luni, 25 aprilie 2011

prima vizita la bunici

Au si bunicii un important rol in dezvoltarea - din toate punctele de vedere - a copilului / bebelusului..
abia acum, dupa o ședere de o saptamana la bunici, am ajuns la aceasta concluzie..
practic, in 7 zile cu bunicii (de la Bacau) si alte rude, rubedenii apropiate sau mai indepartate, am sesizat ce progrese remarcabile a realizat Gogo (la aproape 8 luni): si-a cunoscut strabunicii, a vazut pentru prima data un ieduţ, gainuse, vaca, oi, catel..etc, a învatat sa faca pasi, sa stea in picioruse cu doar foarte putin sprijin, sa imite comportamentul celor din jur, sa reziste mai mult de cateva minute fara mami si tati...practic, fiecare persoana cu care intra in contact aduce ceva nou in procesul de entertainment si educatie al copilului..lucruri noi la care eu - sincera sa fiu - din lipsa de timp, idei..poate nu m-as fi gandit sa i le impartasesc lui Gogo..
si ce e mai important din toate, Gogo a învățat / va învăța să iși cunoasca originile (moldovenesti si oltenesti)..



Viata in Capitala vine cu riscurile ei: ne poate indeparta de traditii, de obiceiuri, de regionalisme, de graiul dulce moldovenesc, de perfectul simplu oltenesc..si acesta este rolul cel mai important pe care trebuie sa il joace bunicii in viata unui copil, din punctul meu de vedere..
Sa ne intelegem, am respins dintotdeauna ideea substituirii parintilor cu bunicii in cresterea unui copil, nu am fost si nu voi fi niciodata de acord cu "exilarea" copilului la bunici, din lipsa de timp, bani, cariera..etc..
Dar o escapada din cand in cand la acestia / petrecera vacantelor la bunici nu poate fi decat benefica!
Ps. atata timp cat:
  • Metodele de educaţie şi mentalitatea de viaţă ale bunicilor nu difera considerabil faţă de cele ale noastre.
  • Bunicii reusesc sa isi mentina "obiectivitatea" si nu ajung sa răsfeţe excesiv copilul.
..dar aceasta este o alta discutie..
Hristos a înviat!


joi, 14 aprilie 2011

Avocado - excelent start in diversificare pentru bebelusi

Desi eu nu am gustat niciodata pana sa ii dau lui si nici acum nu consum, odata cu "diversificarea" lui Gogo, am devenit fan AVOCADO. Am auzit numai lucruri bune despre acest fruct si de aceea l-am introdus cat mai repede in papica lui Gogo. Mai ales ca are grasimi „bune” (acizi grasi esentiali) – de care are nevoie creierasul sa se dezvolte.


Cum se alege: Daca fructul de avocado nu este bine copt, ne este placut la gust. Fructele prea tari nu sunt coapte si au un gust oribil - prima experienta a lui Gogo asa a fost..:) - ; de aceea eu acum dupa ce il cumpar il mai tin cateva zile (uneori invelit in hartie, ideal langa banane) sa se coaca bine.
Daca nu folosesc tot fructul la masa de dimineata, pastrez jumatatea cu sâmburele încorporat, o stropesc cu putin suc de lamaie si o mai tin la frigider câteva ore (eventual pentru masa de seara).
 
Eu i-am introdus avocado lui Gogo cam de la 7 luni, desi sunt pediatri (in special din Occident) care il recomanda ca un prim pas ideal in procesul diversificarii. Gogo il papa cu multa pofta!
Cum il prepar: Eu ii fac piure din avocado cu: putin lapte formula / iaurt / branza de vaci /mar / para/ banana etc. Poate fi combinat si cu legume, carne, intrucat avocado preia gustul alimentului pe care il insoteste (inca nu am testat o astfel de reteta).
Sunt fan avocado si mi-am propus sa ii dau lui Gogo  cel putin un astfel de fruct pe saptamana - sper sa ma tin de plan.

Gogo la 7 luni

Gogo la 6 luni

Gogo la 3 luni

Gogo la 2 luni

Gogo la 1 luna

Gogo in prima zi pe aceasta lume

miercuri, 13 aprilie 2011

Produse BIO pentru bebe la îndemâna oricui - uleiul de masline

Declar: uleiul de masline extravirgin fiert si racit face minuni pentru pielea bebelusilor (și nu numai)!  este magic pentru pielea sensibila a funduletului bebelului, dar reprezinta, totodata, cea mai buna loţiune pentru masajul de seara!


Este BIO, nu contine parabeni, este ieftin, este la îndemâna oricui..este ceea ce am folosit noi timp de aproape 8 luni de la nastere si susţin cu mana pe inima, Gogo nu a avut de suferit din cauza nici unui tip de iritaţii până acum. Marturie sta pielea roz si fină a fundulețului lui Gogo..aș putea posta o poza aici cu funduletul in cauza, dar, dat fiind ca nu am inca acordul verbal al acestuia, nu aș vrea sa abuzez de increderea sa.
Va trebui să ma credeți pe cuvant! :)


Marsul bebelusilor activi..mai degraba al parintilor..:))

Cum sa faci mai ieftin cumparaturi pentru bebe online, din strainatate

Daca doresti sa achizitionezi carucioare / scaune masina / alte produse bebelusi (MAXI COSI, BRITAX, QUINNY, RECARO, TEUTONIA) la preturi undeva la 50-70% fata de preturile vehiculate in Romania, iti recomand site-ul nemtesc www.mypram.de (disponibil si in limba engleza)
Livreaza si in Romania, iar daca valoarea comenzii depaseste 300 E, este gratuit transportul.
Asa am procedat pentru comandarea caruciorului lui Gogo si practic am facut economii majore in comparatie cu pretul din magazinele din Romania.
Asadar, daca aveti posibilitatea, va recomand sa comandati produsele pentru bebelusi pe site-uri din afara Romaniei (UK, Germania - si, pe cat posibil, incercati sa beneficiati de perioada promotiilor) si veti reusi sa faceti achizitii foarte rentabile. Adaosurile importatorilor din Romania se apropie de 100%.
Iata in poza caruciorul - Britax B-Smart 4 - pe care l-am achizitionat noi pentru Gogo. In Romania pretul porneste de la 1900 RON, numia partea sport, pe cand noi am platitit 320 EURO atat pentru caruciorul din imagine, cat si pentru landou (si am mai primit cadou si o husa de ploaie).

duminică, 10 aprilie 2011

Quinoa la bebelusi

Am descoperit intamplator informatii despre quinoa si am zis ca vreau neaparat sa ii dau si lui Gogo.
despre quinoa: despre aceasta cereala se spune ca este mai bogata in calciu decat laptele si mai bogata in proteine decat carnea.
si foarte important: Nu conţine gluten!

cand i-am introdus eu: de la 7 luni, desi nutritionistii americani o recomanda de la 8 luni. Gogo a tolerat-o foarte bine
unde se gaseste: cam la orice magazin naturist, inclusiv Plafar. Costa 20-25 ron pachetul de 500gr (dar e foarte satioasa si se dureaza pana teremin pachetul, daca ii gatesc doar lui Gogo din el). 
cum o prepar eu: Eu ii amestec (in loc de orez) cam in orice: supa, piure de fructe, etc..la inceput blenduiam quinoa in amestec cu celelalte ingrediente in piure-uri, desi dupa fierbere, oricum se  marunteste foarte bine. Acum o amestec direct dupa fierbere. (eu o fierb la steamer, asemantor orezului, desi timpul de fierbere este undeva la jumatate).
De la 1 an aproximativ am inceput sa ii prepar quinoa cu legume (orez, ceapa, dovlecel)..iese ca un orez cu legume si ii place mai mult asa...
efect: printre altele, am observat ca Gogo are si un tranzit  intestinal foarte bun dupa ce papa quinoa (nu stiu daca exista intr-adevar o legatura directa).

Remedii pentru colici - testate pe Gogo

ce am folosit eu pentru Gogo si a dat roade:
  •  INFACOL
  • tratament homeopat
Eu i-am dat lui Gogo o luna Infacol, apoi am trecut pe remedii homeopate (la sfatul excelent al nasei lui Gogo), care sunt foarte bune, sunt naturale, au efect si costa extrem de putin (in jur de 10 ron flaconul cu granule, care te ajunge o luna, cel puțin).
Ce a folosit eu: COLOCINTHYS CH 5 si CUPRU METALIC CH 5. Fiind remedii homeopate, nu se ating cu mana si nu se administreaza in lingura de metal. Nu te speria de denumiri, sunt numai si numai din plante. Eu le comand prin telefon la farmaciile NATURALIA (Bucuresti). E posibil sa se gaseasca si in alta parte. Bune bune.
De asemenea, cand nu mai gaseam alta solutie, este magic FOEHNUL. Face minuni (se pare ca zgomotul le aduce aminte bebeilor de sunetele din burtica si ii calmeaza pe loc).

Schema de diversificare - model 1

Exemplu de Schema de diversificare



Reguli generale:
·     copilul trebuie sa fie complet sanatos;
·     se incepe cu cantitati mici care se cresc treptat;
·     alimentele se maruntesc la blender si se vor administra ca atare pana la aparitia dentitiei;
·     alimentul nou se introduce la masa de ora 10 sau 13 (nu seara!) pentru a se putea urmari eventualele reactii adverse sau alergice si a se putea interveni la timp;
·     daca alimentul nou introdus este refuzat nu se insista! Se reincearca 2-3 zile consecutiv, iar daca refuzul persista se abandoneaza alimentul respectiv aprox 2 saptamani si se reincearca apoi;
·     alimentele se introduc cu o frecventa de unul la 2 saptamani; daca sugarul le primeste bine sau la indicatia medicului, ritmul poate fi accelerat (~1/saptamana)

Varsta ~
Aliment introdus
5 luni
- suc de fructe (mar, para, piersica fara coaja, morcov) → piure de fructe
6 luni
- supa zarzavat (morcov, telina, albitura, dovlecel, ardei, spanac, brocoli) → piure de legume

- fainos fara gluten (porumb, orez, tapioca)
7 luni
- carne (pasare, vita) → rasol (½ lingurita → 2 lingurite)

- branza de vaci (1 litru de lapte in fierbere + 8 tablete calciu lactic sfaramate) (½ lgt → 2 lgt)
8 luni
- galbenus de ou (1/8 → 1 intreg)

- ficat pasare (½ lgt → 1 intreg ~ 2 lgt)
9 luni
- iaurt

- ciorbita acrita cu lamaie

10 luni
- peste alb proaspat
>8 luni
- fainos cu gluten (grau, secara, orz, ovaz) → paine, biscuiti, macaroane, etc
1 an
- albus ou → supa cu galusti, ciorbita cu perisoare, sufleuri, pandispan, etc

Dupa varsta de 3 ani: porc, oaie, vanat


Stocarea / congelarea mancarii pentru bebe


Eu ii gatesc lui Gogo in fiecare zi..
supa si piureurile de legume le prepar si pentru 2 zile, dar piureurile de fructe, sucurile de fructe i le gatesc pe loc,  cu cateva minute inainte de masa. E foarte obositor, intrucat pierzi practic toata ziua in bucatarie (preparat, gatit, spalat vase, hranit copilul – nici nu ai terminat si vine masa urmatoare), asa ca in curand o sa trec la o varianta foarte utila – congelarea unor mancaruri – varianta propusa si de americani.

Eu ii congelez carnita (este chinul lui Sisif sa fierbi cate 10 grame de carne o data la 2 – 3 zile, asa ca am apelat la congelare).
Foarte utile din acest punct de vedere imi sunt recipientele de stocare a mancarii sau chiar si tavita de gheata pentru congelarea carnii.
Seara scot din congelator recipientul cu carnita si il las sa se dezghete in frigider, iar inainte de masa il incalzesc in baie de apa clocotita.
Nu am folosit niciodata cuptorul cu microunde pentru incalzirea/prepararea mancarii lui Gogo si nici nu intentionez pe viitor.
Eu folosesc aceasta metoda pentru incalzirea mancarii piticului - bain-marin, chiar si acum, la 1 an si 8 luni.

Ustensile utile (mie) in bucatarie in procesul diversificarii

Ustensile utile (mie) in bucatarie in procesul diversificarii


- Steamer (foarte foarte util) - ii gatesc pestele (iese extraordinar) si legumele, pentru a-si pastra proprietatile

http://bit.ly/1lRakss
-    scaun de masa pentru copii







- Razatoare de sticla (se gaseste cam in orice piata) - eu am dat 10 RON



-        Oala sub presiune (exista prin supermarketuri un fel de surogat de oala cu aburi, care are un fel de sita asezata intr- o oala si am citit de pe forumuri ca e foarte utila).


http://bit.ly/1segOo0


   
- Blender – foarte foarte util. Am inteles de la alte mamici ca este mai "bun" blenderul de mana, intrucat paseaza mult mai bine mancarea. Eu am Philips si sunt tare multumita, mai ales ca are si un minitocator in doatre, care imi este extrem de util la maruntitul carnii pentru pitic.




Adăugaţi o legendă

-        Set Recipiente Baby Gourmet de la Avent – foarte util pentru stocarea mancarii de pe o zi pe alta sau la congelator. Scumpel, dar face banii. Recipientele sunt gradate si asa iti dai seama foarte bine de cat mananca.


-        Baveta flexibila din cauciuc cu buzunar reglabil – foarte foarte utila. Buzunarul baveticii ma salveaza de multe pete.


-  baveţică impermeabila cu mâneci (thx, Diana, pentru sugestii). Am gasit in IKEA, 2 buc undeva pe la 16 ron. sunt excelente.