
 
 
 
 
 

Ce ingrediente am folosit eu:
lapte praf 250 grame
unt 200 grame
nuca de cocos 150 grame
zahar vanilat 100 grame
migdale si alune crude de padure


timp de preparare: 15 minute


Am pus untul lasat la temperatura camerei intr-un recipient..l-am zdrobit usor usor cu o lingura de lemn, dupa care am adaugat, pe rand, celelalte ingrediente.
 
 
 
 


 
 
Nu am respectat o ordine anume. Ulterior, am inceput sa framant la propriu aluatul, pentru a se omogeniza intreaga compozitie.
Dupa ce compozitia s-a legat, am luat si am modelat-o in forme sferice, in interiorul carora (unele dintre ele) am pus cate o migdala sau o aluna cruda de padure. Am "tavalit" bilutele delicioase in nuca de cocos si le-am lasat la rece in frigider. Eu am folosit nuca de cocos cu cateva particule colorate (nu am gasit alta in magazin).
Iata ce a iesit:
 
 
 
 
 
 
Piticul meu a fost fooooarte incantat de micile bilute colorate delicioase!
 
 
 

miercuri, 19 septembrie 2012

Prima saptamana la cresa - bilant

Gogo are deja 8 zile de mers la cresa..trebuie sa marturisesc ca mi-a fost groaza la propriu de acest inceput! Temerile mele erau atat de mari, incat, acum, la 8 zile de mers la cresa, pot spune ca e mai bine decat ma asteptam!

Gogo nu a intrecut toate asteptarile in ceea ce priveste mersul la cresa..toti prietenii preconizau ca se va adapta extrem de rapid (ceea ce s-a si intamplat), dar nu a fost nici genul acela de copil care intreaba din prima zi: Mami, cand mai mergem la cresa! Vreau la cresa! Nu..Gogo s-a impotrivit din rasputeri a doua si a treia zi..Incepand cu a patra zi, nu a mai plans aproape deloc la despartire, dar isi manifesta supararea..
Acum, face mofturei doar la trezitul de dimineata. eu trebuie sa fiu la serviciu la ora 8, asa ca trebuie sa il trezesc undeva pe la 7, ca sa putem ajunge in timp util la cresa...Desi, in zilele noastre de vacanta, de multe ori Gogo dadea el singur trezirea pe la 7, acum, trebuie sa trag de el..Nu mai avem timp sa si mancam acasa, si asta e marele meu of...Nu pot sa il trezesc la 6.30, ca sa mai avem timp sa luam si micul dejun..asa ca il duc la cresa nemancat..incerc sa compensez prin a lua pe drum si a-i da sa pape in masina migdale, alune crude de padure...Eu il conduc singura la cresa cu masina personala si trebuie sa fiu atenta la traficul din mers, asa ca nu am maini libere (decat la semafor) pentru a-i da personal sa pape..iar Gogo nu a fost niciodata mare fan laptic, ca sa pot lua canita si sa ii dau sa bea el singur pe drum lapticul, asa ca trebuie sa ma bazez pe ceva ce poate el sa pape singur..
Acolo au micul dejun undeva la 8.15 si nu pot decat sa sper ca papa ceva...
 
In fiecare zi il intreb ce a papat la cresa, iar el imi raspunde: supa! altceva nu mentioneaza..e drept ca e si inca mic (2 ani si 2 saptramni), asa ca nu pot sa acord credit total afirmatiilor sale, dar stiu ca este mare fan supa/ciroba si sper ca macar asta papa acolo la scoala..Mai avem o problema: Gogo nu prea accepta carnea..nu prea ii place sa muste din carne, nu e mare fan..asa ca nu sunt sigura ca isi acopera necesarul zilnic de proteine..
 
Cum procedez eu, ca sa ma asigur ca papa tot ce ii trebuie? ca isi acopera necesarul de proteine (carne), fructe si lactate pe zi?
Cum ajungem acasa, ii mai dau intotdeauna inca o masa (de obicei supa/ciorba cu carne)...apoi, il scoate Tati rapid la joaca (macar o ora), avand in vedere ca acolo la cresa sta toata ziua in cladire si trebuie sa il mai vada si pe el soarele..
Cand se intoarce de la joaca ii dau iar sa pape o cina usoara (iaurt cu cereale sau paine cu unt, de ex)..iar inainte de culcare, ne rasfatam cu totii cu un platou de fructe..
De asemenea, incerc sa il bag la somnic undeva la 9, ca sa adoarma pe la 9 si un pic, pentru a fi cat de cat odihnit..pentru ca nu am siguranta ca acolo, la cresa, doarme 2-3 ore, asa cum obisnuia el inainte..
 
Cam in acest fel am incercat sa ma mobilizez, sa ne adaptam programul de masa si somn, in asa fel incat sa nu diferentieze cu mult de ceea ce ne caracteriza rutina pana de curand..
 
Mamici cu pitici la cresa, voi cum procedati cu mesele, iesitul la joaca si somnicul?
 
 
 
In alta ordine de idei, pot declara, acum bilantul primei saptamani de cresa, ca Gogo este cel mai COOPERANT copil! Oricat nu i-ar conveni noile schimbari din viata lui, in fiecare zi cand il intreb daca mai doreste sa mearga a doua zi la "scoala", imi raspunde intotdeauana afirmativ..Stie ca aste este ceea ce trebuie sa faca, asa ca se conformeaza..mai stramba el din nasuc dimineata la trezire, dar cine nu face astfel?! Eu, una, urasc sa ma trezesc dimineata...:)

duminică, 16 septembrie 2012

Povestea unei mamici luptatoare - Sarcina cu Trombofilie


Dragi mamici, o prietena draga mie a avut amabilitatea sa ni se destainuie, sa impartaseasca experienta ei cu aceasta afectiune, care, din pacate, afecteaza tot mai multe femei care isi doresc sa aiba un copil: Trombofilia!
 
 
 
Te admir, Andreea, pentru puterea ta de a indura atat de multe ca sa aduci pe lume frumusetea ta de pitic!
Si multumesc pentru ca ne impartasesti experienta ta! Sa speram ca povestea ta va ajuta mamicile care se afla intr-o astfel de situatie..pentru ca, din cazurile de care am cunostinta personal, putine sunt mamicile care au avut norocul sa le fie descoperita aceasta urata afectiune inca de la prima sarcina.
 
Iata ce ne povesteste mamica Andreea:
 
"As vrea sa stie toate cititoarele si ma ales viitoarele mamici ca aceasta trombofilie reprezinta, din pacate, o afectiune perfida; nu da niciun semn ca ar exista in viata de zi cu zi.

Si eu ma consideram o persoana normala, care nu a avut antecedente pe linia de sanatate demne de mentionat; am fost destul de responsabila, pentru ca mi-am “planificat” venirea pe lume a primului bebelus si, drept urmare, mi-am facut toate analizele de baza inaninte de a purcede in drumul care s-a dovedit extrem de anevoios.

Nu ramasesem pana atunci niciodata insarcinata, nu luam anticonceptionale, dar am avut grija sa nu se intample. Mi-am facut inainte un control destul de riguros, pentru ca eu sunt mai nebuna si ma gandeam in sinea mea ca ceva e defect daca nu am ramas insarcinata pana acum. Din fericire, avem in familie o matusa care a fost medic ginecolog si acum mai activeaza doar cateva ore. Inca de la primul simplu control, fara ecografii (nu erau pe vremea ei), matusica a descoperit ceva minor, insa acesta fiind un aspect pe care marii medici de acum il ignora complet: uterul meu era putin, foarte putin lipit intr-un punct – sinechie uterina se numeste (ceea ce ar fi putut impiedica spermatozoizii sa isi urmeze drumul). Matusica, cu manutele ei “finute” m-a dezlipit pe loc, pe viu, cu o pensa; a durut, dar a fost suportabil. In ciuda varstei mi-a explicat si cum si in ce pozitie este mai usor pentru mine sa raman insarcinata – toate aceste aspecte corelate cu pozitia uterului meu. Si am plecat multumita acasa. Seara, sotul meu (care este si finul matusii) a fost sunat de catre aceasta, care i-a explicat sec: “Cosmin, facutul copiilor nu e sex de placere, nu le confunda, nu au nicio legatura. Sa faceti exact cum v-am spus”. A fost una dintre fazele extrem de haioase… J

Zis si facut, in 2 saptamani eram insarcinata, fara ca unul dintre noi sa se astepte la un rezultat asa de repede. Am fost asa de uimiti amandoi ca nici macar nu am stiut cum sa reactionam, dar asta este o alta poveste.

Am mers la control, eram intr-adevar insarcinata, am mers la ecografie si ii batea inimioara. Mi s-a prescris un tratament de mentinere, analize, etc. Nu aveam mari dureri, nu aveam sangerari, totul parea sa decurga normal. La controlul de 10 saptamani insa, sec, fara nicio explicatie, doctorul a pus diagnosticul: sarcina oprita in evolutie. Firicelul acela de viata luase deja forma bebelusului in burtica, dar inimioara lui se oprise. Imaginea aceea m-a marcat enorm; pana acum jumatate de an inca mai plangeam cand imi aduceam aminte.

Si de aici a inceput calvarul. Am mers a doua zi dimineata sa ma chiureteze – vroiam sa se termine mai repede, eram distrusi amandoi. La chiuretaj nu stiu ce s-a intamplat, pentru ca plangeam foarte tare, am lesinat si nu imi mai aduc aminte nimic, doar patul acela de fier.

Dupa acest episod am hotarat sa mergem in Bucuresti sa discutam cu alti doctori despre cauzele opririi in evolutie. Asa am ajuns la Dr. Iosif Niculescu, directorul Regina Maria la acel moment. Un om care mi-a explicat si mi-a expus cele 4 grupe mari de cauze care ar fi putut provoca acest episod. Care m-a ascultat, m-a sfatuit, si caruia ii datorez venirea pe lume a lui Rares.

Primele analize, in afara de cele deja ultracunoscute, pe care le-am facut au fost cele hormonale. Nu a reiesit nimic in neregula. Asa ca, am zis noi, incercam din nou. Si am incercat vreo 3 luni si nu iesea nimic.

Niculescu spunea ca e in regula, sa mai incercam, dar mie nu mi se parea ok. Daca prima data a iesit usor, insemna ca nu avem probleme si figura trebuia sa se repete. Am mers din nou la matusa la control, care mi-a spus sec: de data asta uterul tau chiar s-a lipit, din cauza chiuretajului. Trebuie sa mergi la Bucuresti sa ti-l dezlipeasca, iti trebuie anestezie.

Si din nou la Niculescu – care insista ca el nu imi face, ca nu are sens. Pana am ajuns sa ii spun: “Eu platesc, e pe banii mei, asa ca facem”. Si am facut-o si pe asta, cu o camera cu un cutitas intra in uter si unde e lipit, daca e lipit, dezlipesc. Dupa operatie m-am trezit cu Cosmin langa mine si imediat a venit Niculescu care a spus atat: “Respect pentru matusa dumneavoastra”. Intr-adevar, fusese sinechie uterina.

Si imediat dupa am ramas din nou insarcinata. Numai ca de data aceasta s-a oprit si mai repede din evolutie, la 4-5 saptamani. Mi-am dat seama sigura, pentru ca mi se desumflasera sanii si analiza de sange a demonstrat-o. Asa ca am mers din nou la chiuretaj, la Bucuresti. De data asta ne-au luat alt set de analize, inclusiv cele genetice, pe care le-au trimis in Germania.

Ce sa va spun, era un calvar – eram devastati toti, nu imi mai doream sa traiesc in momentele alea, am avut niste caderi psihice groaznice. Au venit si rezultatele analizelor genetice, eram ok, compatibili.

Am zis insa sa incerc sa merg la un alt doctor. Si am ajuns la Dr. Anca, de la Municipal. In cateva cuvinet i-am explicat ce se intampla si mi-a fost adresata o singura intrebare: “In familie sunt antecedente, persoane bolnave cu inima?” Si sunt, toti din partea tatalui au mari probleme, inclusiv tata ia tratament zilnic. Raspunsul a venit si mai scurt: “Ai trombofilie. Mergi si fa setul acesta de analize la Medlife, ia aspenter incepand de acum de 3 ori pe saptamana si poti sa ramai din nou insarcinata”.

Am fost usor sceptica, pentru ca eu imi facusem mare parte din analizele de trombofilie, dar am zis sa mai mergeme o data – ramasesera doar 2 de facut noi. Si ce sa vezi, surpriza, exact la una dintre ele era problema: Mutatia factorului V leiden. Cand m-am intors la doctor cu analizele eram deja insarcinata, deja pe aspenter.

Am inceput imediat si tratamentul cu Clexane 0.4 (standard in cazul acestei afectiuni). Numai ca imediat au inceput si sangerarile. Mai usoare in prima faza, tinute sub control cu Duphaston. Am mers la ecografii in Bucuresti, mi-au confirmat sarcina, la 5 saptamani mi-au confirmat bataile inimii. Traia de data aceasta. Numai ca intr-o seara am inceput sa sangerez abundent, curgea ca la robinet. Am mers de urgenta la spital – acolo, vazandu-ma in ce stare sunt, au vrut sa ma bage in sala de chiuretare imediat. Am inceput sa urlu si sa ii spun doctorului ca il omor daca nu imi face ecografie inainte, ca plec din spital, etc. Cu greu l-am convins sa imi faca ecografie. De data aceasta, cu toate sangerarile, lui Rares ii batea inimioara. Asa ca m-au trecut pe tratament. M-au stabilizat dupa cateva zile, m-au externat, facem injectii cu solutii litice la 4 ore. Dar dupa o saptamana, iar sangerari abundente. Din nou la spital, aceeasi situatie: Rares traia. Din nou internare, din nou tratament. Am sunat atunci la Bucuresti, la Niculescu, cu care nu mai vorbisem de la sarcina pierduta 2. Ne-a recunoscut, nu s-a suparat ca am mers si la alt medic, dar mi-a schimbat prin telefon imediat tratamentul de sustinere. Si am inceput sa iau 6 sau 8 Utrogestan/ zi. De atunci s-au oprit sangerarile.

 
Numai ca la urmatorul control, in Galati (era iarna grea cu zapezi care nu ne permitea deplasarea la Bucuresti), se parea ca incepe sa se deschida colul si m-a programat pentru cerclaj. Am plecat aunci de urgenta la Bucuresti. M-au internat la Regina Maria si asa am ajuns sa petrecem acolo Craciunul. M-au stabilizat fara cerclaj.

 
Au urmat alte saptamani grele, dureri, eu in tot acest timp nu ma dadeam jos din pat decat pana la baie, nu puteam manca nimic, slabisem vreo 5 kg, mi-era rau non stop. Eram asa disperata ca daca cumva nu imi era greata cateva minute plecam la ecografie, credeam ca s-a oprit din evolutie. Cosmin s-a hotarat intr-o sera sa cumparam un ecograf si sa stau conectat non stop la el, ca sa ma mai relaxez (am distrat tot spitalul Regina Maria in acea sara). Din pacate, la un moment dat am ajuns si la cerclaj, nu se mai putea fara. Oprisem clexan-ul inainte de operatie, dar ceva s-a intamplat, m-au intepat intr-un perete vaginal si dupa cerclaj am sangerat abundent. Toti doctorii erau inmarmuriti, credeau ca au compromis sarcina deja avansata, m-au bagat iar in sala. Din fereicire nu era nimic grav, m-au cusut intr-un punct si s-a terminat.
 
Dupa acest episod am hotarat sa ne mutam in Bucuresti, sa fim mai aproape de doctorii care ma urmareau. A venit insa alta supriza la o ecografie. Mi-au spus ca bebe este suspect de ventriculomegalie, avea ventriculul stang marit. Asta era cu adevarat tragic, insemna sa nasc un copil care urma sa moara. Am crezut ca o sa mor si eu atunci. Am asteptat alte doua saptamani internata, la urmatoarea eco parea ca e mai bine. Ne-am mai linistit. Dar la 29 de saptamani apare din nou aceeasi problema: ventriculomegalie borderline. Urma ca la nastere sa I se taie capul bebelusului, sa I se puna un dren, etc. – toate acestea le-am auzit eu insarcinata in 29 de saptamani, de la ecografist. Niculescu era plecat din tara (la el acasa in Germania), iar eu am facut o criza de plans, s-au declanasat contractii mari, in ciuda tratamentului cu ginipral si restul. Cei de la Regina Maria s-au speriat si ne-au spus, la 8 seara, ca ne dau salvare, sa plecam unde vedem cu ochii, ei nu isi permit sa ma tina, nu pot accepta o astfel de nastere la ei in clinica.
 
Asa am ajuns la Giulesti, unde nu am nascut chiar asa devreme. M-au tinut pe tratament inca 3 saptamani. Mi-a repetat Dr. Albu ecografia si mi-a spus ca e ok bebe, este mai mare un ventricul, dar raportul dintre ei este bun. M-au externat, colul se lungise, avem 5 cm, era bine.
Numai ca a doua zi, la pranz, in timp ce dormeam, s-a rupt apa. Si gata, la 32 de saptamani, Rares s-a hotarat ca vrea ne vada si a venit pe lume dupa ce a terminat-o pe mami cu o nastere normala deloc planificat si un travaliu de 8 ore. Era un bebelus de vis, extrem de curat, cu piele intinsa, arata ca un ingeras. La inceput a respirat singurel, dar dupa aceea au inceput problemele. L-au tinut la CPAP, dar nu a fost suficient. L-am nascut smabata-duminica noaptea, iar luni a trebuit intubat. Nimeni nu ne putea spune nimic, decat ca trebuie sa asteptam si sa ne rugam. De luni pana miercuri doar asta am facut: ne-am rugat. Ma duceam la el la 3 ore si nu puteam sa il ating. O singura data mi-a dat voie o asistenta, dar imediat Rares, anesteziat fiind, a inceput sa planga. Si m-au scos imediat din sala. Miercuri dimineata am hotarat sa mearga la el preotul spitalului sa ii spuna o rugaciune. Iar miercuri la ora 15 ne-au anuntat ca bebelusul nostru ne face cu mana din incubator. Il dezintubasera, respira singur. A fost cel mai fericit moment din viata mea, mai fericit ca cel in care l-am nascut si mi l-au pus pe piept.

Mi-au spus apoi ca ii pot duce lapte, 3 ml – mi se parea ca plutesc si ca visez.
Era insa o alta problema, mai grava decat respiratia. Din cauza clexanului si a aspenterului, care fluidizau sangele foarte tare si totodata, din cauza nasterii premature, Rares facuse o hemoragie la capsor – grav rau. Era insa in remisie. Tot datorita acestei afectiuni trebuia sa asteptam 3 saptamani – era posibil ca bebe sa faca infarct cerebral.
Au trecut insa cele 3 saptamani si problemele s-au rezolvat rand pe rand. Am continuat insa sa il ducem la ecografii la capsor pana la 6 luni – fusese hemoragie de gradul 2, dar se resorbise, nu au fost probleme.

 

Pe scurt, cam aceasta a fost povestea lui Rares – tot ce sper este sa aiba un destin frumos si sa fie un exemplu pentru noi pe viitor. Chiar a fost un luptator de cand l-am conceput si de cand a venit el in viata noastra suntem cei mai fericiti oameni de pe pamant.

Pierderea celor 2 sarcini s-a transpus in momente oribile pentru noi, nu am crezut ca poate exista durere atat de mare. Am plans 2 ani dupa primul bebe pierdut, chiar si dupa ce l-am nascut pe Rares inca ma mai gandeam la ce varsta ar fi trebui sa aiba copilul meu de fapt. Dar acum am depasit momentul, nu imi pot imagina ca altul decat Rares ar putea fi copilul meu. Ma mai uit din cand in cand la ecografia de la prima sarcina, dar nu mai plang. Am chiar momente cand imi spun ca as avea taria sa o iau de la inceput cu o alta sarcina, ca pot sa fac din nou efortul – dar cand ma gandesc la posibila hemoragie craniana… dau inapoi. Poate intr- zi, cine stie… eu mi-as dori.
Concluzionand, inainte de a ramane insarcinate, mergeti si faceti analize: profil trombofilie (stiu ei pe care sa vi le faca). Nu aveti de ce sa treceti prin aceste clipe, cand puteti preveni.

Riscurile, in cazul mamei cu trombofilie, sunt mari: sarcini care se pot opri din evolutie, hemoragii craniene. Dar tot ce trebuie sa stiti este ca un tratament adecvat va poate ajuta si problemele pot fi eliminate. Si eu o recomand pe Dna. Uscatescu (pentru tormbofilie) – e nebuna, dar va va ajuta sa aveti un copil. Si mergeti la ecografii mult mai dese, Pop, Iosup, Albu – sunt cei mai buni, faceti-va programari din timp."

 

Consult ORL si testare acuitate vizuala copii - GRATUIT

Vesti bune pentru posesorii de carduri Sensiblu Silver si Gold:
Posesorii cardurilor Sensiblu Silver sau Gold beneficiaza in luna septembrie 2012 GRATUIT de un consult ORL + o testare acuitate vizuala copii.
Consultul ORL si testarea acuitate vizuala copii se vor efectua gratuit, pe baza unei programari telefonice, in clinicile ANIMA din Bucuresti.


 


De asemenea, daca ai card SENSIBLU, poti beneficia de multiple alte promotii pentru copilul tau, printre care si un consult anual GRATUIT la pediatrie, in clinicile ANIMA. Mai multe detalii aici.

sâmbătă, 15 septembrie 2012

TROMBOFILIA SI SARCINA

Moartea intrauterina a fatului constituie o dramă pentru mama si familie. Impactul negativ psihologic al acestui eveniment este cu atat mai pregnant cu cat acest eveniment nefericit survine in lunile avansate de sarcina.
Sarcina oprita in evolutie este cea mai frecventa complicatie a sarcinii, doar 30% dintre sarcini avand viabilitate la termen, iar 50% sunt pierdute inainte de prima menstruatie intarziata, afectand 1 din 100 de gravide.
Pe langa multiplii factori medicali care pot opri sarcina in evolutie se contureaza din ce in ce mai frecvent defectele de coagulare a sangelui -  trombofiliile - o problema prea putin mediatizata, pana in rezent, din pacate.
Descoperirea din timp a trombofiliei este esentiala – avand în vedere gravitatea si complicatiile, in conditiile in care se estimeaza ca anual aceasta provoaca decesul a unui milion de oameni. De aceea, se recomanda din timp vizita la medicul specialist şi la laborator pentru descoperirea riscurilor trombofilice si pentru profilaxia acestor afectiuni.
 
Ce este trombofilia?
Trombofilia se refera la un grup de afectiuni in care sangele se coalguleaza mai usor decat in mod normal - o condiţie în care sângele are o tendinţă crescută de a se coagula în vase.
Trombofiliile pot fi clasificate in:
 • trombofilii ereditare - atunci când mosteneşti gena respectiva (mutatia genei factorului V Leiden, mutatia genei protrombinei, deficitul proteinei S, al proteinei S, deficitul de antitrombina)
 • trombofilii dobandite, care apar mai tarziu în viata, ca rezultat al altor probleme medicale (varsta, obezitatea, sindromul antifosfolipidic sau insuficienta cardiaca). Sindromul antifosfolipidic reprezinta cea mai comuna cauza de trombofilie dobandita.
 
Trombofilia in sarcina. Riscuri
Nu toate femeile gravide care au trombofilie vor avea complicatii în sarcina. Cu toate acestea, trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu sufera de aceasta boala, femeia gravida va avea un risc mai mare de a face tromboza venoasă profunda sau anumite complicatii ale sarcinii.
Trombofilia poate contribui la apariţia unor complicatii în sarcina, cum ar fi:
  • avorturi spontane repetate, de obicei după saptamana a zecea de sarcina;
  • nasterea unui copil mort, in trimestrul al doilea sau al treilea;
  • placenta abruptio - separarea prematura a placentei inainte de nastere. Placentaabruptio poate determina o nastere prematura, o greutate mica la nastere (de 2500g sau mai mica) si pierderi masive de sange la mama. In cazuri rare (in mai putin de 1 din 1000 de nasteri), o placenta abruptio severa poate duce la decesul fatului;
  • preeclampsie severă. Preeclampsia este definita ca hipertensiunea arteriala (peste 140/90 mmHg) nou instalata, de obicei dupa 20 de saptamani de sarcina si care asociaza frecvent albuminurie (proteine in urina). Pe langa problemele date de hipertensiunea arteriala, preeclampsia duce la scaderea oxigenarii fatului si uneori la probleme ale functiei hepatice, renale sau cerebrale la mama. In forma cea mai severa, preeclampsia este o afectiune cu potential letal.




 
 
 
Trombofilia este legata de o crestere de 5 ori a riscului de moarte a fatului, retard de crestere si preeclampsie severa.
 
Cum se diagnostichează trombofilia?
Screeningul pentru trombofilii nu se face de rutina, medicul obstetrician ginecolog va decide daca aveti sau nu indicatie pentru acesta. Dar pierderile recurente de sarcina (pierderea a 2 sau 3 sarcini consecutive) reprezinta din ce in ce mai mult indicatie de screening pentru trombofilie.
Daca ai suferit de una dintre aceste probleme (pierderea a 2 sau mai multor sarcini consecutive sau oprirea in evolutie a sarcinii), solicita medicului obstretician sa te indrume catre medicul hematolog, pentru a fi evaluata existenta acestei afectiuni.
Doctorii iti vor recomanda sa faci anumite analize de sange pentru a afla daca suferi sau nu de trombofilie. In prezent, nu exista un singur test care sa poată identifica toate tulburarile de coagulare, astfel incat este nevoie de o combinatie de teste de laborator care să identifice cu acuratete tipul de trombofilie.
Din fericire exista multe tratamente pentru gravidele cu trombofilii. Conform unui studiu publicat in British Medical Journal in 1997, procentul pierderilor de sarcina in cazul femeilor care nu recurg la nici un tratament este de 90%, iar pentru femeile care iau o doza de aspirina pentru copii pe zi dinainte de conceptie si pe toata durata sarcinii, procentul de nasteri reusite este de 42%; femeile care au fost tratate cu aspirina si heparina (un medicament de fluidizare a singelui care previne formarea cheagurilor de singe in placenta) procentul de nasteri reusite este de 71%. (Alte studii au raportat procente de reusita intre 75% si 93%).
 
Despre experienta unei sarcini cu trombofilie, gasiti aici.
 

joi, 13 septembrie 2012

La cresa: ziua 3

A treia zi la cresa a inceput si mai rau decat a doua..L-am dus undeva pe la 8.30-09.00, dat fiind ca era si utliam zi a mea de stat acasa si mi-a fost mila (si de el si de mine) sa il trezesc undeva pe la 06.45, ca sa ajungem in timp util, asa cum va trebui sa facem de maine.
Cum a vazut ca ma imbrac, Gogo a intrat iar in panica..tragea de tricou sa il dau jos, sa mergem din nou in pat, sa stam impreuna...La fel a procedat si cand l-am schimbat pe el..Cu explicatii, am reusit sa plecam din casa cat de cat voiosi.
In masina a stat destul de suparat...trist, mai degraba (acesta e cuvantul)..i-am explicat ca mami trebuie sa mearga la serviciu, pentru ca avem nevoie de bani etc etc..Am reusit, totusi, sa il fac sa zambeasca, dupa ce m-am maimutarit in timp ce conduceam...
Ajunsi la cresa, a acceptat sa il descalt, dar cum a vazut educatoarea, s-a lipit de mine iar ca o maimutica si nu a vrut sub nici un chip sa imi dea drumul..Intr-un final, a trebuit sa il transfer, in tipetele de rigoare, in bratele educatoarei..:(
Am mai ramas cam 30 de minute pe holul cladirii..L-am auzit plangand minute bune in sir..de la atat de mult plans, a mai si vomitat (ii dadusem sa pape un iaurtel de dimineata)..ofofof
Nu vreau sa va descurajez, dragi mamici ce urmeaza sa treceti prin aceasta experienta..e greu, tare greu..mi se rupea sufletelul stiind ca el e acolo si eu sunt departe de el..Am plecat aproape plangand de acolo si cred ca asa se va mai intampla cel putin o saptamana de acum incolo..E greu, dar trebuie sa trecem prin asta, trebuie sa ne tinem tari si sa nu intrerupem nicicum mersul la cresa (nici nu as putea, chiar daca as vrea).
 
Gogo e un copil tare cooperant, el a inteles foarte bine conceptul de cresa, stie ca trebuie sa mearga acolo, accepta ideea, dar cand se vede pus in fata faptului implinit, protesteaza la maximum..si cine nu ar face la fel, daca ar fi sa ne punem in locul lui?! De la rutina noastra draga, de la plimbarile noastre si programul nostru impreuna - sa trecem dintr-odata la un program de 8-9 ore, ca un o mare...


Randurile de mai sus le-am scris inainte de a-l lua pe Gogo de la cresa. Ajunsi acolo, am plecat cu speranta, intrucat educatoarele ne-au spus ca nu a mai plans..Intr-adevar, cand am ajuns acolo si asteptam tragand cu urechea pe hol, l-am si auzit pe Gogo care, dupa ce s-a trezit, a spus "papa", in sensul ca dorea sa isi pape gustarea de ora 16.00...Nu plangea...:)
In plus, Gogo a inceput sa povesteasca despre scoala, il intreb cine i-a dat sa manance si el imi raspunde "Doamna", imi spune ca a papat supa samd..:) Nu pare un copil speriat, traumatizat atunci cand ii pomenesc de scoala si cand ii repet mereu ca "maine mergem din nou la scoala"..:)
Maine e ziua cea mare si pentru Mami, care se reintoarce la serviciu dupa 2 ani de zile..
Wish me luck!
Keep in touch!
Asadar, mergem inainte!

miercuri, 12 septembrie 2012

A doua zi la cresa

A doua zi la cresa este cea mai grea..stiam, din experienta altor parinti, ca a doua zi la cresa e cea mai dificila, pentru ca, daca in prima zi, totul a fost un experiment si copilul nu stie ce se intampla cu el, a doua zi, el realizeaza pe deplin.
Exact asa s-a intamplat si cu Gogo..Cum am intrat pe usa cladirii, Gogo s-a panicat si s-a agatat de mine..cand a vazut ca il descalt, a izbucnit in plans si a facut o adevarata criza..nu voia nicium sa isi abandoneze pantofiorii, dorea sa se incalte numaidecat cu ei din nou, nu voia sa se dezbrace, ce mai..un adevarat show..
Am incercat sa il calmez timp de cateva minute, dar nu am reusit..asa ca mi-am luat inima in dinti si l-am transferat pe Gogo in bratele educatoarei...si in urletele de rigoare am parasit cladirea..Ce-i drept, nu m-a lasat inima si am mai ramas cateva minute pe hol..S-au mai auzit tipetele Gogosharului timp de cateva minute, dupa care s-a calmat..
Mi se rupea sufletul, dar nu am cedat si am plecat spre rasfatul urban oferit de Mamica urbana.
 
Din ce m-au sfatuit si educatoarele, secretul reusitei adaptarii este consecventa! Ne-au sfatuit sa nu cedam in nici un caz si sa nu facem pauze in a-l aduce la cresa..(nici daca as vrea nu as avea cum sa nu il duc la cresa, pentru ca, asa cum spuneam anterior, nu am alternativa de dorit la adaptarea la cresa). Gogo trebuie sa se adapteze la cresa si eu am toata increderea in copilul meu!
 
Realizez ca este o oarecare trauma pentru el..despartirea de mama langa care a stat nonstop timp de 2 ani de zile (am stat separati 2 saptamani numarate), rutina noastra draga...Constientizez ca este o perioada foarte grea pentru copilul meu, deja il vad schimbat, aceste 2 zile l-au maturizat si asta nu e doar in mintea mea de mama..:) Dar orice copil va trebui sa treaca prin asta la un moment dat si sunt sigura ca toata aceasta schimbare va fi spre binele lui!
 
Suntem, insa, pe drumul cel bun..Astazi cand am plecat de la cresa l-am intrebat daca maine mai vrea sa mearga la scoala si mi-a raspuns: DA!
Iar in seara asta, inainte de culcare, Gogo a concluzionat: Mama (se) duce la (ser)viciu..Eu duc (la) scoala!
...deci a inteles copilul cum sta treaba! :)
 
 
Ahh..inca un lucru pozitiv (spun eu) din toata povestea asta cu cresa..de doua zile Gogo este extrem extrem de iubitor! ne pupa nonstop, ne imbratiseaza, ne face declaratii de dragoste! Si inainte era un copil tare iubaret, dar acum este de-a dreptul indragostit de mine si de Tati! :)

Rasfat urban cu Mamica Urbana

Astazi am beneficiat, prin amabilitatea Mamicii Urbane, de un adevarat rasfat urban!



Evenimentul nu putea veni intr-un moment mai propice, dupa o saptamana de deplasari prin toate colturile tarii, dupa stresul si emotiile primei zile de cresa pentru Gogoshel, dupa stresul provocat de apropierea intoarcerii la serviciu (peste 2 zile).
In cadrul acestui eveniment, gazduit de catre GETT'S Hair Studio si coordonat de Mamica Urbana, mamele bloggerite au avut ocazia de a se cunoaste la propriu (intr-un alt mediu decat cel online), de a socializa si de a impartasi momente frumoase si relaxante..Si, in plus, am fost rasfatate de echipa GETT'S, cu sfaturi si servicii de inalt profesionalism!
Aici am aflat despre sistemul de ingrijire in 3 pasi de la NIOXIN, apreciat de hairstylisti drept cel mai bun tratament impotriva subtierii si a caderii parului (problema cu care se confrunta majoritatea mamicilor dupa nastere), pe care l-am testat cu mare placere! Din ce ne-au prezentat expertii GETT'S, rezultatele sunt vizibile dupa aproximativ 3-4 spalari si aplicari ale tratamentului. In orice caz, de la prima aplicare, am ramas cu o senzatie incredibila, iar parul meu s-a simtit extrem de rasfatat..:)
 
 
 
 

 
Multumim, Mamica Urbana pentru aceasta ocazie minunata de a ne cunoaste noi, mamele bloggeritele, si de a ne simti minunat si de a ne reaminti ca suntem, inainte de toate, FEMEI! Niste femei frumoase, zambitoare, implinite!

marți, 11 septembrie 2012

Fitzi - Jurnal de 1 an si 3 luni


Cele 15 lunite frumoase au fost sarbatorite de Izzie Lizzie la mare! A gustat (la propriu chiar) pentru prima data nispiul si apa sarata, dar tareeee buna! Desi nu merge inca singurica (a avut curajul sa faca un singur pas singurica), Izzie Lizzie s-a descurcat foarte usor in a ne dirija toata ziulica spre apa....i-a placut la nebunie in apa! S-a distrat de minune cu verisorul Gogoshel, pe care il striga (chiar si in somn) Ale! Ale!

  - 10,1 kg si probabil 81 de cm!
- aceeasi 4 dinti si o strungareata...fara semne ca ar mai aparea vreunul curand!

 Desi Izzie nu e foarte precoce in ale mersului, dupa cum se stie :)), castiga bile albe la capitolul vorbit. Stie foarte multe cuvinte, pe unele le pronunta impecabil, altora inca nu le-am descoperit semnificatia:
- mama, tata, da, dã, alo, ham-ham (saluta de fiecare data cateii de la bloc...dar si pisicile si vrabiutele, cu acleasi apelativ), dii-dii (calutul), vrum-vrum (masina), papa, pa-pa (facand si cu manuta in acelasi timp), caca, apa, nana (laptic si nani), duck (duck tv), bebe, Ale (verisorul Alex), ape-te (apune cand vrea sa ii deschizi capacul la o sticla), bãi (baie cel mai probabil);
A inceput sa imite foarte bine cam tot ce vede (ups!): se demachiaza odata cu mami, se spala pe dinti (exerseaza cu o periuta), stie sa isi puna singurica pe cap palariuta/bentita/clamita, ochelarii, papuceii, sosetele (nu reuseste dar le stie locul), se imbraca singura intr-un mod foarte haios (isi pune uneori pe cap pantalonii...dar apreciem efortul), se piaptana, isi sterge singura urechile cu un servetel...cand primeste comanda :))), se simte ca pestele in apa la volanul masinii (stie foarte bine unde e volanul, unde e schimbatorul de viteza, cand o intrebi), stie sa pape cu furculita (foarte bine) si cu lingura (aici asa-si asa).
- mai nou e innebunita dupa urcat si coborat trepte (ar sta la aceeasi treapta si o jumatate de ora: sus-jos, sus-jos);
- ii place la nebunie sa se joace prin casa cucu-bau, v-ati ascunselea dupa perdea, prinselea in 4 labe cu Alex;
- e cea mai incapatanata maimutica, are un stil innebunitor de-a binelea de a se arcui, arunca pe spate si da cu capul/fundul de pamant, de nu o poti tine in brate;
- da cei mai dulci pupici din lume, lipiciosi si surprinzatori...cand ii ceri, cand ii e dor de tine, cand place o persoana necunoscuta...si mai ales cand primeste mustruluieli!

 Deschidem pariurile: oare la cate luni va merge Izzie Lizzie?!
 
 
 

Prima zi la cresa

Ehhheee...si a trecut si prima zi la cresa..
Ne-am trezit cu mari emotii (eu si Tati)..Gogo a dat desteptarea undeva pe la 06.45, iar primul lucru pe care l-a pronuntat a fost "papa"..din pacate nu am putut sa ii dau sa pape nimic, intrucat trebuia sa mergem, mai intai, la analizele pentru cresa (exudat si copro)..dupa ce am terminat cu analizele, ne-am indreptat spre cresa cu mari emotii..am ajuns acolo (pe la 08.00), l-am schimbat de hainute si de incaltari..
Si-a facut deja un prim prieten, un baietel tare dragut, pe nume Calin, care l-a luat de manuta si am mers cu totii spre camera de joaca. Cum a vazut jucariile si pe ceilalti copii, Gogo a disparut pur si simplu de langa mine..
Asta a fost tot..astazi nu mi-am luat la revedere de la el, am plecat oarecum "pe furis"..din ce am inteles de la educatoare, a avut o mica repriza de plans (dar s-a calmat repede), ar fi papat la pranz si ar fi si dormit..:)

A venit acasa zambind si primul lucru pe care l-a facut a fost sa ma umple de pupici si imbratisari!

L-am intrebat: "Alex, mai vrei sa mergem maine la scoala?", iar el a raspuns "Da!"..deci, e un semn bun!
Din cate am inteles, a doua zi la cresa este cea mai grea..pentru ca prima oara, copilul nu constientizeaza cu exactitate ce i se intampla..Sa speram ca maine va intra iar zambind in minunata lume a piticilor "scolarizati"..:)

 

luni, 10 septembrie 2012

Ne pregatim pentru prima zi de "scoala"

Ne-am intors de la mare si de pe frumoasele meleaguri oltenesti, la dragii de Maia, George si Dadi!

Maine experimentam prima incursiune la "scoala" (asa cum zice Gogo despre cresa). Am mari emotii, pentru ca vineri ma reintorc la serviciu si, practic, nu am la dispozitie decat 2-3 zile in care sa il introduc pe Gogo in noua lume, noua rutina, noul program.
Emotiile sunt cu atat mai mari, intrucat nu am nici un alt plan de rezerva..Gogo este nevoit, ca sa zic asa, sa ii placa la cresa..alternativa nu exista..Nu avem bunici in Bucuresti (iar de trimis departe nu ma indur, nu pot sta mai mult de catvea zile departe de Gogo) si nu am la cine sa apelez, in caz de urgenta, decat la matusicile lui (mami de Fitzi si mami de Strumfi), sau la unchiul lui drag..
 
 
Am inceput deja sa il pregatesc de o luna de zile..ii spun in fiecare zi ca vom merge in curand la "scoala", iar Gogo imi replica imediat: "la Doamna si la copii!"..:) am mare noroc ca este extrem de iubitor de copii si sper ca se va integra bine in noul mediu.
Ii mai explic ca acolo, "la scoala", va trebui sa pape impreuna cu ceilalti copii, iar Gogo imi continua ideea, adaugand "nani"..da, dupa papa, va trebui sa faca si nani..:)
Am si mai mari emotii in legatura cu somnul la cresa, intrucat noi dormim impreuna in pat, toti trei, in patul mare din dormitorul nostru..patutul lui sta neatins de la 9 luni, atunci cand l-am mutat pentru prima data in pat cu noi..iar la cresa va trebui sa se reobisnuiasca sa doarma intr-un patut...:) daca ne iese pasenta, poate asa vom reusi, usor-usor, sa il "trimitem" in camera lui, care nu are alta utilitate acum decat aceea de depozit de jucarii si loc de calcat hainutele..:)
 
Maine vom merge o ora-doua, miercuri mai mult, iar joi voi incerca sa il las aproape toata ziua, pentru ca vineri va trebui sa stea, vrand-nevrand, toata ziua acolo..
Acesta este planul meu! Sa dea Dumnezeu sa se indeplineasca, iar lui Gogo sa ii placa "la scoala".
 



Va tinem la curent!!! pupici

Reteta pentru intarirea imunitatii la copii

Eu apelez frecvent la harnicutele albinute care ne ofera o multitudine de minunatii. Tin minte, atunc cand eram mica, mierea de albine reprezenta un adevarat desert pentru noi copiii, un desert natural si mai cu seama, sanatos. Asa ca mi-am propus sa il introduc si pe piticul meu (atunci cand varsta i-a permis) in minunata lume a produselor apicole. 
Pe langa faptul ca as vrea sa ii dau in fiecare zi o lingurita de miere de albine, de obicei in desertul sanatos cu care se rasfata aproape zilnic piticul meu - iaurt cu nuci si miere - am vrut neaparat sa ii administrez piticului meu (2 ani impliniti) urmatoarea reteta pe baza de miere de albine, pentru intarirea imunitatii la copii. 

 
Reteta pe care am incercat-o eu este urmatoarea:

  • laptisor de matca pur 10 grame
  • propolis (nu tinctura, pentru ca aceasta contine alcool, ci propolis glicolic fara alcool ce poate fi administrat si copiilor) - cateva picaturi
  • miere de albine (nu am folosit tot borcanasul, ci cateva linguri, pentru ca am dorit sa fie mai concentrat amestecul)

  • polen crud - cateva lingurite


 
 
 
Din acest amestec ii ofer zilnic piticotului meu cate o lingurita.
 
mai multe detalii despre beneficiile mierii de albine si a altor produse apicole gasiti aici.

PS. daca nu aveti timp sa o preparati in casa, va recomand Borcanul copiilor veseli - un imunostimulator 100% natural, ce conţine: miere, păstură, lăptişor de matcă si vanilie naturală. Are calităţi deosebite de refacere si stimulare a celulelor nervoase. Costa 20,19 ron si beneficiati de TRANSPORT GRATUIT (la orice comanda, indiferent de valoare) de la Bioportal.
 

 

sâmbătă, 1 septembrie 2012

1 septembrie 2012 - Bine ai venit pe lume, Strumfi!

Ei, iata ca a sosit pe lume cel de-al treilea strumfisor al blogului Baby Gogoshel: Nicholas Daniel (verisorul lui Gogo si al lui Fitzi).
Dupa o sarcina cu oarecare emotii, dar cu o mamica foarte puternica din toate punctele de vedere, bebe Strumf nr. 3 s-a decis sa ne onoreze cu prezenta si a sosit in aceasta lume la ora 15.05.
Bine ai benit, dragul nostru strumfisor! Sa-ti dea Dumnezeu tot ce este mai frumos pe lumea asta!
Te iubiiiiiiiiiiim!




Evenimente 1 septembrie

  • 1859: În întreaga lume are loc o superfurtună solară
  • 1914: Orașului rusesc St. Petersburg i-a fost schimbat numele în Petrograd
  • 1923: Un cutremur a devastat Tokio și Yokohama, omorând aproape 100 000 de oameni.
  • 1939: Al doilea război mondial: Germania nazistă invadează Polonia
  • 1955: A fost înființată Filarmonica de Stat din Cluj
  • 1959: Au fost stabilite relațiile diplomatice dintre România și Japonia
  • 1963: A luat ființă prima unitate specializată în domeniul informaticii și automatizării a Armatei române
  • 2001: Ceremonie în cadrul căreia România a preluat, pentru doi ani, președinția Comitetului de Coordonare (CC) al Reuniunii Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM) și a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forței Multinaționale de Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE). (Plovdiv, Bulgaria)
  • 2004: Începe criza ostaticilor de la școala din orașul rusesc Beslan, când un grup înarmat de teroriști au luat ostatici sute de elevi și profesori


Personalitati nascute la data de 1 septembrie
  • 1157: Regele Richard I al Angliei (d. 1199)
  • 1910: Olga Necrasov, antropolog rus (d. 2000)
  • 1910: Jack Hawkins, actor britanic (d. 1973)
  • 1915: Ken Aston, arbitru de fotbal, inventatorul cartonașelor galbene și roșii (d. 2001)
  • 1925: Roy Jay Glauber, fizician american
  • 1951: Nicu Ceaușescu, fiul lui Nicolae Ceaușescu (d. 1996)
  • 1989: Bill și Tom Kaulitz, gemenii formației Tokio Hotel