miercuri, 28 septembrie 2011

Supa crema de broccoli

ingrediente
un copacel de broccoli
2 cartofi mici
ceapa (optional)

Am pus la fiert cartofii si ceapa. La final am adaugat (de obiecei il prepar la aburi) micul copacel de broccoli si am mai lasat cateva minute. Ulterior le-am blenduit (de la un an i-am lasat si ceapa fiarta in mancare, anterior o scoteam inante de pasare) si am adaugat putin unt. Se serveste cu un gram de smantana si multa dragoste. Eu i-o servesc puiutului meu de obieci, la pranz, in combinatie cu carnita de curcan/vita.






Broccoli la bebelusi
Conform majoritatea specialistilor, broccoli poate fi dat bebelusilor incepand cu varsta de 8-10 luni. Retinerile sunt cauzate de faptul ca acest aliment poate provoca gaze micilor omuleti.
Mai ales in perioada sarcinii este indicat consumul de broccoli, deoarece acesta contine si 94 mcg de acid folic, vitamina B, necesara pentru divizarea corespunzatoare a celulelor in sinteza ADN-ului.

Despre broccoli
Broccoli este o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala) si bogata in fier si potasiu. Este o leguma cu un continut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene.

Cum alegem broccoli:- cel mai bun broccoli are culoarea verde inchis
- bulbii din varf ar trebui sa fie bine inchisi, fara pete sau semne galbene
- tulpina trebuie sa fie ferma
 

luni, 26 septembrie 2011

Pumkin pumkin - Dovleacul la bebelusi



Astazi i-am servit pentru prima data piticului meu de un an dovleac..am vrut de foarte mult timp sa ii dau dovleac, dar nu prea am gasit vara, asa ca i-am dat abia acum..eu i l-am gatit copt, in tava, taiat bucati si cu putin unt deasupra.




Poate fi servit atat ca fel principal de mancare (vezi aici), cat si ca desert (in combinatie cu fructe, iaurt) sau simplu. Eu i-am dat sa pape dovleacul simplu, bucati taiate frumos (si curatate, bineinteles), sa se obisnuiasca mai bine piticul cu rontaitul.


despre Dovleac
Dovleacul figureaza pe lista „superalimentelor” a mai multor nutritionisti. Beta-caroten, fibre, vitamina C, vitamina E, potasiu, magneziu, vitamina B5, Fe sunt numai cativa din nutrientii pe care ti-i ofera dovleacul. 100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din aportul zilnic necesar de vitamina A. Printre numarul mare de vitamine si minerale, dovleacul mai contine si antioxidanti.

Dovleacul la bebelusi
poate fi servit bebeilor inca de la inceputul diversificarii. De asemenea, gustul lor dulce este si pe placul bebelusilor si al copiilor mici, miezul galben fiind bine digerat.
Dovleacul copt este indicat in special persoanelor anemice, deoarece este bogat in acid folic (vitamina B9).

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Scufita Rosie de la Cruce Rosie

...un ajutor de incredere, in caz de nevoie..Serviciul de babysitting „Scufiţa Roşie”
Astazi la Baby Expo am aflat ceva interesant: Crucea Roşie Română, Filiala Sector 6 Bucureşti a înfiinţat Serviciul de babysitting Scufiţa Roşie” - Întreprindere socială de inserţie în domeniul serviciilor flexibile şi alternative de îngrijirea copiilor pe timpul zilei.

Scufiţa Roşie reprezinta o alternativa mai sigura pentru practica uneori neprofesionista a serviciilor de babysitting. Eu oricum, din principiu, resping ideea de bona pentru copilul meu (prefer o cresa particulara, la aceeasi bani, unde are macar posibilitatea sa socializeze cu alti bebei, sa invete ceva), dar exista situatii de urgenta cand trebuie sa apelezi la ajutorul cuiva (ce te faci atunci cand copilul este bolnav si nu poate merge la cresa sau gradinita iar bunicile sunt departe?).

Bonele de la „Scufiţa Roşie”  ar fi formate profesional pentru ocupatia de baby sitter, iar competentele lor sunt garantate de Crucea Rosie. Tarifele nu sunt tocmai mici (tarif ora 15 ron), dar pentru situatii de urgenta ce necesita una-doua ore de supraveghere, pot fi considerate convenabile, pana la urma..

www.scufitarosie.org

vineri, 23 septembrie 2011

No more instant cereals for my baby!

gata...m-am hotarat: nu mai cumpar cereale pentru bebelusi!


ma refer la cerealele la cutie din comert, prafuri procesate care se prepara cu lapte sau direct cu apa..eu oricum pana la varsta de 7-8 luni nu i-am dat niciodata cereale cumparate, dar am mai apelat la acestea in special atunci cand plecam la drum, pentru ca imi e mult mai usor sa ii pregatesc laptele de seara (in conditiile in care Alexandru al meu nu bea laptele, ci il mananca cu lingurita si eu un chin sa ii dai lapte simplu, trebuie intotdeauna sa il prepeari in compozitie cu altceva).
si acest altceva a fost si va fi, cu precadere de acum incolo:
- quinoa (ador quinoa..de fapt piticul meu o adora)
- orez
- hrisca, mei (pe acestea nu le-am incercat, dar intentionez in viitorul apropiat).

De ce NU cereale din comert?
  • depasesc, de cele mai multe ori, nivelul de zahar recomandat de specialisti
  • contin sare (iar eu nu i-am adaugat pana acum piticului meu niciodata sare in mancare)
  • prafurile astea cu termen de valabilitate indelungat nu imi inspira incredere, mai ales ca ele contin o serie de aditivi alimentari. Iata spre exemplificare eticheta unui tip de cereale foarte cunoscute:


- iodat de potasiu: din ce am citit pe internet, iodatul de potasiu este in realitate un aditiv alimentar, E 917 care este interzis in multe tari si ar fi interzis si in Romania (nu am gasit inca un document oficial, doar articole in acest sens)
- carbonat de calciu: E170 este un colorant si antioxidant alb, natural, mineral. Se obtine din calcar brut sau oase de animale. Efectele consumului : poate stimula aparitia durerilor abdominale, hemoroizilor, a pietrelor la rinichi. In cantitati mari poate fi toxic.

Trecem la etapa mancarurilor nebebelusesti: PASTE CU BRANZICA

Astazi mi-am luat inima in dinti si i-am pregatit piticului meu de 1 an si 3 saptamani o gustare nebebeluseasca, dar pregatita cu respectarea regulilor bebelusesti: paste cu branzica la cuptor.
Am fiert 100 grame de paste (bio) in apa. Separat am amestecat aprox 100 gr branzica de vaci facuta in casa cu 2 oua ( de la varsta de 1 an am inceput sa ii dau si albusul de ou, putin cate putin), putina esenta de vanilie si un gram de zahar (prima data cand i-am adaugat zahar intr-o mancare), am amestecat compozitia cu pastele si le-am bagat la cuptor (cu o lingura de unt, tapetat vasul).




am asezonat totul cu mure.
un adevarat deliciu!
de ce paste pentru piticul meu?
- reprezinta o sursa sanatoasa de carbohidrati, supranumiti combustibilul organismului
- greutatea lui imi permite (a fost intotdeauna pe curba de mijloc a greutatii)

Ce sunt carbohidraţii?
Carbohidraţii sunt substanţe nutritive care au ca principal rol furnizarea de energie pentru organism, în particular pentru creier, care este dependent de glucoză. În afară de carbohidraţi, există doar alte două clase de componente alimentare care furnizează energie (calorii): proteinele şi grăsimile (lipidele).

joi, 15 septembrie 2011

Branduri celebre made in Romania la preturi de Romania

Zara, H&M, Bershka, New look, Next, Assos, Dorothy Perkins, C&A etc..
 



 haine cu branduri celebre la bani romanesti..

cum? unde? exista fabrici din Romania care produc in sistem lohn pentru renumite branduri (multe dintre ele neintrate inca pe piata din Romania), de unde se pot cumpara la preturi de producator hainute superbe...-  doar daca stii de unde sa le gasesti...
am descoperit cateva din aceste fabrici/magazine, pe care vi le destainui si voua, dragi mamici..
  • magazinul fabricii Romanita", de la Caracal
lucra in sistem lohn pentru H&M, Next, Zara (cu mult timp inainte ca acestea sa intre pe piata romanaesca) in prezent gasesti produse Zara woman si Bershka..de exemplu, o rochie ZARA precum cea purtata de Jojo in perioada sarcinii costa in vara undeva la 40 ron
trebuie sa mentionez ca unele dintre produsele vandute la astefl de preturi risca sa aiba mici defecte, unele dintre ele, invizibile..:)




  • magazinul I.T.R. KASTIGO din Caracal
- produce pulovere pulovere (dama si barbati) si diverse produse tricotate din diferite ţesaturi cum ar fi: lână, lână amestec, cashmir în amestec, bumbac si bumbac în amestec cu piata de desfacere in Italia şi România, pentru branduri Benetton, Piaza Castello, Ungaro, Decathlon, Celio etc.
  • magazinul fabricii GURAYTEX din Slatina
 produce pentru Zara, Assos, New look...gasesti pantaloni ZARA, New Look la 40-50 de ron, jeans Jane Norman...sacouri, rochii..
  • magazinul de desfacere al fabricii ZEFIRUL din Bucuresti (sos. Iancului nr 90)
au haine office la preturi imbatabile si calitate ireprosabila..de exemplu, in sezonul reducerilor pe ultima suta de metri, mi-am achizitionat un sacou Naf Naf la numai 40 ron...
  • In cartierul Bucurestii Noi din Bucuresti este magazinul Beta, unde se vand produse Marks&Spencer sau Dorothy Perkins.
eu nu am mai trecut pe la acest magazin de vreo 2 ani, dar tin minte ca mi-am achizitionat foarte multe tinute Dorothy Perkins, precum si alte marci englezesti
 

     http://bit.ly/1c2PgHd
     
     


  • magazinele MINIPRIX unde, daca ai rabdare si noroc, gasesti produse precum Marks&Spencer, Dockers etc la pereturi imbatabile
     
..si lista continua...astept recomandari si ponturi...pe masura ce mai descopar, va voi da de stire..
 
  • WE LOVE COUTURE - magazinul online al designerilor romani - locul unde cumparaturile online se intalnesc cu designul vestimentar.

luni, 5 septembrie 2011

Nici o zi fara peste!

Eu imi propusesm oricum sa ii dau micutului meu de un an acum, peste cel putin o data pe saptamana, dar, de acum inainte, vreau sa ii dau mai des..Gogo al meu tocmai a implinit un anisor si se afla pe curba perfectiunii in ceea ce priveste graficul inaltimii si al greutatii (are aproape 10,5 kg si 79 cm, ceea ce inseamna fix media ideala pentru varsta lui, triplul greutatii de la nastere si inaltimea maxima pentru un an).

Avand in vedere ca greutatea lui imi permite, la sfatul pediatrului, am decis ca masa de ora 18 poate fi un pic mai consistenta, asadar am libertate sa ii dau ceva mai consistent, dar usor..ceva de genul...peşte..(eu de obieci ii serveam la masa de ora 18 mix de branzica si fructe, iaurt..etc).

Asadar, am devenit fan somon...si desi se crede ca este un peste un pic prea gras pentru bebelusi, poate fi servit fara probleme (in cantitati mici, bineinteles).




o idee de reteta care m-a cucerit, desi nu am incercat-o inca:
















Beneficiile consumului de peste la bebelusii diversificati


Orice carne de peste este ideala in alimentatia copiilor. Ceea ce îl afirma este valoarea sa nutritiva. Carnea de peste contine:



  • proteine mai mult de 18%,



  • fosfor,



  • iod,



  • vitamine din grupa B,



  • vitamine liposolubile A si D. Vita­mina D este indicata pentru preventia rahitismului si buna dezvoltare a sistemului osos. Vitamina A intareste sistemul imunitar si protejeaza bebelusul de afectiuni oculare. 



  • sursa bogata de acizi grasi




Putine mame cunosc insa ce este cu acizii grasi de tip Omega 3 si cat de importanti sunt acestia in dezvoltarea armonioasa a copiilor, mai ales in dezvoltarea intelectuala.


Administrarea de acizi grasi nesaturati omega-3 ajuta la îmbunatatirea puterii de concentrare, a capacitatilor de a citi si de a scrie corect, a puterii de reacţie si de concentrare, la imbunatatirea memoriei, a performanţelor cognitive si a stării de spirit.


Mai mult decat atat, s-a descoperit existenta unei legaturi intre nivelul de un acid de tip Omega 3 din sange si bunele rezultate obtinute la testele de ascultare si inţelegere si de imbogatire a vocabularului.


Un studiu realizat pe mai multe mii de copii intre 0 si 4 ani a aratat ca subiectii care au consumat peste inaintea varstei de un an prezinta mai putine riscuri decat ceilalti, de a deveni alergici. Un alt studiu, tot pe copii, a dus la concluzia ca la cei care consuma cantitati importante de peste, dar si cereale integrale, exista o protectie mai mare impotriva astmului. De asemenea, zeci de studii efectuate in mai multe tari indica o asociere certa intre o alimentatie bogata in peste si reducerea semnificativa a starilor depresive.





In privinta introducerii pes­telui in alimentatia bebelusului sub 1 an, opi­niile sunt impartite. Numarul pediatrilor care sustin introduce­rea pestelui in alimentatia copiilor este in cres­tere constanta.




 


 


 

De ce Somon pentru copilul meu?


Studii de data recenta aduc dovezi potrivit carora pestele gras (somonul, tonul, macroul, heringul etc.), din ape nepoluate, proaspat, este bogat in acizi grasi omega 3, fiind mai valoros decat pestele de apa dulce, cu carne slaba, sau cel congelat.

Somonul contine:



  • Omega 3



  • Triptofan, un aminoacid esential care stimuleaza productia de serotonina (96% din necesarul zinic).

    Triptofanul face parte din grupa aminoacizilor esentiali si este utilizat de creier impreuna cu vitamina B6, nicotinamida si magneziu pentru a produce serotonina, un neurotransmitator important care are rolul, printre altele, sa asigure transmiterea mesajelor creierului la unul din mecanismele biochimice ale somnului.



    Triptofanul poate contribui la inducerea somnului natural, reduce sensibilitatea la durere, atenueaza migrenele, actioneaza ca un antidepresiv natural, ajuta la reducerea anxietatii si tensiunii nervoase, contribuie la atenuarea anumitor simptome ale tulburarilor chimice produse de alcool si se foloseste ca adjuvant in controlul alcoolismului.



    Ca surse naturale pot fi amintite alimente precum branza de vaci, lapte, carne, peste, curmale uscate, carne de curcan, banane, alune de padure.







  • Vitamina D, care mentine normal nivelul de calciu si de fosfor din organism (94% din necesarul zilnic).



 O sută de grame de somon contine doza zilnică recomandată de vitamina D, triptofan, 80% acizi esentiali omega 3, 70% seleniu, proteine, jumătate din doza zilnică de vitamina B3 si B12, fosfor, magneziu, făcând din somon un aliment ce protejează atât inima, cât si creierul. 

Rondele de somon la aburi cu piure de cartofi

Pentru prima data, i-am gatit micutului meu de 1 an, somon. Pana acum i-am dat numai salau si pastrav(ca peste). Eu ii gatesc pestele intotdeauna la aburi: am cumparat doua rondele de somon proaspat, le-am asezonat cu putin marar (eu nu gatesc cu sare niciodata pentru puiul meu si nici el nu face mofturei in acest sens) si l-am lasat 20 minute sa se gateasca in steamerr.

se observa inca aburii...:)) si mirosul - o nebunie superba






i-am servit somonul (curatat, bineinteles de piele si oscior) cu piure de cartofi, pentru ca asta gatisem astazi..de obicei, ii servesc pestele alaturi de legume gatite, de asemenea, la aburi, pentru a-si pastra proprietatile

Pofta buna, pitici!


P.S. Si a mancat piticul meu cu o pooooooofta! dintre toate tipurile de peste pe care le-a experimentat pana acum (salau, pastrav si somon), somonul conduce detasat in preferintele Gogosarului meu de un an!

duminică, 4 septembrie 2011

Budinca de orez cu banane si pere - o nebunie

I-am pregatit astazi piticului meu de un an o budinca de orez cu fructe...un adevarat deliciu..

ingrediente
- o lingura de orez fiert
- o banana
- o para

Am pus orezul la fiert. Dupa ce orezul s-a racit putin, am adaugat banana si para curatata.Toate acestea se pun in vasul de la blender pana cand devin o crema; ulterior am servit totul asezonat cu o zmeurica, doua, trei...:)




ps. Gogo este innebunit dupa zmeura (eu i-am dat zmeura de la 11 luni si jumatate si nu a avut nici o problema)


de regula ii servesc un astfel de deliciu fie la masa de fructe de la ora 10, fie la masa de ora 18.