marți, 31 mai 2011

Ce tip de protectie solară pentru bebelușii nostri?

Ne pregatim sa plecam la mare peste o luna si am inceput sa ma documentez in legatura cu cele mai bune metode de protectie solara pentru bebelusi. Desi majoritatea pediatrilor considera la unison ca, in primul an de viata, copilul nu ar trebui in nici un fel expsus la soare, noi il vom duce pe Gogo cand va avea 10 luni fix sa vada marea (nu atat pentru soare, cat pentru aerosoli).
Si oricum, bebe trebuie protejat de soare chiar si in plimbarile prin canicula din Bucuresti, asa ca va trebui sa achizitionez cat mai curand posibil o lotiune de protectie pentru pielea fina a lui Gogo.


Asa ca, documentandu-ma, am aflat:
Pielea copiilor mici diferă de pielea unei persoane adulte - este mai subţire, iar mecanismele de apărare împotriva radiaţiilor UV nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Spre exemplu, copii au mai puţine celule producătoare de melanină. Drept urmare, ei sunt mai expuşi arsurilor, iar problemele cauzate de radiaţiile UV sunt de regulă ireversibile. Copiii a căror piele nu este protejată în mod eficace împotriva radiaţiilor UV dezvoltă melanodermă, care creşte riscul de cancer în viitor.
Cum sa alegem lotiunea de protectie?
  • sa scrie pe eticheta ca protejeaza atat impotriva razelor UVA, cat si UVB!!!
Radiatiile UVB se fac responsabile de „arsuri solare”, in timp radiatiile UVA - cele mai pericoloase (patrund si prin geam, si prin nori si actioneaza pe nesimtite) cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele.
Asa-numitul „factor de protectie solara” (FPS) se refera numai la nivelul echivalent de arsura (radiatie UVB), dar nu si la efectele similare ale radiatiei UVA. Produsele de protectie solara care asigura protectie numai impotriva radiatiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranta, intrucat acestea permit radiatiilor periculoase UVA sa ajunga la piele.
Este important si numarul de stelute  care marcheaza gradul de protectia UVA (de la 1 la 4, cu cat mai multe, cu atat mai bine) - nouul marcaj.
De altfel, Uniunea Europeana a elaborat reguli noi pentru realizarea produselor cosmetice solare. Conform directivei europene nr 2006-647-CE din 22-09-2006, produsele cosmetice trebuie sa aiba un factor de protectie mai mare sau egal cu 6 si sa protejeze pielea atat impotriva radiatiilor UVB cat si impotriva radiatiilor UVA.
  • spf 50 (bebelusi) sau 30 pentru copii mai mari
  • sa contina minerale.
Pentru bebelusii mai mari de 6 luni, se recomanda folosirea unor lotiuni de soare care contin oxid de zinc sau dioxid de titaniu, deoarece acestea nu sunt absorbite de piele si nu ajung in torentul sanguin, ci formeaza la suprafata pielii un strat protector impotriva razelor ultraviolete daunatoare.
  • sa fie rezistent la apa si chiar si la nisip
Ce e NU bine sa contina?
- ingrediente nocive precum parabeni (cunoscuti pentru a afecta hormoni) ) benzophenon si oxibenzonl, acool, parfum.


Acum, nu-mi ramane dact sa aleg din multitudinea de produse pe piata, cel mai potrivit produs pentru pielea sensibila a lui Gogo!
astept sugestii!

PS. mai nou, am vazut ca exista si hainute (plariuta/sapca) ce ofera protectie solara UV pentru bebelusii nostri!







Piure din MANGO si brânzică de vaci

Ingrediente pentru un mic dejun extrem de gustos, hranitor si rapid:
  • 1 mango
  • branzica de vaci (eu am folosit branzica de vaci calcica, preparata in casa)
Se ia mango, se curata, se blenduieste, se adauga branzica de vaci.


Rezultatul ia aspectul unei mamaligute..:)




- eu i-am dat mango lui Gogo de la aproape 7 luni si i-a placut foooarte muuult!

despre MANGO:
Originar din Malaezia si India, acest fruct aromat si delicios este foarte hranitor si o excelenta sursa de carotina in comparatie cu alte fructe (cel mai "tare" in ceea ce priveste VITAMINA A). Un fruct de mango de marime medie poate oferi pana la 15.000 de unitati de vitamina A care sunt suficiente pentru o saptamana intreaga, iar aceasta vitamina poate ramane in corp si este benefica ficatului.
Consumul frecvent de mango poate preveni afectiunile cancerigene. Bogat in vitamina C si caroten, previne oboseala nervoasa, tensiunea mentala, isteria si insomnia.

duminică, 29 mai 2011

Baneasa Kids Club

pentru piticii (4-10 ani) din Capitala: de 1 iunie se lanseaza Baneasa Kids Club!



Marcheaza in calendar data de 1 iunie! Se lanseaza acum cel mai grozav club dedicat copiilor – Baneasa Kids Club!
Baneasa Kids Club este clubul celor mai isteti, dinamici si creativi copii. In fiecare luna, pentru micutii cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani, sunt organizate evenimente si intalniri speciale, de la diverse workshop-uri spectacole si petreceri pana la vizite la muzee si teatre.
In plus, membrii beneficiaza de cadouri de “Bun venit” si reduceri exclusive!

marți, 24 mai 2011

Inscrie-ti copilul in concursul "Neatza Copiilor"

Neatza Copiilor concurs
Concursul se va desfasura in perioada 24 mai – 31 mai 2011. Inscrierile in concurs se vor putea face incepand cu data de 24 mai 2011, ora 8:00 pe pagina emisiunii Neatza cu Razvan si Dani:  http://neatza.a1.ro.

Cum ne petrecem Ziua Copilului - 1 iunie 2011 in Bucuresti?



Evenimente pentru copii si parinti de Ziua Copilului 1 iunie 2011 Bucuresti
  • De 1 iunie, TAROM invită copiii la prima lecţie de zbor
Compania TAROM anunţă o serie de 5 zboruri speciale în luna iunie şi începutul lunii iulie, cu plecare din Bucureşti şi retur în Bucureşti, după 45 de minute. Primul dintre acestea va avea loc de Ziua copiilor, pe 1 iunie, şi este destinat celor mici.
De ziua lor, cei mici vor putea urca la bordul unei aeronave TAROM pentru a se familiariza cu zborul, pentru a face cunoştinţă cu personalul navigant, piloţi şi însoţitori de bord, şi pentru a vizita cabina piloţilor, unde aceştia le vor explica, pe înţelesul lor, ce înseamnă să pilotezi un avion. Vor afla cum arată şi cum funcţionează aparatura de bord, iar la plecare vor primi surprize care să le amintească de această experienţă.
Pot participa la zbor copii cu vârste între 2 ani impliniţi şi 12 ani neimpliniţi în ziua efectuării cursei, fiecare copil trebuind să călătorească însoţit de un adult. Tariful promoţional de 1 iunie este de 10 RON/copil. Copiii cu vârste între 12 ani împliniţi şi 18 ani vor plăti bilet de adult, cu o valoare de 200 RON, însă nu pot însoţi copiii mai mici de 12 ani. Aeronavele vor fi configurate cu o singură clasă de călătorie - economic.
Biletele vor putea fi achiziţionate exclusiv din Agenţia TAROM Piaţa Victoriei (Strada Buzeşti, Piaţa Victoriei, numărul 59) pană în ziua premergătoare cursei, iar în ziua cursei vor putea fi cumpărate numai de la Biroul Ticketing TAROM (Aeroportul Internaţional Henri Coandă, Terminalul Plecări Internaţionale, parter). Avionul va decola la orele 12.00, iar pasagerii trebuie să se prezinte la check-in cu două ore înainte de decolare.
Următoarele lecţii de zbor TAROM vor avea loc în datele de 18 iunie, 25 iunie, 2 iulie şi 9 iulie. Pentru aceste zboruri tariful pentru copii cu vârste între 2 ani impliniţi şi 12 ani neimpliniţi în ziua efectuării cursei va fi de 100 RON, iar celelalte condiţii rămân neschimbate.
sursa: http://www.tarom.ro/compania-tarom/presa/stiri/de-1-iunie-tarom-invita-copiii-la-prima-lectie-de-zbor.html

  • 1 iunie la Muzeul Țăranului Român
De ziua copilului îi aşteptăm pe cei mici, dar şi pe cei mari în curtea muzeului între orele 10:00 şi 18:00 la:
- târg mic de jucării făcute de artişti şi studenţi;
- târg de jucării aduse de copii pentru schimb sau vânzare;
- piesa de animaţie „File de poveste” susţinută de Trupa de copii a atelierului de teatru de la MŢR, coordonat de Beatrice Iordan. Reprezentaţia, o combinaţie între păpuşi, actorie şi teatru de umbre, va avea loc la ora 11:00, la Clubul Ţăranului;
- atelier de hârtie manuală cu Răzvan Supuran;
- cutia cu jucării, tombolă pentru copii;
- atelier de cusut păpuşi din pluş cu Silviu Fologea;
- o oră de pictură, atelier de pictură pentru copii în curte sau la Atelierul de creativitate;
- concurs de trageri cu arcul în curtea muzeului;
- dulciuri: turtă dulce, prăjiturele.
Intrarea este liberă.
  •  Cişmigiul Copiilor 2011 în Parcul Cişmigiu din Bucureşti
Duminică, 29 mai 2011, între orele 11:00 şi 21:00, vino în Parcul Cişmigiu din Bucureşti pentru a sărbători Ziua Internaţionlă a Copilului.
Personaje costumate, mimi, cataligari, jongleuri, statui vii, clovni şi magicieni îi vor introducepe cei mici într-o lume de poveste. În chioşcul central, micuţii sunt aşteptaţi la face-painting şi la coafor. Portretişti şi caricaturiştile vor imortaliza figurile şi le vor oferi în dar.
Pe cele două scene – amplasate în vecinătatea Chioşcului central şi lângă Platan – vor urca ansambluri artistice, trupe de dans, coruri şi solişti. Se vor juca spectacole de teatru de la instituţiile de profil din Bucureşti. Copiii vor fi distraţi duminică de actorii de la Ţăndărică, Ion Creangă, Masca şi de la Teatrul de magie Andrei Teaşcă.
Parcul va fi decorat cu baloane colorate şi panouri ilustrate cu imagini din basme. Fanfara va răsuna pe alei, iar majoretele vor anima atmosfera.
Câştigătorii extragerilor se vor plimba cu hidrobicicleta pe lac sau vor primi cursuri gratuite de limba engleză. Premiul cel mare va fi o excursie la Disneyland Paris.
Ziua Internaţională a Copilului se va încheia cu concertul trupei HI-Q, care va avea loc pe scena mare, la ora 20:00.
  • AFI Palace Cotroceni Mega Fun
De 1 iunie, mall-ul AFI Palace Cotroceni Mega Fun se transforma intr-un mare parc de distractii pentru copii! Apoi, sarbatoarea copiilor continua timp de o saptamana, cu liber la distractie in Boom Boom Land.
Astfel, incepand cu orele 16:00, toti copiii aflati in mall se vor putea bucura de spectacole, reprize de acces gratuit in Boom Boom Land, concursuri si multe, multe premii surpriza.
In plus, zane, pirati si clovni vor fi maestrii de ceremonii ai zilei, tinandu-le copiilor compania pana la finalul momentelor dedicate lor.
Copii, parinti, bunici, mega distractia este asigurata!
  • In perioada 1-10 iunie, Militari Shopping gazduieste evenimentele "Magia Copilariei", dedicate special Copiilor si Parintilor.
 Momente speciale, care ii vor incanta pe cei mici si ii vor face pe cei mari sa-si aminteasca de bucuria de a fi copil, vor avea loc in perioada 1-10 iunie, in incinta Militari Shopping. Am pregatit copiilor un maraton al veseliei si al jocurilor" insotit de premii si distractie pe masura.
Concursurile Desene pe Asfalt si Music Star ii asteapta la inscrieri pe cei mai talentati dintre prichindei. Castigatorul va pleca acasa nu doar cu dulciuri, dar si cu unul din cele 3 premii de 500 lei. Spectacole de carnaval, teatru de papusi, povesti interactive, momente de magie, ateliere de creatie, toate vor face deliciul celor mici si vor aminti de bucuria vacantei de vara care se apropie.
Pe langa spectacolele si concursurile cu premii speciale, copii vor avea parte in fiecare zi de sedinte de pictura pe fata si vor primi dulciuri si baloane modelate.
  • HAPPY baby DAY! - AFI Palace Cotroceni

Vino si tu, impreuna cu copilul tau, sa petrecem de 1 iunie, o HAPPY baby DAY in AFI Palace Cotroceni Mega Fun! Te asteptam de la ora 11, in fata Zorky's Planet, deasupra magazinului Real.
La editia de 1 iunie a evenimentului HAPPY baby DAY in AFI Palace Cotroceni Mega Fun iti dam intalnire cu specialistii Himalaya, cu psihologul Cristiana Haica si cu pilotul de raliu Manu Mihalache (cu masina lui castigatoare cu tot).
Te invitam apoi sa intri in fascinanta lume Disney, alaturi de Luminita Anghel si Disney Junior. Am mai pregatit distractie cat cuprinde pentru cei mici (acces gratuit la locul de joaca Zorky's Planet, sedinta foto cu Academia de Fotografie), multa informatie pentru cei mari, premii, cadouri, surprize pentru mici si mari, mega-reduceri la magazinele partenere ale evenimentului.





Diversificare - experienta mea (Începuturile 6-9 luni)


Eu am inceput diversificarea alimentației lui Gogo pe la 5 luni si o saptamana (desi as fi vrut sa astept pana la 6 luni, pentru ca Gogo a foat alaptat exclusiv, dar aveam impresia ca lui Gogo nu ii ajunge doar alaptatul) cu suc de morcov(cateva lingurite), timp de cateva zile. Ulterior, i-am dat suc de mar (cateva zile, cateva lingurite din ce in ce mai mult, dar nu mai mult de 50ml. Dupa aceea, am combinat suc de mar+morcov, ulterior am adaugat si pulpa. Pana pe la 6 luni i-am dat doar suc de morcov/mar.


Pe la 6 luni fara o saptamana(nu mai aveam rabdare, mi se parea ca Gogo e infometat, pentru ca eu il alaptam exclusiv, fara sa ii dau si lapte formula), am trecut la supa de legume. Initial am facut-o mai mult zeama: morcov, albitura (patrunjel, pastarnac), taiate si fierte destul de mult. Prima oara i le-am fiert intr-o oala normala, cu capac, legumele taiate fasii groase si adaugata apa cat sa le acopere si tot completam cand se evapora..am tot fiert la prima supa mai bine de 30 min.. Prima data i-am dat numai zeama, ulterior am pasat legumele si i-am facut un fel de supa-crema.

Dupa aceea am adaugat dovlecelul in supa (suuuuper, ii da o consistenta cremoasa si e foarte apreciat de Gogo). Ulterior am trecut la steamer si sunt mult mai impacata, intrucat legumele fierb mult mai rapid la aburi, e mai lejer si isi pastreaza vitaminele.
Practic, la mine nu e o diferenta foarte mare intre supa si piure de legume.
Pe la 6 luni si o saptamana eu i-am introdus branzica de vaci(calcica, facuta in casa; uneori i-am facut si cu lamaie, ambele ies foarte bine). Branzica i-o dau de obicei dimineata, amestecata cu fruct sau mix de 2 fructe (mar, para, mango, avocado) si/sau putin suc de citrice (portocala sau grepfruit). Ii place foarte mult. I-am facut inclusiv branzica din lapte de vaca de tara (dar trebuie fiert foarte bine). Nu a avut nici o problema.
Ulterior i-am mai introdus:
  • Cartoful
  • Ardei gras
  • Broccoli (ii place foarte mult) - 7 luni si l-a tolerat foarte bine
  • Sfeclarosie (chiar daca nu toti sunt de acord cu sfecla rosie atat de devreme, eu i-am dat, la insistentele mamei mele..:))) – i-a placut foarte mult. E foarte buna cand e putin constipat, intrucat are si un usor efect laxativ. Efect garantat.
  • Mango (aproape 7 luni). Foarte bun.
  • Ceapa  - numai de gust la inceput (o scot inainte de blenduire)
  • Carne (de la 7 luni i-am dat eu)
I-am dat carne din gaina sau pui de tara (piept). Fiarta o bucatica mica, blenduita (la tocator) si amestecata in supa, de obicei. Pastrata la congelator.  A tolerat-o foarte bine. Pana acum i-am fiert carnea separat, dar am inteles ca la aproximativ o luna de la introducerea carnii, acum as putea sa o fierb impreuna cu legumele.


Pe la 8 luni i-am adaugat si carne de curcan (crescut bio) si de vita. I-am dat inclusiv ficat de vita.
!!! Din diverse surse, am inteles ca nu e indicat sa ii dai bebelului zilnic carne, ci de 3-4 ori pe saptamana.
Nota. I-am facut recent analize de sange lui Gogo (aproape 9 luni) din care a rezultat, printre altele, ca ar trebui (conform pediatrei) sa manance cat mai multe proteine, deci am libertate sa ii dau lui Gogo mai des carne (chiar in fiecare zi) si oua.
  • QUINOA (7 luni jumate)
  • OU – galbenus (7 luni jumate i-am dat eu, desi unii il recomanda mai tarziu, dar Gogo era cam slabut si mi se parea ca e palid si am zis sa trec in forta la o diversificare mai rapida). Pana la aproape 9 luni (cat are Gogo acum) i-am dat cate aproape un galbenus - maxim 1 jumate pe saptamana. I-am dat oua de țară.
Cum te asiguri ca e proaspat: Este suficient sa asezi oul nefiert intr-un bol cu apa rece, sarata. In cazul in care oul ramane pe fundul vasului, atunci poti i-l oferi micutului tau cu cea mai mare incredere, caci este foarte proaspat. Insa, daca observi ca oul are tendinta de a se ridica la suprafata, renunta fara sa te gandesti la acest ou, caci nu este proaspat si-i poate provoca o intoxicatie nedorita celui mic.
  • IAURT( la o saptamana dupa ou), la fel, la indicatiile unuia dintre doctorii pediatri..cati pediatri vizitezi, atatea pareri..desi dupa unele scheme de diversificare, iaurtul este recomandat dupa 9 luni. Gogo s-a indragostit de iaurt din prima clipa. Initial i-am pregatit iaurtul in casa, dupa o luna am procedat la achizitionarea lui din magazin (intrucat - am gandit - ca si eu, practic, tot din lapte din magazin il prepar). Ii dau numai iaurt simplu, fara fructe..fructele i le adaug eu acasa.
  • BANANA (8 luni), desi in pediatria americana, banana este considerata un excelent fruct de start in diversificare. Eu i-am introdus-o mai tarziu din pricina temerilor vizavi de pozibila "injectare" a bananelor cu diverse substante pentru a se coace mai rapid.
  • SPANAC (8 luni si o saptamana). Excelenta sursa de fier. L-am pregatiti combinat cu galbenus si iaurt dupa urmatoarea reteta si Gogo l-a primit foarte bine.
  • Printre altele:
 - i-am mai dat suc de urzici si intentionez sa ii dau pe viitor si suc de sfecla rosie, gulie etc etc
- i-am dat lui Gogo inclusiv brânză (caş dulce) de vaca de tara si a tolerat -o foarte bine (sunt adepta unei alimentatii cat mai naturale, bio..cu alte cuvinte daca tot avem rubedenii la tara, sa profitam de ele)..:)
- i-am adaugat in piure-urile de legume putin ulei de masline si chiar si 2-3 grame de unt (la piure de cartofi). Am recurs la aceasta deoarece greutatea lui Gogo imi permite (este undeva la curba mediana in graficul de greutate specific varstei lui). In supe ii adaug marar, patrunjel. Nu adaug niciodata sare sau zahar in mancarurile lui Gogo si nu intentionez nici pe viitorul apropiat.
- Biscuiti ii dau lui Gogo foarte foarte rar si apelez la ei numai cand mergem in deplasari (in oras, la plimbare sau pe drum).
- Gogo a acceptat pana acum tot ce i-am dat. eu sunt destul de precauta la retete..am vazut tot felul de retete pt bebei cu faina, sosuri..eu nu sunt de acord (plus ca nu ma pricep la asa ceva)..vreau sa il obisnuiesc pe Gogo sa manance mai „raw”, fara prea mult gust de dulce (de aceea ii dau mai rar cereale), biscuiti etc. Cand o sa aiba dintisori vreau sa il obisnuiesc sa roada legume, nu biscuiti..etc etc.
Gasiti aici o multime de resurse, adunate de mine, despre tot ceea ce inseamna procesul diversificarii: scheme de diversificare, retete, trucuri etc.


PS. Fiecare mămică stie ce este mai bine pentru piul ei. Eu am incercat sa urmez principiile esentiale de diversificare, dar am adaptat la nevoile mele si ale piticotului meu.

Gustare perfecta: Banana cu avocado si iaurt

ingrediente:
  • o banana bine coapta - recomandat fie de la 4-6 luni (pediatri americani), fie de la 9 luni, dupa unele scheme de diversificare )
  • jumatate de avocado (recomandat inca de la inceputul diversificarii)
  • un iaurt simplu mic (125/150 gr)

Cand nu am timp si trebuie sa incropesc in cateva minutele papa pentru Gogo, aplelez la un adevarat deliciu: banana cu avocado si iaurt (de obicei il servesc la micul dejun sau seara).
am luat o banana bine coapta si jumatate de avocado la fel de bine copt si le pasez cu furculita. Peste acest piure am adaugat cateva lingurite de iaurt.
Gogo este innebunit dupa iaurt, ar papa orice in amestec cu iaurtel. Iaurtul ramas il folosesc pentru a-l "pacali" pe Gogo sa accepte mancarea dupa ce se plictiseste de ea: o lingurita de iaurt, hop si o lingurita de piure.


luni, 23 mai 2011

Spitalul de urgenta....Pantelimon

De vreo saptamana imi tot petrec serile / noptile si chiar si dimineti pe la spitalul de urgenta...in afara de vizitele de rigoare pe la medici, clinici si policlinici, analize, etc etc..Am o mica mare problema pe care nu a reusit inca sa o elucideze nimeni: alergie nedepistata/uticarie acuta spre cronicizare, care se manifesta din ce in ce mai violent ajungand chiar sa mi se umfle fata, mainile, lasand la o parte starea de mancarime de imi vine sa ma "dezbrac" de tegument si disconfortul fizi, psihic si estetic..
dar asta este o alta poveste..
In fine, aseara, vazand ca urticaria/alergia mea da semne sa ma tortureze iar, dau fuguta pe la vreo 19 si un pic la spitalul de urgenta Pantelimon..am ales acest spital pe criteriu de distanta (este cel mai aproape) si, cum mai fusesem si cu vreo 3 zile inainte, ce ma gandesc eu: dau fuguta imediat, ma alimentez cu perfuzia de rigoare si in 2 ore maxim vin inapoi la Gogo sa adormim impreuna..
..nu doresc nimanui sa ajunga prin spitale..mai ales spitale de stat..
Spitalul de Urgenta Pantelimon este unul cu renume, lucreaza aici oameni care chiar isi fac munca din pasiune (am testat pe pielea mea)..Din pacate, românul nu a ajuns nici in ziua de azi sa aiba un oarecare simt al educatiei in general, daramite al educatiei civice..
Lumea vine mai degraba la urgența (eventual da si un telefon la Ambulanta, ca sa nu se deplaseze pe cont prorpiu) pentru afectiuni care pot fi tratate si la medicul de familie..asta nu ar fi cea mai mare problema (stiind cu totii ca romanul amana vizita la medic pana isi da ultima suflare), daca cei care vin la urgente ar si avea..un medic de famile..cu alte cuvinte, daca ar si plati asigurari, cotizatii, taxe, impozite..tot ce plateste statului fiecare om care munceste, OBLIGAT sa renunte la acesti bani..
Ei..si uite asa, camera de garda de la Spitalul de Urgente este vizitata (mai ceva ca in serialul cu acelasi nume) de zeci si zeci de oameni cu afectiuni din cele mai diverse: predomina AGRESIUNEA cauzata de batai intre tineri de cele mai multe ori si intre concubini.
revenin la uriticaria mea: perfuzia se termina undeva pe la vreo 10 seara, dar abia dupa ce se termina perfuzia, cei de acolo se gandesc ca ar fi bine sa imi ia si niste sange ca sa vada daca totul este in regula cu lipsa mea de aer care venise la pachet cu urticaria..astept vreo 2 ore sa imi vina rezultatul (laboratorul lucreaza cu o viteza uluitoare)..."Fericirea" mea ca voi scapa totusi pana la ora 00.00 este brusc umbrita de faptul ca unul dintre rezultatele analizelor de sange este nesatisfacator, prin urmare medicul de garda imi sugereeaza sa mai astept "putin mai mult" sa treaca un cardiolog pe la camera de Garda (dupa ce isi va fi terminat toate vizitele de rigoare) sa isi dea cu parerea..convinsa de medic sa raman (pe motiv ca nu e cazul sa risc), ma decid sa mai astept putin..si astept...si asteeept..si asteeeeept..pana se face ora 02.00..insist pe langa medicul de garda care da un telefon si ma anunta ca..trebuie sa raman pana dimineatza, deoarece cardiologul a opinat (prin telefon) ca ar fi bine sa imi efectueze o ecografie de cord, care nu va putea fi realizata decat dimineata...
cu ultimele puteri, ma decid sa plec cat mai repede din spital (de frica sa nu fac vreo criza de nervi) si semnez pe propria raspundere ca refuz investigatiile respective si dau fuguta acasica sa il imbratisez (dupa un dus prelungit) pe Gogo sa uit de cosmarul trait..
in alta ordine de idei..
prin ce altceva se mai distinge Spitalul de Urgenta Pantelimon de ER sau chiar si alte spitale din tara: aici auzi injuraturi, injuraturi si alte cuvinte de dulce.."coloratii" veniti la spital (sunt foarte foarte multi care vin la acest Spital), suparati ca nu sunt luati si investigati cat mai repede isi varsa nervii pe medicul de garda si il alinta cu toate apelativele de riogoare..si ce e mai socant: "agresoarele verbale" sunt femei..care injura..o femeie (medicul de garda, de altfel un om foarte bine pregatit si care mi-a dat dovada de mult profesionalism)...si asistentul (barbat) care o acompania  - asta imi aduce aminte de Meet the Fockers - a dat dovada de mult profesionalism..
Medicii romani muncesc din pasiune (sa nu generalizam, am dat si peste multe uscaturi la viata mea) ..se munceste cu resurse putine, intr-un mediu ostil din toate punctele de vedere - de la medicamentele care, dupa ce ca sunt doar de 5-6 tipuri, aplicabile oricaei afectiuni, nici nu sunt in surplus, pana la dotarea necesara (aparate EKG care dau erori..etc etc), si ceea ce pune capac: mentalitatea unora dintre noi (care nu pot fi numiti cetăţeni, pentru ca un cetăţean munceste si plateste taxele de rogoare statului nostru "cel drag") care agreseaza verbal si nu numai personalul spitalului..poate din aceste motive, medicul de garda tot repeta la 30 minute ca abia asteapta sa ii fie aprobat postul din Irlanda sa fuga cat mai repede din "tara asta"..
departe de a fi Spitalul de Urgenta din ER (serialul cu acelasi nume), experienta mea de aseara mi-a demonstrat ca medicii (cel putin de la Departamentul Urgente) "isi fac treaba" in conditiile date...
ps. cu referiri despre o alta experienta a mea la Spitalul Pantelimon, muuuult mai placuta (nasterea lui Gogo) voi reveni ulterior


miercuri, 18 mai 2011

Trucurile mele pentru a câstiga timp în bucatarie

Înainte de a incepe diversificarea mâncării lui Gogo ma gândeam ca nu am timp de nimic..adevarata provocare a inceput odata cu varsta de 6 luni, cand Gogo a inceput sa pape 3 mese pe zi, plus o gustare uneori. Încerc sa pastrez un oarecare program de masa (10 -14 -18 - cu variațiile de rigoare) pentru cele 3 mese de "mâncare adevarata".
Calculand timpul dedicat prepararii / pregatirii mesei, timpul de masa propriu - zis (Gogo se plicitseste in timpul mesei si uneori masa dureaza si o ora cu pauzele de rigoare), plus spalat, strans, curatat scăunelul de masa si tot din jur (de cand a descoperit lingurita are pretentia sa pape de unul singur si totul in jur devine o scena pictata cu papa de bebei) - ajungi la concluzia ca nu mai ramane timp prea mult timp pentru altceva...



Nu mai spun ca Gogo nu accepta biberon / canita magica sau nu, cu cioc flexibil sau nu...si tot ce este lichid trebuie sa pape cu lingurita..imaginati-va deci cam cat dureaza masa de seara (laptic formula) dat la lingurita sau sucurile de fructe de dimineata..etc etc..:)
Practic ramâne foarte putin timp liber intre cele 3 momente ale zilei, momente in care trebuie sa "il adorm" (uneori are nevoie de companie ca sa adoarmă), sa iesim la plimbare, sa ne drăgălim si noi putin - si iată că ziulica a trecut.. (si acesta este numai timpul dedicat treburilor bebeluşeşti, neluand in calcul si treburile casnice de zi cu zi).
La inceput am incercat sa ii gatesc in fiecare zi, dar am ajuns la concluzia ca e mai important pentru bebe sa te joci cu el, sa interactionezi, decat sa iti petrecti tot timpul trebăluind in bucatarie, fierband 3 felii de morcov si doua de păstârnac.
Ca sa castig putin timp, am recurs la cateva trucuri:
- gătesc pentru mai multe zile si congelez mâncarea pe care o servesc de obicei la pranz (expertii afirma la unison ca, prin congelare, alimentele îsi păstrează prospeţimea, deoarece temperatura scăzută încetineste activitatea enzimelor care descompun alimentele atunci când sunt păstrate la temperaturi obisnuite.)  Folosesc de obicei steamer-ul pentru ca este foarte practic.


Dupa ce e gata papica, o stochez in recipiente speciale si o bag la congelator. Mai nou am descoperit ca pot sa stochez foarte bine păpica si in borcanasele in care a fost mancare pentru bebelusi, cu capacul care se inchide etans. (mentionez ca ii dau mancare in borcanele doar atunci cand plecam in deplasare, si asta se intampla extrem extrem de rar).
Notă
  • congelarea in borcanele de sticlă nu e tocmai recomandata, pentru ca acestea pot crapa..etc..de aceea, e de preferat (daca tot o facem) sa umplem borcanelul doar pe 3 /4 , sa lasam loc mancarii sa se dilate (in procesul de congelare). :
  • mancarea congelată o consum in maximum 4-5 zile (prefer sa nu o tin prea mult).
  •  eu nu congelez mancarea care contine cartofi (pentru ca am inteles ca provoaca gaze)..acestia ii prepar pentru o zi, maxim două;
  • de asemenea, din ce m-am documentat, am inteles ca e recomandat, pe cât posibil, sa pregatesti piure-ul dintr-o singura leguma, pentru ca bebe sa se obisnuiasca mult mai rapid cu gusturile fiecarei legume in parte..
  • borcanelele cu papică le introduc imediat dupa blenduire la congelator (le racesc rapid), pentru a nu lasa timp bacteriilor sa se acumuleze;
  • nu recongelez niciodata mancarea decongelata.


- carnita o fierb (cantitate mai mare) si o congelez de asemenea. Din ce am citit, peștele si carnea îsi păstrează toate substanţele nutritive atunci când sunt congelate, deoarece proteinele si vitaminele A si D, conţinute în aceste alimente, nu se pierd prin congelare. Pentru congelat cărnița foarte utile imi sunt tăvitele pentru cuburi de gheata de la congelator.


- pentru fiecare zi, imi fac "planul de bătaie" de cu seara (imi trasez deja in minte meniul pentru a doua zi), ca atunci cand bebe se trezeste dimineata, sa stiu exact ce ii pregatesc si astfel sa ma incadrez cu o variatie foarte mica in programul de masa 10-14-18;
- seara scot din congelator borcanasul cu papa pentru pranz si il las sa se dezhete de la sine in frigider;
- sucurile de fructe si masa de fructe le prepar intotdeauna la momentul respectiv;
- mi-am propus sa ii fac un orar in ceea ce priveste zile cu carne (de ex: martea - joia -sambata sa pape carnita, lunea e ziua de ou.. etc)..din pacate nu am reusit inca sa si pun in aplicare un astfel de plan;
- in alta ordine de idei, observand ca Gogo pateaza fiecare hainuta la masa, am decis sa ii sacrific 2-3 outfit-uri ca sa nu isi distruga toate hainutele (m-am desteptat tarziu, dupa ce am constatat ca petele de portocale, sfecla rosie ies cam greu..)..:)
Cam acestea sunt micile trucuri de care ma folosesc eu pentru a castiga mai mult timp..daca aveti si alte sugestii, astept cu mare drag!

luni, 16 mai 2011

Baby Expo 19-22 mai 2011 SALA POLIVALENTA




Oraselul MAMI ROMEXPO 28 mai - 1 iunie 2011 - noutati

Lista expozanti










  • Miamgi Cosmetics

  • Maiorii Com Prod

  • Gogosica Fitosica

  • AMOS

  • Sepci.ro

 

Program sala conferinte

ORA/DATAPARTENER/INVITATNUME CURS/SEMINAR

Sambata, 28 mai

10-11Ana Maita, speaker motivational"Si taticii nasc!"
11-12PsihobestClasa Einstein
12-13Koolt designStudio foto
13-13:30Bucovina"Apa leaganul vietii"
13-14Fundatia PraisSeminar "Obezitatea infantila"
14-15Alexandra PascaWorkshop creatie, tehnici de pictura
15-16Crucea RosieCurs de prim ajutor
16-17Fun science conceptFunny science
17-18

ORA/DATAPARTENER/INVITATNUME CURS/SEMINAR

Duminica, 29 mai

10-11Ana Maita si Vania Limban, moasa"Mami, ai grija de feminitatea ta!"
11-12PsihobestClasa Einstein
12-13Fun science conceptFunny science
13-14Koolt designStudio foto
14-15Alexandra PascaWorkshop creatie, tehnici de pictura
15-16Crucea RosieCurs de prim ajutor
16-17Centru educational Iulia PantaziFunny science
17-18
ORA/DATAPARTENER/INVITATNUME CURS/SEMINAR

Luni, 30 mai

10-11Bogdan Calenic, stomatolog"Zambeste pentru 2"
11-12PsihobestClasa Einstein
12-13Fun science conceptFunny science
13-13:30Koolt designStudio foto
14-15Alexandra PascaWorkshop creatie, tehnici de pictura
15-16Crucea RosieCurs de prim ajutor
16-17Lacramioara Enache - Stilist Peggy Sage"Tratamente eficiente pentru maini si unghii"
17-18

ORA/DATAPARTENER/INVITATNUME CURS/SEMINAR

Marti, 31 mai

10-11Raluca Babota, psiholog"Metode eficiente de reducere a durerii la nastere"
11-12PsihobestClasa Einstein
12-13Fun science conceptFunny science
13-14Koolt designStudio foto
14-15Alexandra PascaWorkshop creatie, colaj
15-16Crucea RosieCurs de prim ajutor
16-17
17-18

ORA/DATAPARTENER/INVITATNUME CURS/SEMINAR

Miercuri, 1 iunie

10-11Roxana Ene, artist plastic"Copii Picasso - Stimuleaza creativitatea copilului tau"
11-12PsihobestClasa Einstein
12-13Fun science conceptFunny science
13-14Koolt designStudio foto
14-15Alexandra PascaWorkshop creatie, tehnici de pictura si colaj
15-16Crucea RosieCurs de prim ajutor
16-17
17-17:30

De asemena, Asociatia Mame pentru Mame va sustine impreuna cu partenerii sai o serie de 5 seminarii in fiecare zi de targ de la ora 10 la 11. Programul seminariilor e urmatorul:
"Si taticii nasc!" - 28 Mai - un seminar inedit dedicat viitorilor tatici si inspirat de peripetiile unui cuplu real de parinti. Taticii vor invata cum sa participe intr-un mod cat activ in sarcina partenerei, la nasterea celui mic si cum isi pot ajuta partenera dupa nastere. (Ana Maita, speaker motivational)
"Mami, ai grija de feminitatea ta!"- 29 Mai - un curs practic dedicat femeilor despre diferitelor metode de mentinere a sanatatii si integritatii perineului in sarcina si de evitare a traumei perineale la nastere (naturala si cezariana) precum si redobandirii rapide a tonusului intim dupa nastere. (Ana Maita si Vania Limban, Moasa Independenta)
"Zambeste pentru 2"- 30 Mai - o prezentare pe intelesul tuturor sustinuta de un medic stomatolog specialist despre principalele probleme orale din timpul sarcinii, cum pot fi ele evitate sau rezolvate si metode corecte pentru igiena orala a bebelusilor. ( Bogdan Calenic stomatolog)
"Nasterea fara durere"- 31 Mai - un seminar practic sustinut de un psiholog si dedicat gravidelor care doresc sa afle cum isi pot folosi resursele interioare pentru a trece mai usor prin travaliu, fara a apela la anestezice.(Raluca Babota psiholog)
"Copii Picasso - Stimuleaza creativitatea copilului tau" - 1 Iunie - o expunere a unui artist inovator care a conceput o noua forma de arta colaborativa cu copii incepand de la varsta de 18 luni si care te invata cum sa creezi cel mai bun context pentru creativitatea celor mici. (Roxana Ene. artist plastic)
Va asteptam!

duminică, 15 mai 2011

Drepturi pentru gravidute


In timpul sarcinii, gravidutelor sa nu uitati ca aveti o serie de drepturi. Sfatul meu (din proprie experienta) este sa va folositi de ele. Eu nu prea am „abuzat” de invoiri si am intrat in concediu prenatal practic doar cu o saptamana inainte de nastere (am fost la serviciu pana in luna a 8-a si dupa am mai avut concediu de odihna pana cu o saptamana inainte de nastere). Daca ar fi sa o iau de la capat, probabil ca as intra in concediu prenatal cu mult mai devreme..voi stiti mai bine..eu am ales sa merg la serviciu pentru ca acasa ma plictiseam (nu stiam sa apreciez timpul liber la adevrata lui valoare pe vremea aceea) J si ma gandeam sa nu pierd foarte mult din punct de vedere material (diferenta salariala – in cazul meu – s-a dovedit a fi una foarte mica) si sa nu las o impresie „gresita” şefimii..
Abia tarziu am realizat ca, dupa 2 ani de zile (cat intentionez sa stau acasa cu Gogo), nimeni de la serviciu nu isi va mai aminti (daramite sa mai aprecieze) faptul ca am stat la serviciu 8 ore pe zi si nu m-am invoit decat foarte rar..etc etc..
Asadar, profitati de drepturile voastre (cu atat mai mult daca lucrati in mediul privat, unde legislatia ar trebui sa se aplice cu mai mult sârg).



pentru Graviduţe

·         16 ore libere lunar, pentru controale medicale
Doua zile lucratoare libere, lunar. Conform legii, femeile insarcinate au dreptul lunar la 16 ore libere (2 zile lucratoare) platite integral pentru analize si controale medicale.
Baza legislativa. OUG 96/2003:
Art. 2, c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
Art. 15. - Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.

·         Obligaţia angajatorului de a te transfera la un loc de muncă de zi dacă munceşti noaptea, pe baza solicitării tale scrise şi să-ţi modifice condiţiile/orarul de muncă ori să-ţi repartizeze la alt loc de muncă indiferent dacă eşti gravidă, lăuză sau alăptezi, cu o activitate ce prezintă riscuri minime pentru sănătatea ta.

Trecerea la tura de zi trebuie să fie însoţită de un document medical în care este menţionată perioada în care sănătatea ta este afectată de munca de noapte. Dacă transferul nu este posibil ai dreptul este de a beneficia de concediu şi indemnizaţie de risc maternal.

  • Dreptul la concediu de risc maternal
Poţi să-ţi iei concediu de risc maternal în următoarele situaţii: înainte de data solicitării concediului de maternitate, după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu (42 de zile) şi în cazul în care nu soliciţi concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani sau a vârstei de trei ani, în cazul copilului cu handicap.
Concediul de risc maternal se poate acorda în întregime sau fracţionat, pe o perioadă maximă de 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care trebuie să-ţi elibereze un certificat medical. Nu poţi beneficia simultan de concediul de risc şi de alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

·         Program redus de lucru cu 25%
Pe perioada cat esti insarcinata, ai dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara ca salariul sa-ti fie afectat.
Pentru a beneficia de reducerea programului de lucru, ai nevoie de o recomandare de la medicul de familie. Multi medici de familie nu cunosc aceasta lege, asa ca este posibil sa fie nevoie de munca de lamurire.
Baza legislativa. OUG 96/2003 (in continuare in vigoare)
Art. 13 - În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

·         Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
126 de zile de concediu de maternitate. Ca salariata ai dreptul ca ca dupa luna a 7-a de sarcina sa intri in concediu de maternitate. Acesta este de 126 de zile calendaristice si se imparte in concediu de sarcina (inainte de nastere) si de lauzie (dupa nastere). Cele 126 de zile si le distribuie fiecare femeie dupa cum ii convine, singura restrictie fiind ca minim 42 de zile din cele 126 sa fie dupa nastere.
Numai cele 42 de zile de dupa nastere din acest concediu sunt obligatorii. Pe restul poti sa nu le iei, daca acest lucru te avantajeaza mai mult.

·         Concediu de risc maternal
Concediul de risc maternal poate fi luat în următoarele situaţii: înainte de data solicitării concediului de maternitate, după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu şi în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani sau a vârstei de trei ani – în cazul copilului cu handicap.
Concediul de risc maternal se poate acorda în întregime sau fracţionat, pe o perioadă maximă de 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care trebuie să elibereze un certificat medical.
Concediul de risc maternal nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
În timpul concediului de risc maternal gravida are dreptul la indemnizaţie de risc maternal suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat. Cuantumul indemnizaţiei este de 75 la sută din media veniturilor lunare realizate în ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical.
Eliberarea certificatului medical se face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţii pre şi postnatale.
În timpul concediului de risc maternal ai dreptul la indemnizaţie de risc maternal suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat, cuantumul indemnizaţiei fiind de 75% din media veniturilor lunare realizate în ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical.

La nastere

·         Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate

·         Un salariu mediu pe unitate la nastere
bonusul poate sa fie destul de mare, mai ales daca lucrati intr-o multinationala..:).
Actele de care ai nevoie sunt: o cerere prin care soliciti acest ajutor conform legii si certificatul de nastere al copilului.

·         Concediu pt fericitul tatic
Durata: 5 zile lucratoare
Se acorda 10 zile lucratoare de concediu in plus in cazul absolvirii unui curs de puericultura.

Trusoul pentru nou-nascuti nu se mai da.

luni, 2 mai 2011

Ce copil iese din combinația unui oltean cu o moldoveancă?

Umbla o vorba sau un banc ce suna cam asa:
Intrebare: Ce copil iese din combinația unui oltean cu o moldoveancă?
Raspuns: Praz bobinat!


Nu am inteles inca semnificatia acestei zicale, dar ea este importantă prin faptul ca atrage atentia asupra unei combinatii "Molotov" - ar spune unii: oltenii si moldovenii.
Dupa cum se stie, exista mari discrepante si divergente intre aceste doua categorii de "nații"...iar în cadrul acestor aceste nații, se remarca genul feminin al categorii "Moldoveni" si genul masculin al categoriei "Olteni", sau mai bine zis, Moldoveanca si Olteanul.

Despre moldovence se spune (si sunt - as adauga eu sâc!!!) ca sunt frumoase, sunt destepte, stiu sa-si puna foarte bine in valoare atuurile, sunt dornice de afirmare si ambitioase. Foarte ambitioase. Exemple avem o multime in showbiz-ul romanesc si ma mândresc cu ele: pornind de la moldoveanca de 10 Nadia Comăneci, continuand cu Loredana Groza, celebrele dive - Andreea Marin Banică, Mihaela Rădulescu - si urmând pe listă Monica Bârlădeanu, Gabriela Vranceanu Firea, Simona Gherghe, Iulia Vântur, Laura Cosoi etc ...practic (si va rog sa ma contraziceti), mai toate femeile frumoase, din televiziune, din showbiz, sunt din Moldova..


Oltencele (sa nu fie cu suparare) nu ies atat de mult în evidență la acest capitol, dar îi avem pe olteni să compenseze si sa încline balanta..Dintre stereotipurile care circula despre olteni, as enumera: sunt vorbareti, bagaciosi, la fel de dornici de afirmare, la fel de ambitiosi (nu degeaba se spune ca majoritatea ministrilor de externe celebri ai României au fost olteni, incepand cu celebrul Nicolae Titulescu - Nota: desi, exclusiv din punctul meu de vedere, diplomația este o calitate care le cam "lipsește" oltenilor :) ), cred ca totul li se cuvine si toata lumea e a lor si vor (cu aceeasi disperare ca si moldovencele noastre) "sa reuseasca in viata", sa domine..
Revenind la topicul de inceput..
Intrebare:Ce copil iese din combinatia unui oltean cu o moldoveanca?
Raspuns: GOGO!

un copil vesel, foarte vorbaret, cu o personalitate deja foarte bine conturata, si care (sper eu) va lua ce e mai bun atat de la natia frumoasa a moldovenilor (bunatatea sufleteasca, bunul simț, înclinatia spre religie, cultura, arta, blandețe, altruism, AMBIȚIE), cat si de la cea a oltenilor (veselie, ingeniozitate, AMBIȚIE si felul acesta de a se "strecura" prin viata si de a culege ce e mai bun pentru sine - atentie, însă, nu în detrimentul altora! -iarăși sâc!!!).