marți, 24 mai 2011

Diversificare - experienta mea (Începuturile 6-9 luni)


Eu am inceput diversificarea alimentației lui Gogo pe la 5 luni si o saptamana (desi as fi vrut sa astept pana la 6 luni, pentru ca Gogo a foat alaptat exclusiv, dar aveam impresia ca lui Gogo nu ii ajunge doar alaptatul) cu suc de morcov(cateva lingurite), timp de cateva zile. Ulterior, i-am dat suc de mar (cateva zile, cateva lingurite din ce in ce mai mult, dar nu mai mult de 50ml. Dupa aceea, am combinat suc de mar+morcov, ulterior am adaugat si pulpa. Pana pe la 6 luni i-am dat doar suc de morcov/mar.


Pe la 6 luni fara o saptamana(nu mai aveam rabdare, mi se parea ca Gogo e infometat, pentru ca eu il alaptam exclusiv, fara sa ii dau si lapte formula), am trecut la supa de legume. Initial am facut-o mai mult zeama: morcov, albitura (patrunjel, pastarnac), taiate si fierte destul de mult. Prima oara i le-am fiert intr-o oala normala, cu capac, legumele taiate fasii groase si adaugata apa cat sa le acopere si tot completam cand se evapora..am tot fiert la prima supa mai bine de 30 min.. Prima data i-am dat numai zeama, ulterior am pasat legumele si i-am facut un fel de supa-crema.

Dupa aceea am adaugat dovlecelul in supa (suuuuper, ii da o consistenta cremoasa si e foarte apreciat de Gogo). Ulterior am trecut la steamer si sunt mult mai impacata, intrucat legumele fierb mult mai rapid la aburi, e mai lejer si isi pastreaza vitaminele.
Practic, la mine nu e o diferenta foarte mare intre supa si piure de legume.
Pe la 6 luni si o saptamana eu i-am introdus branzica de vaci(calcica, facuta in casa; uneori i-am facut si cu lamaie, ambele ies foarte bine). Branzica i-o dau de obicei dimineata, amestecata cu fruct sau mix de 2 fructe (mar, para, mango, avocado) si/sau putin suc de citrice (portocala sau grepfruit). Ii place foarte mult. I-am facut inclusiv branzica din lapte de vaca de tara (dar trebuie fiert foarte bine). Nu a avut nici o problema.
Ulterior i-am mai introdus:
  • Cartoful
  • Ardei gras
  • Broccoli (ii place foarte mult) - 7 luni si l-a tolerat foarte bine
  • Sfeclarosie (chiar daca nu toti sunt de acord cu sfecla rosie atat de devreme, eu i-am dat, la insistentele mamei mele..:))) – i-a placut foarte mult. E foarte buna cand e putin constipat, intrucat are si un usor efect laxativ. Efect garantat.
  • Mango (aproape 7 luni). Foarte bun.
  • Ceapa  - numai de gust la inceput (o scot inainte de blenduire)
  • Carne (de la 7 luni i-am dat eu)
I-am dat carne din gaina sau pui de tara (piept). Fiarta o bucatica mica, blenduita (la tocator) si amestecata in supa, de obicei. Pastrata la congelator.  A tolerat-o foarte bine. Pana acum i-am fiert carnea separat, dar am inteles ca la aproximativ o luna de la introducerea carnii, acum as putea sa o fierb impreuna cu legumele.


Pe la 8 luni i-am adaugat si carne de curcan (crescut bio) si de vita. I-am dat inclusiv ficat de vita.
!!! Din diverse surse, am inteles ca nu e indicat sa ii dai bebelului zilnic carne, ci de 3-4 ori pe saptamana.
Nota. I-am facut recent analize de sange lui Gogo (aproape 9 luni) din care a rezultat, printre altele, ca ar trebui (conform pediatrei) sa manance cat mai multe proteine, deci am libertate sa ii dau lui Gogo mai des carne (chiar in fiecare zi) si oua.
  • QUINOA (7 luni jumate)
  • OU – galbenus (7 luni jumate i-am dat eu, desi unii il recomanda mai tarziu, dar Gogo era cam slabut si mi se parea ca e palid si am zis sa trec in forta la o diversificare mai rapida). Pana la aproape 9 luni (cat are Gogo acum) i-am dat cate aproape un galbenus - maxim 1 jumate pe saptamana. I-am dat oua de țară.
Cum te asiguri ca e proaspat: Este suficient sa asezi oul nefiert intr-un bol cu apa rece, sarata. In cazul in care oul ramane pe fundul vasului, atunci poti i-l oferi micutului tau cu cea mai mare incredere, caci este foarte proaspat. Insa, daca observi ca oul are tendinta de a se ridica la suprafata, renunta fara sa te gandesti la acest ou, caci nu este proaspat si-i poate provoca o intoxicatie nedorita celui mic.
  • IAURT( la o saptamana dupa ou), la fel, la indicatiile unuia dintre doctorii pediatri..cati pediatri vizitezi, atatea pareri..desi dupa unele scheme de diversificare, iaurtul este recomandat dupa 9 luni. Gogo s-a indragostit de iaurt din prima clipa. Initial i-am pregatit iaurtul in casa, dupa o luna am procedat la achizitionarea lui din magazin (intrucat - am gandit - ca si eu, practic, tot din lapte din magazin il prepar). Ii dau numai iaurt simplu, fara fructe..fructele i le adaug eu acasa.
  • BANANA (8 luni), desi in pediatria americana, banana este considerata un excelent fruct de start in diversificare. Eu i-am introdus-o mai tarziu din pricina temerilor vizavi de pozibila "injectare" a bananelor cu diverse substante pentru a se coace mai rapid.
  • SPANAC (8 luni si o saptamana). Excelenta sursa de fier. L-am pregatiti combinat cu galbenus si iaurt dupa urmatoarea reteta si Gogo l-a primit foarte bine.
  • Printre altele:
 - i-am mai dat suc de urzici si intentionez sa ii dau pe viitor si suc de sfecla rosie, gulie etc etc
- i-am dat lui Gogo inclusiv brânză (caş dulce) de vaca de tara si a tolerat -o foarte bine (sunt adepta unei alimentatii cat mai naturale, bio..cu alte cuvinte daca tot avem rubedenii la tara, sa profitam de ele)..:)
- i-am adaugat in piure-urile de legume putin ulei de masline si chiar si 2-3 grame de unt (la piure de cartofi). Am recurs la aceasta deoarece greutatea lui Gogo imi permite (este undeva la curba mediana in graficul de greutate specific varstei lui). In supe ii adaug marar, patrunjel. Nu adaug niciodata sare sau zahar in mancarurile lui Gogo si nu intentionez nici pe viitorul apropiat.
- Biscuiti ii dau lui Gogo foarte foarte rar si apelez la ei numai cand mergem in deplasari (in oras, la plimbare sau pe drum).
- Gogo a acceptat pana acum tot ce i-am dat. eu sunt destul de precauta la retete..am vazut tot felul de retete pt bebei cu faina, sosuri..eu nu sunt de acord (plus ca nu ma pricep la asa ceva)..vreau sa il obisnuiesc pe Gogo sa manance mai „raw”, fara prea mult gust de dulce (de aceea ii dau mai rar cereale), biscuiti etc. Cand o sa aiba dintisori vreau sa il obisnuiesc sa roada legume, nu biscuiti..etc etc.
Gasiti aici o multime de resurse, adunate de mine, despre tot ceea ce inseamna procesul diversificarii: scheme de diversificare, retete, trucuri etc.


PS. Fiecare mămică stie ce este mai bine pentru piul ei. Eu am incercat sa urmez principiile esentiale de diversificare, dar am adaptat la nevoile mele si ale piticotului meu.

10 comentarii:

  1. DIN TOT CE AM CITIT MAI SUS,POT SPUNE CA ESTI O MAMICA DE NOTA 100!!!FELICITARI!!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc din suflet pentru aprecieri...toate mamicile sunt de nota 100! fiecare dintre noi incercam sa ne documentam cat mai mult si, din toate variantele bune, sa o alegem pe cea mai buna pentru copilul nostru! nu exista o reteta unica (pentru diversificare, de ex)..eu am citit enorm pe tema asta (am avut o mare "teama" in legatura cu diversificarea) :) si, pana la urma, am extras din toate informatiile principiile esentiale, iar restul am adaptat pe parcurs in functie de preferintele piticului meu si de stilul meu de viata!

    RăspundețiȘtergere
  3. o diversificare foarte buna , exact pe gustul meu... felicitari pentru aceste bune decizii
    roxana

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunat! Nu toata lumea se preocupa asa de copiii lor, din pacate... Ma uimeste ignoranta unora, si ma revolta chiar. Inca nu suntem informti foarte bine, in ciuda epocii in care traim. Sau mai bine zis, multi nu stiu unde sa caute informatii, si ce sa caute. Te felicit si o sa urmez si eu din sfaturile tale cand om incepe diversificarea, ca vad ca suntem pe aceeasi lungime de unda. Ma bucur sa vad ca mai sunt si altii care, desi traiesc in oras, nu cad prada usoara Carrefourului, Realului, Metro-ului, etc :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Da. O reteta si pe gustul meu. In privinta cerealelor, majoritatea formulelor contin fie fructoza (daca mananca fructe, ele oricum contin fructoza)sau zahar din struguri. Cel putin cele fabricate in Germania. Stiu pt. ca asta vand. Sau, daca doriti 0 zahar, puteti opta pt. cerealele de ovaz,orez,hrisca, mei.De altfel, contin fibre, foarte bune pt. o crestere armonioasa! In ceea ce priveste sarea, bebe nici nu are gustul sarat, pana dupa 1 an. Grasimile (unt, smantana, ulei masline), la fel,extrem de benefice pana la 3 ani. Eu baieteilor (2, 4 ani) le-am urmat o reteta asemanatoare, si acum, mananca orice, dar noi am trecut pe mancare gatita pt. toti.Imi aducaminte ca toata lumea imi spunea ca sunt foarte rigida, dar acum NU REGRET nimic! Bravo, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. felicitari pentru reteta!o voi folosi si eu la momentul potrivit.Acum bebe are doar 2 luni si am o alta problema cu el.Nu are scaune de 4 zile.Il alaptez doar la san.Puteti sa-mi oferiti sugestii care sa ne ajute?Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  7. iata ce am folosit noi ca tratament homeopat, am apelat (tot la indicatiile nasei lui) la granulele Lycopodium CH5 si NUX VOMICA CH7, pe care le-am achizitionat de la farmaciile NATURALIA. Si-au facut imediat efectul. Administrati intotdeauna remediile homeopate la sfatul/indicatiile specialistului!
    - cuvinte de lauda am auzit si despre Humana Solutia naturala pentru constipatie MILCHZUCKER - laxativ natural pe baza de lactoza (nu am folosit niciodata, pentru ca nu a fost nevoie)
    http://babygogoshel.blogspot.ro/2011/12/constipatia-la-bebelusi.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur ca sunt din ce in ce mai multe mamici care vad inutilitatea biscuitilor in hrana bebelus:)Nu au nici un aport nutritiv dar sunt taare laudati... Pediatrii nord-americani au décis ca e important ca bebelusul sa inceapa sa manance carne inca de pe la 6 luni pentru a-i compensa nevoia de fier, ba mai mult au dat liber si la galbenusul de ou:) In schimb ei recomanda aruncarea apei in care au fiert morcovii datorita nitritilor ce pot afecta rinichii.
    Sugestii super interesante de meniu ! Merci ! Crestere usoara .)

    RăspundețiȘtergere
  9. Si noi suntem la inceputul diversificarii si tot cam asa procedam.Eu in loc de steamer am luat o sita pentru gatit la aburi de la Ikea si legumele sunt excelente si se gatesc foarte repede.Recomand cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma bucur ca am gasit blogul tau. Ma pregatesc si eu sa incep diversificarea pt fetita mea de 5 luni. Am citit atat de mult pe aceasta tema, incat am impresia ca nu mai stiu nimic. Ce sa mai spun de medicii pediatri...fiecare cu cate o varianta de schema de diversificare.
    Ref la zeama de legume, tu spui ca ai facut-o din mai multe legume. Inainte de zeama de legume I-ai dat zeama de morcov si mar si apoi zeama de legume? Nu I-ai introdus fiecare leguma in parte pt 4 zile si apoi sa-i faci zeama? Daca nu tolereaza vreuna din acele legume, de unde stiu la care face alergie?
    Multumesc.
    Mirela

    RăspundețiȘtergere