Ne pregatim sa plecam la mare peste o luna si am inceput sa ma documentez in legatura cu cele mai bune metode de protectie solara pentru bebelusi. Desi majoritatea pediatrilor considera la unison ca, in primul an de viata, copilul nu ar trebui in nici un fel expsus la soare, noi il vom duce pe Gogo cand va avea 10 luni fix sa vada marea (nu atat pentru soare, cat pentru aerosoli).
Si oricum, bebe trebuie protejat de soare chiar si in plimbarile prin canicula din Bucuresti, asa ca va trebui sa achizitionez cat mai curand posibil o lotiune de protectie pentru pielea fina a lui Gogo.
Asa ca, documentandu-ma, am aflat:
Pielea copiilor mici diferă de pielea unei persoane adulte - este mai subţire, iar mecanismele de apărare împotriva radiaţiilor UV nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Spre exemplu, copii au mai puţine celule producătoare de melanină. Drept urmare, ei sunt mai expuşi arsurilor, iar problemele cauzate de radiaţiile UV sunt de regulă ireversibile. Copiii a căror piele nu este protejată în mod eficace împotriva radiaţiilor UV dezvoltă melanodermă, care creşte riscul de cancer în viitor.
Cum sa alegem lotiunea de protectie?
- sa scrie pe eticheta ca protejeaza atat impotriva razelor UVA, cat si UVB!!!
Radiatiile UVB se fac responsabile de „arsuri solare”, in timp radiatiile UVA - cele mai pericoloase (patrund si prin geam, si prin nori si actioneaza pe nesimtite) cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele.
Asa-numitul „factor de protectie solara” (FPS) se refera numai la nivelul echivalent de arsura (radiatie UVB), dar nu si la efectele similare ale radiatiei UVA. Produsele de protectie solara care asigura protectie numai impotriva radiatiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranta, intrucat acestea permit radiatiilor periculoase UVA sa ajunga la piele.
Este important si numarul de stelute care marcheaza gradul de protectia UVA (de la 1 la 4, cu cat mai multe, cu atat mai bine) - nouul marcaj.
De altfel, Uniunea Europeana a elaborat reguli noi pentru realizarea produselor cosmetice solare. Conform directivei europene nr 2006-647-CE din 22-09-2006, produsele cosmetice trebuie sa aiba un factor de protectie mai mare sau egal cu 6 si sa protejeze pielea atat impotriva radiatiilor UVB cat si impotriva radiatiilor UVA.
- spf 50 (bebelusi) sau 30 pentru copii mai mari
- sa contina minerale.
Pentru bebelusii mai mari de 6 luni, se recomanda folosirea unor lotiuni de soare care contin oxid de zinc sau dioxid de titaniu, deoarece acestea nu sunt absorbite de piele si nu ajung in torentul sanguin, ci formeaza la suprafata pielii un strat protector impotriva razelor ultraviolete daunatoare.
- sa fie rezistent la apa si chiar si la nisip
Ce e NU bine sa contina?
- ingrediente nocive precum parabeni (cunoscuti pentru a afecta hormoni) ) benzophenon si oxibenzonl, acool, parfum.
Acum, nu-mi ramane dact sa aleg din multitudinea de produse pe piata, cel mai potrivit produs pentru pielea sensibila a lui Gogo!
astept sugestii!
PS. mai nou, am vazut ca exista si hainute (plariuta/sapca) ce ofera protectie solara UV pentru bebelusii nostri!
www.luthelo.ro vezi la ingrijire delicata :)
RăspundețiȘtergere