marți, 17 iulie 2012

Voucher reducere si recompense de la CORD BLOOD CENTER

CORD BLOOD CENTER recompenseaza mamicile care au incheiat un contract de recoltare celule stem si care, la randul lor, recomanda serviciile Cord Blood Center. Iata cum:




  1. Genereaza voucherul care ii ofera prietenei tale o reducere de 10 % la orice pachet de recoltare celule stem.
  2. Trimite voucherul prietenei tale, asigura-te ca aceasta solicita de la noi un contract de recoltare celule stem si il returneaza impreuna cu voucherul primit de la tine.
  3. Pentru fiecare contract finalizat vei primi o recompensa de pana la 400 de lei. Mai multe recomandari, mai multe sanse de castig !
  4. Afla valoarea castigului tau !




La randul lor, viitoarele mamici beneficiaza de o reducere de 10% din valoarea contractului, pe baza voucherului pe care il puteti descarca de aici:
http://www.cordcenter.ro/cautamburtici/voucher?sk=37e1b3c817a892ff7e1dae973e2d763b

luni, 16 iulie 2012

Sejur la mare la 1 an si 10 luni!

Iata ca ne-am intors si din al doilea sejur din viata micului Gogoshel la mare..la Marea Neagra..am mai fost anul trecut, pe cand avea 10 luni, dar Gogo nu a avut prea mult noroc de vreme calda si frumoasa...


Gogo la 10 luni



Acum, la 1 an si 10 luni, Gogo a petrecut un timp minunat la mare..
Desi aveam mari emotii in ceea ce priveste boala maini-picioare-gura (a contactat virusul de la verisoara lui mai mica, cu cateva zile inainte sa plecam la mare), se pare ca organismul lui Gogo a fost foarte puternic, intrucat boala s-a manifestat foarte usor in cazul sau (doar o zi de febra si 2 bubite numarate), si astfel am plecat linistiti la mare.


Cum ne-am descurcat cu piticul la mare?
A reusit sa isi adapteze programul pentru a se bucura de 2 perioade de plaja pe zi...ne trezeam undeva la la 7.30 (cam tarziu, eu as fi vrut sa fim la 7 pe plaja), stateam pana pe la 11.30, apoi mergeam in camera, ne faceam somnicul de frumusete, iar undeva pe la 17 ieseam din nou pe plaja..
Am folosit o crema de protectie factor 50, iar Gogo s-a bronzat foarte putin, pielea lui a capatat o superba nuanta aramie (el oricum are tenul mai deschis, dar nu se inroseste ma soare, ci se arameste foarte frumos).

Cum ne-am descurcat cu pampersii?
Nu am folosit pampers special de plaja..i-am dat slipi normali, fara pampersi si s-a descurcat foarte bine (a facut si putin nudism, ce-i drept)...Astepta sa faca nr. 2 atunci cand ajungeam in camera, undeva dupa somnicul de pranz..astfel si-a format, sper eu, un oarecare program care ar trebui sa ma ajute in operatiunea Olita, pe care inca nu am demarat-o la modul cel mai serios..






Cum ne-am descurcat cu mancarea?
Gogo s-a decis sa tina dieta, astfel ca in cele 6 zile cat am stat la mare am mancat doar supa, iaurt si fructe...multe fructe...carne nu a dorit nici macar sa guste...In rest, nu a avut probleme cu digestia, nici cu febra, nimic, nimic..:)

Cu ne-am distrat?
S-a balacit in apa, s-a jucat in nisip, a construit castele, a daramat castele, s-a jucat si a socializat cu toti copiii de pe plaja, i-a enervat, i-a sacait cu glumele lui de pustan de 1 an si 10 luni, le-a daramat castelele, i-a ajutat sa construiasca altele samd...






Ce inovatii (nedorite) am marcat?
Gogo a papat prima lui inghetata..fiind inconjurat de multi copii la hotelul la care am fost cazati, invariabil a descoperit inghetata si nu am putut sa il tin deoparte, asa ca ne-a convins sa ii cumparam si lui..asa important se credea si tare mandru mai era cand tinea si el cornetul propriu in manuta si papa cu pofta din inghetata...ba chiar a invatat si cuvantul foarte bine sa il pronunte.
De asemeni, Gogo a ajuns la varsta critica la care cere absolut orice jucarie vede la alt copil..ne-a innebunit pe noi si pe ceilalti copii (si parinti)...Gogo este si un copil foarte sigur pe el uneori si uita sa stea in banca lui si sa ceara permisiunea de a se juca/testa o anumita jucarie..se ducea pur si simplu si se servea cu respectiva jucarie..aici trebuie sa lucram putin sa il convingem ca nu poate avea tot ce vede in jurul sau..
Mai nou, la moda la mare intre copiii de la mare se numara pistolul / pompa de stropit cu apa si pusca-mitraliera...asa ca micul Gogoshel a fost "dotat" cu respectivele ustensile de joc...



Rambo la plaja


De asemeni, este o mare nebunie la mare cu acele corzi elastice de sarit in inaltime, care sunt chiar si pentru copii foarte mici, de la 10 kg in sus...Gogo ne-a innebunit 2 seri la rand ca vrea si el (Gogo are undeva la 12 kg), vrea si el..intr-un final, cand am acceptat cu inima stransa sa facem o incercare, atunci cand s-a vazut cu hamul strans, de unul singur, a realizat ca nu e chiar de nasul sau si a retractat dorinta intens exprimata..asa ca a renuntat la idee...asta ne-a demonstrat ca toata siguranta asta pe care o afiseaza este, de cele mai multe ori, doar de bravada..:)






Oricat ne-am pregatit sa avem la noi toate cele necesare jocului pe plaja - galetusa, lopatica, grebla, barca gonflabila, colac, vesta de slavare etc etc - bineinteles ca ale noastre nu parea interesante, asa ca Gogo a testat toate jucariile posibile si imposibile de pe plaja...





A evoluat enorm in aceste 6 zile..fiind inconjurat de foarte multi copii mai mari (Gogo cauta compania baietilor de 5-6-7 ani), a deprins in aceasta perioada extrem de multe lucruri noi - formeaza propozitii de 2-3 cuvinte in mod frecvent (asa dragut era de fiecare data cand mergeam la receptia hotellui sa ridicam cheia de la camera si Gogo cerea frumos: "Doamna, cheia (va) rog!", numara singur pana la 5, mananca fara problema mancarea bucati, a invatat (vazand la alti copii) sa muste dintr-o banana si sa pape o banana intreaga de unul singur (pana la varsta asta, Gogo nu suporta sa muste din banana, o accepta doar pasata) si multe alte lucruri..
Abia asteptam sa mergem din nou la mare, este adevarat ce se spune, ca marea este extrem de benefica pentru copiii de toate varstele...pentru micul Gogoshel, perioada petrecuta la mare a fost una de vis, fara probleme, iar piticul s-a distrat de minune.

vineri, 6 iulie 2012

Odiseea sarcinii si a nasterii lui Fitzi

Sarcina mea a fost una cu peripetii!
Pana la 6 saptamani a fost super ok. De la fix 6 saptamani au inceput greturile, mai ales seara, dar si dupa-amiaza. Nu-mi treceau cu nimic, doar daca varsam ma simteam mai ok. Greturile au tinut pana la Craciun, fix, adica pana pe la 15-16 saptamani, asa ca, oarecum m-am bucurat de minunile gatite de mama, cu specific moldovenesc.
La 16 saptamani (de Boboteaza) am aflat ca o sa avem o fetita, desi eu cam aveam impresia ca e baietel…atunci, imi si doream baietel…ssst! Sa nu auda Fitzi! Acum pot spune ca nu conteaza catusi de putin asta! Ca un semn, cu cateva zile inainte de ecografia de 16 saptamani, 2 zambile albe in ghiveci au inflorit in mod surprinzator, amandoua odata, desi era iarna si noi crezusem ca se uscasera, asa ca nici nu le mai udam.

Pofte nu pot spune ca am avut, o singura data mi-am cumparat niste pesti mici afumati, pe care i-am mancat in masina (fugisem 10 minute de la serviciu), cu rosii…insa, nu au stat prea mult in stomac. Rosiile au fost insa marea mea nebunie, as fi mancat oricate, desi nu prea aveau gust, in acea perioada. Inamicul nr 1: usturoiul. Numai gandul imi facea rau, ce sa mai zic de miros…

Desi am o minune de fetita, nu am avut pofta de dulce, cum se spune. Din contra, aveam glicemia sub limita inferioasa si mai mancam cate o ciocolata, doar asa, sa-mi creasca valoarea ei. Acest lucru s-a schimbat insa in perioada de alaptare, cand as fi mancat (si chiar mancam) ciocolata zilnic.

Pe la 8-9 saptamani am facut profilul Torch si surpriza…la Cytomegalovirus Igg era 0, dar Igm era 1,5. Pentru necunoscatori (asa cum eram eu atunci) asta insemna ca nu avusesem virusul niciodata, dar ca ma infectasem cu el recent, ceea ce punea mari probleme pentru fat. Aveam infectie primara, nu recurenta, cum se poate mai rau. Virusul este foarte frecvent (50-85% din adulti il au), nu este problematic in rest, insa in perioada sarcinii, mai ales in primele 12 saptamani, da.

Sfatul doctorului: repeta analiza. Ce se poate intampla in caz ca iese tot pozitiv: sarcina compromisa, risc de diferite grade de retard. Cuvantul acesta: compromisa si acum ma tulbura.

Am repetat analiza in diverse locuri: Institutul de Virusologie (unde am dat peste o doamna extreme de draguta si optimista, care mi-a spus din prima: n-ai nimic! (valoarea extrem de mica era suspecta), la Victor Babes si la Genetic Lab. De asemenea, am facut atunci, nemaiavand rabdare sa astept rezultatele (dura vreo 3 zile) si 2 teste de aviditate (in diferite locuri), precum si detectia ADN a virusului, sa vedem daca a patruns prin placenta la bebe. Urmatorul pas ar fi fost amniocenteza.

Dar, Slava Domnului, nu a mai fost cazul! Ce sa vezi?! Surpriza!!! Prima analiza a fost una gresita, nu avusesem virusul niciodata si nu-l aveam nici acum!!!

Deci de la 16 saptamani, cand o terminasem cu varsaturile (erau zilnice, chiar de 2-3-4 ori pe zi), pana la 22 de saptamani a fost o veselie pentru mine. Era déjà trimestrul 2 de sarcina, ma simteam extraordinar de bine, de frumoasa J.

La 22 de saptamani…alta surpriza! La ecografia morfologica, efectuata de doctoral Pop Adrian (cel mai bun ecografist din tara, pe sarcina), urmatoarul diagnostic: fatul avea cordonul ombilical dejà dispus in esarfa stransa (si l-a dat jos ulterior), colul era mai scurt decat normalul (3,2), dar inchis (s-a rezolvat, cu atentie la efort) si problema cea mai mare: rezistenta crescuta pe arterele uterine, un mic notch protodiastolic. Ce insemna asta? Suspecta de trombofilie! Adica bebe risca sa moara de foame sau de asfixie, pentru ca sangele nu circula bine prin artere, fiind prea gros si coagulandu-se prea repede.

A doua zi fuga repede la Institutul Fundeni, unde analizele specifice au aratat ca aveam trombofilie. Dna doctor Uscatescu de la Fundeni este cel mai bun specialist in domeniu, insa pana am ajuns sa ii cunosc temperamentul (mergeam lunar pentru analize, si chiar de 2 ori pe luna, la final), am plecat de cateva ori plangand de acolo. Nici acum nu stiu exact ce mutatie am (analizele in privat sunt foarte scumpe, dupa nastere am efectuat o parte – sunt si foarte multe, insa nu mi-am descoperit mutatia), cei de la Fundeni au alta terminologie: aveam Fibrinogenul crescut, proteina C scazuta, proteina S scazuta. Este clar ca la mine a fost trombofilie declansata in sarcina, pentru ca in majoritatea cazurilor, bebe nu ar fi trecut de primele 10 saptamani, declansandu-se o pierdere a sarcinii, fara vreo explicatie anume (se mai intampla, cum spun doctorii) .

La 22 de saptamani am inceput tratamentul injectabil (pe care l-am facut zilnic, plus inca 6 saptamani dupa nastere) cu Fraxiparina de 0,6. Pana atunci, numai cand vedeam un ac imi tremurau picioarele, dar am invatat sa-mi fac singura injectiile: in picioare, si o perioada, in burta, lateral. Eram plina de navatai si noduli (nu stiam foarte bine sa masez zona dupa injectii), si acum mai am. Am luat in fiecare zi Elevit, vitamina C de 1000mg, omega 3, 3 pastile de MagneB6/Magneziu si o perioada Aspenter. Am avut probleme ulterior si cu valorile prea mari ale colesterolului (300 in conditiile in care maximul era de 200), cu trigliceridele, dar si cu tensiunea crescuta: imi luasem un tensiometru si luam dopegyt zilnic.

La 24 de saptamani, déjà placenta mea avea gradul de maturitate 2-3, prezentand microcalcificari si mici zone de necroza vilozitara ischemica, nochul era inca, rezistenta crescuta inca. Fitz avea retard de crestere de 12%, adica era subdezvoltata cu o saptamana, avea 658 de garme. La Fundeni, dna doctor Uscatescu a inceput sa tipe la mine, ca sunt muci (am citat), ca nu dorm si nu mananc si ca: nu vezi ca bebe e trist? Ce-i faci? In poza de la ecografie era cam inghesuita in placenta, ce-i drept, cu o figura cam trista! Dupa momentul asta, am hotarat sa ma imunizez la stilul doctoritei si ma duceam mai relaxata la Fundeni, desi tot auzeam: macar 1500 gr sa faca, macar pana la 7 luni sa duci sarcina. Am fost sa fac o ecografie si la dr Iosub, al doilea mare specialist pe ecografie de sarcina, care m-a linistit cu stiulul lui: s-a uitat la Fitz, s-a uitat la mine si la tati si a concluzionat: clar, o sa semene cu tati, frumoasa ca el! What do you meannnn?! I'm not? J

Intr-o frumoasa zi de vara, pe 6iunie 2011, s-a nascut micuta ciresar! La fix 38 de saptamani, mi s-au rupt membranele (apa) acasa, in timp ce papam la televizor. Cezariana era programata pe 10 iunie, insa ma bucur extrem de mult ca Fitz si-a ales ziua ei singura! Am nascut, tot prin cezariana, la spitalul Universitar, cu dr Peteu Cristian. Am plecat dupa mai putin de 48 de ore din spital, foarte multumita de servicii. Fitz a intrecut toate asteptarile, a avut 3260 de grame si 49 de centimetri si este o minune de maimutica sanatoasa!

Pana la 1 an si 1 luna (pana la evenimentul cu boala maini-picioare-gura), nu i-am dat niciodata antibiotice (nici acum), nici macar panadol sau nurofen, nici probleme de colici nu a avut, sau cu dintii, pana acum, doar o usoara anemie, cauzata de faptul ca e alapata inca si cam mofturoasa la papa.







Ce pot sa spun in final?! In ultima vreme, rar aud de sarcini fara probleme, dar oricum ar fi, bucurati-va si de momentele acestea!  


Concurs NORIEL pentru bloggeri(te)


Stii Social Media? Noriel te provoaca sa scrii o postare despre copii, copilarie, jocuri, jucarii, o postare creativa, plina de originalitate si amprentata de stilul propriu!






Care este targetul?
Persoane care au aceleasi pasiuni cu cei de la Noriel: joaca, jucariile, copiii si copilaria. Trebuie sa fie creative, sincere si capabile sa sensibilizeze publicul.

Ce trebuie sa faci?
1. Scrie un articol. Scrie creativ. Scrie despre copii, jucarii, educatie, despre Social Media si Noriel sau orice iti trece prin cap. Demonstreaza-ne ca iti place sa te joci serios cu Social Media si ca stii ce poate face Noriel in lumea 2.0.
2. Provoaca-ti cititorii la discutii vesele si deschise
3. Trimite-ne un mail cu link la articolul tau (la adrian.chirila@norieltoys.ro)


Cum se va juriza?
Juriul va aprecia creativitatea articolului tau, modul in care ai interactionat cu cititorii, cum te-ai implicat in campanie si relevanta actiunilor tale in raport cu brandul Noriel.
Cu alte cuvinte, cand o sa scrii articolul, propune-ti sa te distrezi alaturi de cititorii tai!
Ce isi doreste juriul? Originalitate, sinceritate, deschidere. Nu advertoriale. Se doreste implicare si, mai mult decat atat, "the personal touch". Ah, si inca ceva: nu intereseaza ce trafic aveti, ci cum scrieti si cat de mult va doriti sa castigati.


Cine e in juriu?
Adrian Chirila - Noriel http://www.noriel.ro
Sabina Cornovac – Blogger http://www.sabina-cornovac.ro
Bogdana Dobre – Blogger http://bogdanasblog.blogspot.ro
Ada Demirgian – Blogger http://www.injoaca.ro


Ce castigati?
Juriul va selecta Top 3 cele mai creative actiuni. Acestea vor primi cate un voucher de 100 RON (care va putea fi folosit in magazinul online).
In plus, Noriel va negocia direct cu toti cei din Top 3 o colaborare pe 6 luni sau 1 an. Asta inseamna ca pe aceasta perioada vei scrie articole la tine pe blog si la Noriel pe blog, contra cost, normal.


Calendarul campaniei
- publicare anunt campanie – 29 iunie
- inscrierea in concurs prin trimiterea mailului – pana pe 9 iulie
- publicarea listei de inscrisi – 10 iulie
- publicarea articolelor de inscriere in concurs – 1-31 iulie
- anuntare Top 3 – 10 august
- perioada de colaborare cu Noriel – 1 septembrie 2012 – 30 iunie 2013


Mult succes!

Fitzi - Jurnal de 1 an si 1 luna


Azi Liz a implinit 13 luni J






Sarbatorim in casa, pentru ca de 5 zile Izzie are boala maini-picioare-gura, o boala de copii, virala, care nu ne da voia, inca, sa iesim...pentru a nu-i contamina pe altii!

Nu ne-am mai cantarit de vreo saptamana, si atunci, la vizita la pediatru, avea 9630 grame (aceeasi greutate ca la 11 luni) si 78,5 cm...acum, cred ca a mai slabit un pic, pt ca de cateva zile nu papa nimic, doar laptic si iaurt. Mofturi la papa facea si inainte, poate pentru ca e inca alapatata...sau pentru ca tine la silueta :D oricum, nu pare deloc subnutrita, nu va ingrijorati!
Tot numai 2 dinti – aceeasi incisivi de jos...insa cred ca in cateva zile va aparea si un incisiv de sus!
A fost o luna plina: a avut petrecerea de motz, a participat la o nunta, a invatat cot la cot cu mami si tati, care si-au dat licentele (a doua facultate si masterat).



La capitolul ce mai stie/sau nu stie (inca) sa faca Izzie Lizzie, bifam:

  • Stie sa se dea singura din pat si sa se urce la loc
  • Nu merge singura J, dar merge tiandu-se de pat, de manute...ba chiar de o mana (doar 3 pasi)
  • Premiera!!! Iz a mers in 4 labute...cam 4-5 pasi, cu o alura de mers de cosmonaut pe Luna...dar foarte frumos! Maestrul Gogoshel si-a dat toata silinta sa o invete, luni la rand i-a tot aratat!
  • Stie urmatoarele cuvinte: mama, tata, apa, papa, dii-dii, da, dă, baba, ne-ne (nu)...a mai zis, dar rar: Ale (Alex - Gogo), bebe, gata.
  • Stie sa arate nasucul, gurita (nu mereu, cand are si ea chef), unu, si cel si cel mai frumos lucru este ca e cea mai pupacioasa fetita din lume. In fiecare dimineata ne trezeste cu pupici, ori ne trimite, ori ne da (uneori sunt implicati si cei doi dintisori).

Va pupa Izzie Lizzie!

joi, 5 iulie 2012

Budinca de cartofi cu branza si smantana

Aveam in casa, trimise de la bunii Moldovei, o multime de bunatati sanatoase, de tara: cas dulce, smantana groasa ca frisca, oua. Asa ca m-am decis sa prepar ceva rapid cu ele: Budinca de cartofi cu branza si smantana la cuptor, aromatizata cu marar, busuioc si tarhon, dupa gust.

Ingrediente:
- 5-6 cartofi maricei
- 300g branza - eu am folosit cas de tara fara sare
- 2-3 oua
- smantana (eu am avut smantana de tara, groasa precum untul)
- 1 ceapa (optional)
- marar, busuioc, tarhon etc







Mod de preparare:
Eu am curatat cartofii de coaja, i-am taiat rondele si i-am pus in apa clocotita sa fiarba timp de 8-10 minute. Intre timp, am dat prin razatoare branza, am adaugat smantana, 2 oua si condimentele, dupa gust. Am scos cartofii si i-am asezat frumos pe doua straturi intr-un vas yena (ca o musaca), pe care l-am dat a cuptor timp de 20-30 de minute. Spre final, am adaugat putin cascaval ras.




Pofta buna, pitici!

Boala maini-picioare-gura la bebelusi

Izzie Lizzie are 1,1 ani. Pana acum, a fost o fetita extreme de sanatoasa, nu i-am dat niciodata antibiotice, nici macar panadol sau nurofen. Nici colici nu a avut, nici cu dintii (are doar 2 – incisivii de jos) nu a avut probleme: febra sau plansete.

Cu o saptamana inainte sa implineasca 1,1 ani, intr-o luni, i-am facut vaccinul Infanrix IPV HIB. In dupa-amiaza cu pricina, a inceput sa faca febra, asociata cu o stare generala foarte proasta: o mica legumica!...mari emotii! Habar nu aveam bine sa ii iau temperatura, daramite sa stiu cum sa ii administrez nurofen cu seringa respective. Toata seara a avut febra 38.5, chiar 39,3 la un moment dat. I-am dat nurofen 5 mg la 8 ore (cred ca doar jumatate a ajuns efectiv in gurita) si i-am pus sosetute inmuiate cu apa+otet in picioruse si comprese reci. Dimineata era ok, ca noua, chef de glume, ne-a trezit cu pupici!

A doua seara, Izzie Lizzie nu a dormit mai deloc, o stare profunda de agitatie. Era clar ca ceva o deranjeaza. Oricum nu a papat mai nimic, nici in ziua 2 (2 biscuitei si vreo 5 cirese), nici in ziua cu vaccinul, dar nu am intrat la banuieli, pt ca Izzie Lizzie este oricum o mofturoasa la mancare. Doctorul din mine a pus diagnosticul J, avand in minte cuvintele pediatrului din ziua de dinainte : clar de la dinti! Scuza aceasta cu dintii o tot folosesc de la 6 luni, desi ei abia la 10 luni i-a aparut primul dintisor si acum are doar 2 – incisivii de jos. Pediatra imi spusese ca ii sunt inflamate gingiile si ca mai mut ca sigur ii vor iesi incisivii de sus, ba chiar si caninii…mda! Eu sunt in continuare foarte sceptica, pt ca nu am zarit inca urma de rozator nou…dar m-am resemnat. Clar de la dinti nu mananca!

In ziua 2 i-am facut chiar si o ecografie abdominala, la recoamdarea pediatrei, ca sa se convinga mami ca lipsa poftei de mancare a maimuticii are drept cauza moftureii de maimutica alaptata (inca), nu, Doamne-fereste, vreo cauza medicala.

In ziua 3, deja ii aparusera cateva bubite rosii pe maini si picioare, care se extinsesera rapid pe fese (Liz nu a avut niciodata iritatie de scutec, desi e nascuta vara), ba chiar si pe talpi. Clar de la caldura sunt…a spus si pediatra! In seara a doua, Liz iar era agitata, incepuse sa isi scarpine talpile de cearsaf…ca sa ii calmez mancarimile, i-am facut masaj cu Supliform – imi spusese o mamica draga de baietel ca este bun pentru bubitele de ciupituri de tanatari. Este un gel mentolat, antiinflamator – eu il aveam in casa pt ca este si anticelulitic (stiuland circulatia). Liz a dormit ca un ingeras.




In ziua 4 deja avea mult mai multe bubite si se vedea clar ca ii apar alte noi, initial puncte mici rosii, ca ulterior sa se extinda…off, Bubico mic!





Fuga iar la pediatru: diagnostic – boala maini-picioare-gura.

Poarta aceasta denumire deoarece se manifesta, printre altele, prin eruptii rosii prezente pe lateralele si in spatele degetelor de la maini si de la picioare, pe palme si pe talpi, precum si in zona buzelor sau pe limba. Boala este una virala, provocata de un virus din grupul enterovirusilor, care poarta denumirea stiintifica de virusul Coxsackie A16.



Simptome

- febra mare: precede cu 24-48 de ore aparitia eruptie; frecvent este  usoara/moderata : 38-39C

- dureri in gat

- o senzatie permanenta de rau

- leziuni rosii, dureroase, care apar pe limba, picior si pe degete

- iritabilitate, stare de agitatie continua

- pierderea poftei de mancare


Perioada de incubatie, adica timpul scurs din momentul infectarii si pana la aparitia semnelor si simptomelor este variabila, in medie 3-7 zile. De cele mai multe ori, febra este primul semn al existentei acestei boli in organismul copilului, urmata ulterior de dureri in gat si de un apetit scazut. La una sau doua zile dupa prezenta febrei, apar bubite dureroase in gura sau chiar in gat. La distanta de una sau doua zile isi vor face aparitia si eruptiile de pe maini si picioare. Leziunile veziculoase se ulcereaza si lasa adevarate rani in gurita copilasilor facand imposibila alimentatia; se pare ca, cel mai bine tolerat este laptele rece, singurul care nu determina usturimi in momentul contactului cu mucoasa bucala.


– Liz a fost exact pe acest tipar!



Cauze

Acest tip de infectie apare in special in urma ingerarii. Virusul se transmite de la persoana la persoana in urma contactului cu saliva, cu secretiile nazale sau cu cele provenite din gat ale persoanei bolnave.

Aceasta boala apare in special la copiii mici, din cauza tendintei lor de a baga mana in gura, precum si din cauza schimbarii dese de scutece. 

 Nu imi este foarte clar de unde a contactat Liz acest virus…cu siguranta de la locul de joaca, desi ea nu se joaca in nispis, decat foarte rar, si nu baga in gurita nimic de pe jos…



Ziua 4: Liz nu a papat nimic pana la orele 13.00 (inca doarme, de vreo 3 ore aproape), are o stare de soomnolenta, lipsa de energie si temperature corpului scazuta: 35.3, masurata sub brat.

Va tinem la current cu evolutia bolii! Eu cred ca am atins punctual maxim si acum este in etapa de vindecare! Sa speram ca asa e!



Masuri de precautie

Copilul va purta infectia in organism saptamani intregi dupa ce simptomele au disparut, ceea ce inseamna ca el inca poate transmite boala altor copii sau adulti. In cazul adultilor, ei pot transmite altora boala fara sa manifeste nici un fel de simptome, in majoritatea cazurilor.

Ei bine, eu cred ca fac parte din minoritate…De astazi dimineata (ziua 4 pt Liz), mami are o stare generala mai proasta, cu o senzatie ca la gripa (ma ustura pielea, ma dor muschii, piele fierbinte, frisoane), febra (in 20 de minute a crescut rapid 38.6, masurata sub brat…in zi caniculara, eu stau cu pullover de lana) alternate stari de caldura, cu greata si lipsa poftei de mancare, dureri in gat...sa speram ca nu de la acest virus sau ca simptomele sa se limiteze la atat.



Complicatii

Cea mai cunoscuta complicatie provocata de acest tip de boala este deshidratarea. Eruptiile aparute provoaca durere in gat si in gura, facand inghitirea dificila si dureroasa. Parintii insa trebuie sa aiba grija ca bolnavul sa primeasca o cantitate suficienta de lichide. In cazuri severe, se recomanda administrarea de lichide pe cale intravenoasa.    


De cele mai multe ori, boala mainii, piciorului si gurii nu dureaza decat cateva zile, implicand febra si alte simptome medii ca gravitate. Exista insa si cazuri extrem de rare in care virusul care declanseaza boala sa duca la complicatii mai grave:

- meningita virala - aceasta reprezinta o infectie si o inflamatie a meningelor (cele trei membrane care invelesc creierul si maduva spinarii). Boala este una usoara si de multe ori se vindeca de la sine.

- encefalita - este o boala rara, consta in inflamarea creierului si poate duce la deces.



Tratament

Nu exista un tratament anume pentru boala mainii, piciorului si gurii. In cele mai multe dintre cazuri, boala se vindeca in maxim 10 zile. Tratamentul este suportiv si simptomatic, ceea ce inseamna ca nu poate fi tratata cauza ci doar alinate simptomele. De subliniat ca tratamentul antibiotic nu-si justifica utilizarea fiind vorba de o infectie virala.

Noua pediatra ne-a recomandat insa urmatoarea schema de tratament: nurofen si panadol, alternative, la 4 ore, cate 5 mg, eventual si claritine sirop (aici sunt sceptica) si o mixtura mentolata pt calmarea mancarimii, copil izolat in casa si fara contact cu alti copii.



Surse:

experienta proprie :D
http://www.pediatrucluj.ro/2011/12/25/boala-gura-mana-picior/ Baby Gogoshel

marți, 3 iulie 2012

Concentrat de supa de pui (facuta in casa) mereu la indemana


Eu i-am dat pana acum piticului meu numai pasari de curte. Am mare noroc ca avem rude la tara, asa ca, daca inainte uram orice gaina/pui de tara (mie, una, mi se pare carnea mult prea tare), acum primesc cu mare drag orice gainusa-pui-curcanel de la bunici, unchi etc etc




Uneori primesc gaina intreaga, asa ca nu o pot dezgheta de mai multe ori, deci o gatesc o singura data..asadar, o portionez si o fierb 30 de minute in oala sub presiune..ulterior, dezosez carnea si o maruntesc la blenderul din dotare (piticul meu nu prea se da in vant dupa carne, deci trebuie sa o maruntesc, sa nu o simta)..:)))
Daca imi iese prea multa carne, folosesc recipientele Avent din dotare si pun la congelator o portie, eventual..dar, de obicei, o tin la frigider si ii adaug in macare, timp de 2-3 zile, cam cate 50-60 grame de carnita pe zi.
In alta ordine de idei, mi-e mila sa arunc mereu supa de pui rezultata (spumata si strecurata), asa ca, am inceput sa o congelez.  Ca recipiente folosesc fie tavitele de gheata (cu cuburi mai mari), fie borcanelele de la papica pt bebelusi, pe care le-am folosit atunci cand am fost prin excursii/concedii cu Gogo.
Supa de pui o folosesc pentru mancarea noastra, a parintilor..si uneori, adaug si in mancarea lui Gogo, in loc de ulei de masline la final.
Astfel, nu folosesc niciodata asa-zisele cuburi de supa concetrata de pui din magazine, iar mancarea capata un gust extraordinar.

PS. Se spune ca supa de gaina reprezinta un excelent leac ce previne si trateaza raceala...asa o fi...Gogo nu mi-a racut niciodata, ma gandesc ca si supele pregatite cu carne sanatoasa de pasare crescuta la curte a avut un mare aport in acest sens.

Supa crema de rosii pentru copii


Este sezonul rosiilor, asa ca trebuie sa profitam la maximum de aceste legume minunate. Asa ca am pregatit, astazi, o supa crema de rosii, serrvita cu putina smantana si crutoane.






Ingrediente
  • 1 kg rosii
  • 2 cartofi
  • 1 morcov
  • 1 ardei
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi ras
  • 2 linguri ulei de masline / supa de pui (eu am folosit 200 gr supa de pui de tara)
  • optional - patrunjel, busuioc, oregano, o foaie de dafin




Eu am taiat rosiile in doua, le-am ras pe razatoare (pentru a elimina pielita). Am taiat legumele cubulete, le-am pus la fiert in apa cat sa le acopere, iar spre finalul fierberii am adaugat pasta de rosii date prin razatoare si supa de pui. Am mai lasat sa fiarba, spre final am adaugat patrunjelul verde, busuiocul, usturoiul ras si am blenduit totul.
Iata ce a iesit:





Am servit-o cu crutoane (bucati mici de paine stropite cu ulei de masline si busuioc si lasate la cuptor 10 minute) si un dram de smantana!


luni, 2 iulie 2012

Avon Baby - prima gama de produse pentru bebelusi


In curand va aparea pe piata prima gama de produse de ingrijire pentru bebelusi de la Avon - AVON BABY!

 
 


Avon Baby este prima gama de produse pentru bebelusi:

  • Testate pediatric
  • Fara parabeni
  • Contin ingrediente naturale
  • Fara coloranti
  • Formule hipoalergenice
  • Testate pe un grup de bebelusi cu varsta +6 luni  
  • Perfecte pentru pielea sensibila



Produsele Avon Baby  (gel pentru corp si par, sampon fara lacrimi, servetele umede, crema pentru iritatii, lotiune hidratanta, ulei calamnt) vor fi disponibile incepand cu brosura 12.
Eu, una, am folosit unele produse Avon si sunt multumita. Abia astept sa testez noua gama Avon Baby!


   

duminică, 1 iulie 2012

Motz party - Fitzi style!

Gata! de ieri, Fitzi este motzata! la propriu, ca la figurat are grija mami ei sa o imbrace mereu ca o printesica si sa o aranjeze cu tot felul de accesorii de fetita superba!




Petrecerea de motz a lui Fitzi s-a desfasurat dupa acelasi tipar ca petrecerea de motz a lui Gogo...doar nu degeaba sunt verisori "gemeni", asa cum ne place noua sa ii numim...:)





A fost o petrecere frumoasa, in familie, cu bunicii, unchii si nasii, la un restaurant pe care il recomand cu mare drag (mancare buna, terasa superba, loc de joaca excelent pentru copii, profesionalism, baby-friendly).





Mami de Fitzi a pregatit tavita de motz...





Nasii dragi au taiat motzul printesei





...si, asa cum preconizam, draga de Fitzi a ales: pixul, carnetelul, masina! :))) Doar nu degeaba a "invatat" cot la cot cu mami si cu mami de Gogo in ultimele luni..:)

La final, Fitzi ne-a indulcit cu o felie delicioasa de home-made tort, pregatit de Cristina's Cakes.




..si s-a "delectat" si ea cu o gura de sampanie...glumim, doar a avut o tentativa..:)))




Sa te ocroteasca Dumnezeu si sa iti ofere numai trairi frumoase ca zambetul tau de copil inocent si extrem de dragalas!

Cristina's Cakes - dulciuri (mai gustoase chiar) ca la mama acasa!

Si iata ca a trecut si petrecerea de motz a minunatei Fitzi, alintata si Izzie Lizzie.
Vom reveni cu amanunte despre cum s-a desfasurat petrecerea, dar, intre altele, as vrea sa mentionez ca Fitzi ne-a indulcit pe toti, nu numai cu zambetul ei superb, dar si cu cate o felie de tort home-made, exceptional la gust si extraordinar la aspect!

Dupa ce am gustat din tortul pregatit cu ocazia petrecerii de motz a lui Fitzi mi-am propus sa nu mai cumpar in veci vreun tort facut in cofetariile clasice din Bucuresti, unde, indiferent ca achizitionezi o savarina sau o amandina, toate prajiturile au acelasi gust de indulcitor artificial.. Cu aceeasi banuti, puteti achizitiona ceva facut in casa, fara "chimicale si E-uri", extrem de delicios si aspectuos.
In concluzie, daca sunteti din Bucuresti si aveti un eveniment fericit in familie si vreti sa va indulciti cu ceva extrem de delicios, dar si sanatos gatit, va recomand cu mare drag minunatiile facute in casa de Cristina's Cakes!
Multumim, Cristina's Cakes pentru profesionalism, punctualitate si, mai ales, pentru aroma deosebita si aspectul superb al torturilor tale!
Va las pe voi sa apreciati in pozele de mai jos.
Ladies and gentlemen, va prezint cu mare drag, tortul "Izzie Lizzie", pregatit de Cristina's Cakes!