joi, 5 iulie 2012

Boala maini-picioare-gura la bebelusi

Izzie Lizzie are 1,1 ani. Pana acum, a fost o fetita extreme de sanatoasa, nu i-am dat niciodata antibiotice, nici macar panadol sau nurofen. Nici colici nu a avut, nici cu dintii (are doar 2 – incisivii de jos) nu a avut probleme: febra sau plansete.

Cu o saptamana inainte sa implineasca 1,1 ani, intr-o luni, i-am facut vaccinul Infanrix IPV HIB. In dupa-amiaza cu pricina, a inceput sa faca febra, asociata cu o stare generala foarte proasta: o mica legumica!...mari emotii! Habar nu aveam bine sa ii iau temperatura, daramite sa stiu cum sa ii administrez nurofen cu seringa respective. Toata seara a avut febra 38.5, chiar 39,3 la un moment dat. I-am dat nurofen 5 mg la 8 ore (cred ca doar jumatate a ajuns efectiv in gurita) si i-am pus sosetute inmuiate cu apa+otet in picioruse si comprese reci. Dimineata era ok, ca noua, chef de glume, ne-a trezit cu pupici!

A doua seara, Izzie Lizzie nu a dormit mai deloc, o stare profunda de agitatie. Era clar ca ceva o deranjeaza. Oricum nu a papat mai nimic, nici in ziua 2 (2 biscuitei si vreo 5 cirese), nici in ziua cu vaccinul, dar nu am intrat la banuieli, pt ca Izzie Lizzie este oricum o mofturoasa la mancare. Doctorul din mine a pus diagnosticul J, avand in minte cuvintele pediatrului din ziua de dinainte : clar de la dinti! Scuza aceasta cu dintii o tot folosesc de la 6 luni, desi ei abia la 10 luni i-a aparut primul dintisor si acum are doar 2 – incisivii de jos. Pediatra imi spusese ca ii sunt inflamate gingiile si ca mai mut ca sigur ii vor iesi incisivii de sus, ba chiar si caninii…mda! Eu sunt in continuare foarte sceptica, pt ca nu am zarit inca urma de rozator nou…dar m-am resemnat. Clar de la dinti nu mananca!

In ziua 2 i-am facut chiar si o ecografie abdominala, la recoamdarea pediatrei, ca sa se convinga mami ca lipsa poftei de mancare a maimuticii are drept cauza moftureii de maimutica alaptata (inca), nu, Doamne-fereste, vreo cauza medicala.

In ziua 3, deja ii aparusera cateva bubite rosii pe maini si picioare, care se extinsesera rapid pe fese (Liz nu a avut niciodata iritatie de scutec, desi e nascuta vara), ba chiar si pe talpi. Clar de la caldura sunt…a spus si pediatra! In seara a doua, Liz iar era agitata, incepuse sa isi scarpine talpile de cearsaf…ca sa ii calmez mancarimile, i-am facut masaj cu Supliform – imi spusese o mamica draga de baietel ca este bun pentru bubitele de ciupituri de tanatari. Este un gel mentolat, antiinflamator – eu il aveam in casa pt ca este si anticelulitic (stiuland circulatia). Liz a dormit ca un ingeras.




In ziua 4 deja avea mult mai multe bubite si se vedea clar ca ii apar alte noi, initial puncte mici rosii, ca ulterior sa se extinda…off, Bubico mic!





Fuga iar la pediatru: diagnostic – boala maini-picioare-gura.

Poarta aceasta denumire deoarece se manifesta, printre altele, prin eruptii rosii prezente pe lateralele si in spatele degetelor de la maini si de la picioare, pe palme si pe talpi, precum si in zona buzelor sau pe limba. Boala este una virala, provocata de un virus din grupul enterovirusilor, care poarta denumirea stiintifica de virusul Coxsackie A16.



Simptome

- febra mare: precede cu 24-48 de ore aparitia eruptie; frecvent este  usoara/moderata : 38-39C

- dureri in gat

- o senzatie permanenta de rau

- leziuni rosii, dureroase, care apar pe limba, picior si pe degete

- iritabilitate, stare de agitatie continua

- pierderea poftei de mancare


Perioada de incubatie, adica timpul scurs din momentul infectarii si pana la aparitia semnelor si simptomelor este variabila, in medie 3-7 zile. De cele mai multe ori, febra este primul semn al existentei acestei boli in organismul copilului, urmata ulterior de dureri in gat si de un apetit scazut. La una sau doua zile dupa prezenta febrei, apar bubite dureroase in gura sau chiar in gat. La distanta de una sau doua zile isi vor face aparitia si eruptiile de pe maini si picioare. Leziunile veziculoase se ulcereaza si lasa adevarate rani in gurita copilasilor facand imposibila alimentatia; se pare ca, cel mai bine tolerat este laptele rece, singurul care nu determina usturimi in momentul contactului cu mucoasa bucala.


– Liz a fost exact pe acest tipar!



Cauze

Acest tip de infectie apare in special in urma ingerarii. Virusul se transmite de la persoana la persoana in urma contactului cu saliva, cu secretiile nazale sau cu cele provenite din gat ale persoanei bolnave.

Aceasta boala apare in special la copiii mici, din cauza tendintei lor de a baga mana in gura, precum si din cauza schimbarii dese de scutece. 

 Nu imi este foarte clar de unde a contactat Liz acest virus…cu siguranta de la locul de joaca, desi ea nu se joaca in nispis, decat foarte rar, si nu baga in gurita nimic de pe jos…



Ziua 4: Liz nu a papat nimic pana la orele 13.00 (inca doarme, de vreo 3 ore aproape), are o stare de soomnolenta, lipsa de energie si temperature corpului scazuta: 35.3, masurata sub brat.

Va tinem la current cu evolutia bolii! Eu cred ca am atins punctual maxim si acum este in etapa de vindecare! Sa speram ca asa e!



Masuri de precautie

Copilul va purta infectia in organism saptamani intregi dupa ce simptomele au disparut, ceea ce inseamna ca el inca poate transmite boala altor copii sau adulti. In cazul adultilor, ei pot transmite altora boala fara sa manifeste nici un fel de simptome, in majoritatea cazurilor.

Ei bine, eu cred ca fac parte din minoritate…De astazi dimineata (ziua 4 pt Liz), mami are o stare generala mai proasta, cu o senzatie ca la gripa (ma ustura pielea, ma dor muschii, piele fierbinte, frisoane), febra (in 20 de minute a crescut rapid 38.6, masurata sub brat…in zi caniculara, eu stau cu pullover de lana) alternate stari de caldura, cu greata si lipsa poftei de mancare, dureri in gat...sa speram ca nu de la acest virus sau ca simptomele sa se limiteze la atat.



Complicatii

Cea mai cunoscuta complicatie provocata de acest tip de boala este deshidratarea. Eruptiile aparute provoaca durere in gat si in gura, facand inghitirea dificila si dureroasa. Parintii insa trebuie sa aiba grija ca bolnavul sa primeasca o cantitate suficienta de lichide. In cazuri severe, se recomanda administrarea de lichide pe cale intravenoasa.    


De cele mai multe ori, boala mainii, piciorului si gurii nu dureaza decat cateva zile, implicand febra si alte simptome medii ca gravitate. Exista insa si cazuri extrem de rare in care virusul care declanseaza boala sa duca la complicatii mai grave:

- meningita virala - aceasta reprezinta o infectie si o inflamatie a meningelor (cele trei membrane care invelesc creierul si maduva spinarii). Boala este una usoara si de multe ori se vindeca de la sine.

- encefalita - este o boala rara, consta in inflamarea creierului si poate duce la deces.



Tratament

Nu exista un tratament anume pentru boala mainii, piciorului si gurii. In cele mai multe dintre cazuri, boala se vindeca in maxim 10 zile. Tratamentul este suportiv si simptomatic, ceea ce inseamna ca nu poate fi tratata cauza ci doar alinate simptomele. De subliniat ca tratamentul antibiotic nu-si justifica utilizarea fiind vorba de o infectie virala.

Noua pediatra ne-a recomandat insa urmatoarea schema de tratament: nurofen si panadol, alternative, la 4 ore, cate 5 mg, eventual si claritine sirop (aici sunt sceptica) si o mixtura mentolata pt calmarea mancarimii, copil izolat in casa si fara contact cu alti copii.



Surse:

experienta proprie :D
http://www.pediatrucluj.ro/2011/12/25/boala-gura-mana-picior/ Baby Gogoshel

14 comentarii:

  1. of, of, sa te faci bine cat mai repede Liz! am auzit de multe cazuri de gura-mana-picior in ultima vreme, circula virusul. multumim pt impartasirea experientei si multa sanatate pt Liz si mami de Liz!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumim frumos, Ioana draga! Izzie e fetita puternica si sunt sigura ca se face bine imediat! eu sper sa nu il fi luat si Gogo, ieri ne-am petrecut toata ziua impreuna...nu de alta, dar luni plecam la mare si nu vreau sa avem un mic Bubico..:) pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Multa sanatate !!! Cand mai are febra sa nu ii mai pui sosetele muiate in otet!!! E cea mai mare prostie ever! Si noi am facut la fel si sm dus-o pe Anastasia la Urgente cu 40.5! Bebeii cand au febra mare su extremitatile foarte reci, iar in momentul cand ii pui sosetele umede ii mentii temperatura! Am aflat di noi de la dr de garda care nr-a sfatuit sa nu mai facem asa ceva! In momentul in care au inceput sa i se incalzeasca picioarele febra ia scazut la 38.6!!!! Oricum multa multa sanatate!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. ms de sfat, Lulush..trebuie usor-usor sa na debarasam de unele metode "babesti"...:) chestiunea asta cu sosetelele inmuiate in otet (contraindicate) am mai auzit-o, dar nu mi-a ramas intiparita in minte, ca nu prea i-am acordat importanta..data viitoare o sa tin cont! pupici Anastasiei

    RăspundețiȘtergere
  5. mami hai sa ti spun culmea coincidentei! si baiatul meu a facut aceasta boala imediat dupa vaccinare, exact ca si fetita ta. si eu m am tot intrebat , de unde sa ia baiatul meu asa ceva?! noi stam la tara, nu avem copii in vecini, nu mergem in parc la nisip..............mmmmmm! nu ti se pare ca e o reactie in urma acestui vaccin?! hai sa mai intrebam si alte mamici sa vedem daca este doar o coincidenta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Off :( pe zi ce trece aud de tot mai multe cazuri...parcă tot Bucurestiul e plin şi virusat cu boala asta... 4 din copiii cu care se juca Emi a mea sau îmbolnăvit şi stau cu inima strânsă de o săptămână să nu facă şi ea... Sănătate multă şi însănătoşire grabnică celor bolnaviori !

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum 1 luna ,doua a facut si pustiul meu . Am scris aici mai multe despre herpangina : http://mamicadenoiembrie2011.blogspot.ro/2012/07/herpangina.html

    RăspundețiȘtergere
  8. http://mamicadenoiembrie2011.blogspot.ro/2012/07/herpangina.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte util articolul!Ar trebui sa existe mai multe astfel de sit-uri care sa ne informeze cu privire la anumite afectiuni!

    RăspundețiȘtergere
  10. Si fata mea a avut aceste simptome si acum imi dau seama ce are ...dar suntem inspre bine. Bine ca nu mai are febra ...dar abia astept sa-i treaca bubitele de peste tot offffff..multumesc de sfaturi...

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu lucrez la o gradinita. O fetita a fost depistata acum o saptamana cu aceasta boala. Astazi mi-au aparut bubite dureroase in palme. Ma doare si gatul. Cred ca stiu ce ma asteapta. :(

    RăspundețiȘtergere
  12. Exact cum spune si Cata, eu cred ca este o reactie de la vaccin. Marea problema a noastra, mamicile este ca privim vaccinurile ca pe ceva miraculos, care o sa ne fereasca bebelusul de anumite boli...dar in realitate acestea fac mai mult rau decat bine. De ce credeti ca nu prea exista informatii legate de vaccin si de reactiile adverse ale acestora? De ce credeti ca doctorii nu ne informeaza inainte sa ne intepe copii?
    Daca cititi macar primele 30 de pagini din cartea urmatoare veti fi mai luminate cu privire la acest subiect. Haideti sa nu facem niste lucruri care dauneaza copiilor nostri, doar pentru ca asa trebuie, ci sa ne informam inainte
    http://www.urbankid.ro/altele/carte-gratuita-despre-vaccinurile-copiilor-19180?utm_source=UrbanKid.ro+Newsletter&utm_campaign=74de695850-RSS_DAILY&utm_medium=email#axzz2Cr6WxvY6

    RăspundețiȘtergere
  13. Multa sanatate micutei Lizzie!
    Ce vroiam sa va spun dragi mamici,e, sa va informati asupra vaccinurilor, noi am decis sa nu-i mai facem nici un fel de vaccin la copilas, pentru ca daca gandim logic, si vaccinurile ne-ar face bine, de ce trebuie sa semnam noi parintii aceea hartie unde ne asumam riscul efectelor adverse asupra copilului??? daca vaccurile ar face bine NU AR TREBUI SA FIE NICI UN EFECT ADVERS!!! Pur si simplu infectam un copil sanatos, care in mod normal isi dezvolta singur sistemul imunitar in primii 7 ani din viata, fara ajutorul vaccinurilor, normal putem sa-l ajutam prin metode naturale nu cu vaccinuri care contin tot felul de "porcarii", ca altfel nu stiu cum sa le numesc. Sper sa nu supar pe nimeni cu acest mesaj, dar noi mamicile trebuie sa deschidem bine ochii si sa ne aparam si protejam puiutii nostri dragi.
    pentru mai multe informatii: http://piersicuta.blogspot.de/2011/05/argumentele-mele-impotriva-vaccinarii.html
    http://nuvaccinurilor.blogspot.ro/
    http://www.cristelageorgescu.ro/o-carte-care-va-scrie-istorie/10/2012/
    http://iesireadinautism.blogspot.it/2013/01/diagnosticul-de-autism-cand-cum-si-unde.html

    RăspundețiȘtergere
  14. Pediatra noastra (a treia! si cu ea am ramas) mi-a recomandat ca , inainte de vaccinare infanrix, sa ii dau fetitei citeva picaturi de paracetamol 100mg (2 picaturi per kg corp bebe). Si mie mi s-a intimplat situatia cu febra mare la vaccinarea de 4 luni, am petrecut o noapte dificila... Pentru vaccinarea de la 1.5 ani deja stim: paracetamol inainte de a pleca din casa spre clinica :)
    Sanatate multa si multi pupici Lui Liz!

    RăspundețiȘtergere