vineri, 27 aprilie 2012

Gogojurnal - 1 an si 8 luni

Maine, micul Gogoshel implineste 1 an si 8 lunite frumoase ca zambetul lui de copil superb..al nostru..:)
Cum a evoluat de la ultimul Gogojurnal?

In primul rand, a achizitionat noi si noi cuvinte in vocabularul sau, iar pe cele deja existente le pronunta mult mai corect...si face si mici propozitii de cate 2 cuvinte, dar nu la modul foarte elaborat.

dimi - buna dimineata! ca-te (carte)
apa, mana (banana), maia (mar), pa-ia (para), Manu (tusi Manu, mama de Fitzi), Cata (tusi Cata), nenea (unchiu' John), nani, baba (baie), tic-tac (ceasul), ca-ba (capac), ca-gu (cablu)
ffff = frige, foc, cuptor, fier de calcat, e fierbinte mancarea! :)
man(d)a - telecomanda, duck = duck tv (in continuare e fidel programului duck tv)
pada = Alba-ca-Zapada, ham - catel, a-ta (aceasta), pa-ta (pasta de dinti)  - adora sa se spele pe dinti
  • urca singur scarile, fara macar sa se sprijine de balustrada
  • a descoperit o metoda sa devina mai inalt: fura praijtorul de paine si se urca pe el, ca sa vada ce se intampla la plita (aragazul) din bucatarie...deja nu mai putem tine nimic pe focul ochiurilor din fata
  • ADORA sa faca curatenie..(doar nu degeaba e Fecioara)..dar adora la modul cel mai serios..cum dispare din ochii nostri si vedem ca nu mai scoate nici un sunet, inseamna ca, fie s-a dus la baie, a luat mopul si a inceput sa stearga pe jos, fie a inceput sa curete vasul de toaleta, fie a scos aspiratorul...mai nou, ii place sa ia cate un servetel (umed sau usact) si sa lustruiasca tot ce vede in cale!
  • Mai nou, a descoperit fierul de calcat (pe care ma reusit sa il tin ascuns de ochii lui pana acum) si ii place sa se duca la masa de calcat, sa il probeze...
  • este foarte tacticos si ingrijit..ii place sa-si ia trusa de unghii si "incepe" sa isi faca singur manichiura, sa isi pileasca unghiile, sa isi "taie" unghiile cu unghiera sau forfecuta..de asemenea ii place sa se dea cu crema pe fata...si nu numai..nu o data l-am gasit dand iama in trusa de machiaj a mea, plin de fond de ten si fard de ochi...:)
  • stie sa numere...pana la 2! :) stie ca trebuie sa aiba 2 sosetute, 2 pantofiori si..mai nou, 2 suzete..:)
  • adora cifra 4, pe care o pronunta de fiecare data cand are ocazia..pentru el patu' inseamana: lift, butonul cu etajele de la lift, interfon (stam la etajul 4) etc..dar si patu' = patul din dormitor
  •  e tare iubitor si afectuos cand vrea el..vine la mine, ma imbratiseaza si imi spune mama-mama pe un ton atat de dulce...cea mai frumoasa declaratie de dragoste!
  • adora copiii..pentru el, toti copii se numesc "bebe" si e tare prietenos la locul de joaca..eu il las sa interactioneze singur cat mai mult, sa socializeze, se se introduca singur in jocul copiilor si imi place ca e tare sigur pe el si nu este timid deloc.
  • este mare fan povestea Alba-ca Zapada, pe care o urmareste uneori seara, in scaunelul de masa..de aici a invatat ca, inainte de masa, trebuie sa ne spalam pe maini si il urmaresc cum se distreaza tare mult de unul singur cand ii urmareste pe piticii din poveste dansand, cantand...
  • ma "ajuta" tare mult la treburile casei...il rog, atunci cand trebuie schimbat sa isi pregatesca singur lucrusoarele trebuincioase, isi scoate singur scutecul curat din sertar, il deschide, pune prosopelul pe pat si asteapta frumos sa mearga la "ba-ba" (baie) sa fie spalat..de asemenea, il rog sa isi duca hainutele murdare in cosul sau de rufe si le arunca in cos sau, dupa ca, le pune direct in masina de spalat..:)
  • atunci cand facem curatenie in casa si dam cu aspiratorul e cel mai fericit copil..chiuie la propriu si alearga fericit prin casa cat timp aspiratorul face zgomot..ii place sa stearga praful, sa stearga pe jos, orice implica procesul de curatenie.
  • are o orga cu microfon primita in dar de la moldobuni si ii place tare mult sa se auda cantand la microfon, facand probe de sunet "doi-doi"..:))
  • a experimentat, pentru prima data, experienta a 3 zile fara mami si tati, cat timp acestia si-au facut de cap prin Paris..a stat la bunii din Oltenia si, conform spuselor acestora, s-ar fi comportat exceptional...important e ca am facut primul pas si am vazut ca poate rezista cateva zile fara mami si tati..
Per total, e un copil tare scump si adorabil..are momentele lui de rasfat si alintat (mai ales cand are auditoriu), momentele lui de incapatanare, dar, tragand linie, e un copil ascultator, sociabil, prietenos si sigur pe el!
La multi ani, sufletel!




joi, 26 aprilie 2012

Despre AMNIOCENTEZA - numai de bine!

Am insotit, de curand, o buna prietena pentru efectuarea interventiei de amniocenteza...
Cand auzi, prima data, de amniocenteza, prima reactie este una de...tacere...de teama...teama nu numai de posibilele rezultate, cat si despre interventia in sine...teama vine din necunoastere, din lipsa informatiilor, din lipsa impartasirii acestei experiente...ei bine, dragi viitoare mamici, sa nu va fie teama, in cazul in care veti ajunge in situatia de  a lua decizia de a face aceasta analiza!

De ce?
Indicatiile efectuari amniocentezei sunt:
  • un risc crescut la testele de screening prenatal pentru anomalii cromozomiale (sidrom Down, etc);
  • in urma unui sfat genetic, pentru diagnosticul unor boli genetice suspicionate in trimestrul 2;
  • diagnosticul unor infectii fetale specifice (toxoplasmoza, CMV, etc),;
  • determinari biologice/biochimice din lichidul amniotic (teste de maturitate pulmonara fetala, etc);
  • varsta avasnsata. In unele tari, amniocenteza este obligatorie dupa varsta de 35 de ani.

Cand se efectueaza?
Amniocenteza se efectueaza de obicei in cel de-al doilea trimestru de sarcina, in intervalul saptamanilor 16 – 20 de sarcina.
Prietena mea a efectuat-o la 18 saptamani.

Unde se poate efectua interventia?
Prietena mea si-a facut amniocenteza la Spitalul SANADOR, la dr. Doru Herghelegiu, un doctor foarte fin, din toate punctele de vedere si unul dintre cei mai experimentati doctori in acest domeniu (cu mii de amniocenteze la activ).

In ce consta interventia?
Se patrunde cu un ac fin prin peretele abdominal pina in cavitatea uterina de unde se aspira un volum mic de lichid amniotic (pina la 20ml). Toata aceasta procedura se efectueaza sub control ecografic astfel ca acul se poate vizualiza in permanenta pe ecranul ecografului.
Lichidul amniotic este in mare masura urina fetala, astfel ca volumul extras prin amniocenteza se va reface in urmatoarele citeva ore.
Procedura dureaza doar citeva minute si dupa efectuarea sa, se verifica daca ritmul cardiac fetal este normal.



E dureroasa?
Interventia nu a durat mai mult de 10 minute...a plecat pe propriile picioare, cum s-ar zice, si, conform spuselor ei, nu este chiar atat de duroasa precum se crede..

Ce senzatii/simptome pot apare dupa amniocenteza?
In primele doua zile se poate percepe o mica senzatie de discomfort abdominal sau asemanatoare celei de la menstruatie. Medicul in cauza i-a prescris tratament cu NO-SPA timp de 3 zile.

E periculoasa?
Riscul de avort dupa amniocenteza este in jur de 1%. Daca avortul este provocat de procedura acesta se va produce pina in aproximativ 5 zile de la efectuarea amniocentezei.

Cat costa?
Cu trimitere de la medicul de familie, interventia a costat undeva la 1600-1700 de RON.


In cit timp primesc rezultatul?
Prietena mea a primit rezultatele testului rapid - pentru sindromul Down si alte anomalii cromozomiale majore cam dupa 3-4 zile. Rezultatul pentru o serie de anomalii cromozomiale rare se primeste cam dupa 2 saptamini.


In concluzie...in cazul in care ajungeti in situatia de a va fi fost recomandata o astfel de interventie, nu ezitati sa o faceti din cauza temerilor legate de faptul ca ar putea reprezenta o experienta traumatizanta. Efectuata cu un medic cu experienta, in conditii bune, aceasta experienta nu este una traumatzanta nici fizic, nici pisihic.

surse
http://www.medicinafetala.ro/mfc/diagnostic-prenatal/amniocenteza/

luni, 23 aprilie 2012

Analize gratuite la clinica ANIMA (partea a II-a) sau de ce iubesc clinica ANIMA

de la mama lui Fitzi citire:

Liz are 10,5 luni. De la 5,5 luni i-am facut pana acum de 4 ori analizele de sange. Initial, pentru ca era suspecta de anemie (lucru confirmat), ulterior pentru monitorizarea nivelului de fier, ca sa stim ce doza ii administram. I-am facut analize la clinicile Polisano, Medlife si Anima. S-a comportat de fiecare data mai bine decat credeam, ba mai mult, la Medlife a stat curioasa, s-a uitat si la sfarsit a aplaudat. Totul a durat atunci extrem de putin, asistentele sunt foarte experimentate si copiii intrau si ieseau pe banda rulanta de la recoltat.

De la 6 luni Liz are ca medic de familie o doctorita care este afiliata la Anima.


La recomandarea mamicii lui Gogo, am inscris-o si noi pe Liz la Anima, pentru ca beneficiem de multiple avantaje:

-          consultatii gratuite la pediatru sau medici specialisti din Anima, cu trimitere de la medicul de familie (din Anima)

-          analize gratuite, in afara celor decontate de casa de asigurari, in baza faptului ca este abonat Anima (avand medicul de familie din Anima)

Astfel, astazi am avut placuta surpriza sa constat ca nu a mai trebuit sa platesc absolut nimic, in conditiile in care analizele recomandate, dar nedecontate de CAS m-ar fi costat circa 700 de ron.

M-am prezentat frumos cu biletul de trimitere roz de la medicul d efamilie, unde aveam trecute urmatoarele analize, care sunt decontate de CAS: fosfataza calciu, magneziu, fosfataza alcalina, sideremie, coproparazitologic, dar si urmatoarele analize, nedecontate de CAS (din experienta altor mamici, care au platit din propriul buzunar toate aceste analize foarte scumpe):

 - coprocitograma si coprocultura

 - antigen giardia – ar fi costat 44 lei

 - 25 OH –vitamina D – ar fi costat 170 lei

 - 1,25 OH (2) vitamina D3 – ar fi costat oriunde 250 lei

 - electroforeza hemoglobinei serice – ar fi costat 135 lei

 - feritina – ar fi costat 45 lei

 - frotiu sanguin – ar fi costat 20

 - CTLF (capacitatea totala de legare a fierului) – ar fi costat 30

 - reticulocite

 - TSH, T3

I-am facut un set complet de analize: pentru anemie (se pare ca nu asimileaza foarte bine fierul), rahitism, tiroida (mami are hipotiroidie si am vrut sa i le repetam, chiar daca i le-au facut in mod obligatoriu si la nastere). I-au recoltat maimuticii vreo 6-7 epubrete si i-au luat proba si din degetel (pentru frotiu sanguin). Am preferat sa o intep o data si sa ii facem mai multe analize acum, decat sa venim iar peste o luna.
Unii (inclusiv tati de Liz) m-ar considera ipohondra, insa mereu am fost de parere ca e mai bine sa previi si totodata sa iti obisnuiesti de mic copilul cu prezenta doctorilor...la cati doctori a vazut mami in perioada sarcinii, cred ca doctorita se face Iziie Lizzie...dar despre asta va povestesc in alt topic.



duminică, 22 aprilie 2012

23 aprilie 2012 - Se deschide Biblioteca Nationala a Romaniei

În sfârşit, după un sfert de veac de la demararea lucrărilor de construcţie, Biblioteca Nationala a Romaniei este gata să-şi deschidă porţile pentru public. Yuppee!!!




Data inaugurării nu a fost aleasă întâmplător, pentru că pe 23 aprilie este Ziua Naţională a Bibliotecarului.

Ce va cuprinde Biblioteca Naţională
-opt săli de lectură dintre care una pentru copii peste 7 ani !!! :)
-săli de expunere, mai ales zona parterului, amenajări muzeale
-trei săli de conferinţe
-o aulă de 400 de metri
-2/3 din suprafaţă va fi destinată colecţiilor speciale
-săli speciale pentru vizionarea filmelor
-un spatiu destinat copiilor de grădiniţă :)
-un cabinet medical
-cafenea
-restaurant

Deschiderea oficială a noului sediu al Bibliotecii Naţionale a României, situat în bulevardul Unirii, numărul 22, ava fi marcată printr-o serie de evenimente culturale in perioada 23-27 aprilie.
mai multe detalii http://www.bibnat.ro/

vineri, 20 aprilie 2012

Supa de perisoare pentru bebelusi

Prin parcuri, pe la locul de joaca, toate mamicile si toate bunicile se lauda ca piticii lor papa cu cea mai mare placere supa de perisoare. Pana acum, sincera sa fiu, nu i-am gatit eu, personal, nicioadata supa de perisoare, pentru ca stiam ca se face cu carne tocata si nu prea am incredere sa cumpar din magazine carne tocata pentru piticul meu..
Si nici masina de tocat nu aveam acasa...pana mi-a venit o idee...am blender si, printre accesoriile din dotarea lui, se numara si un minitocator...asa ca am luat o gaina de tara, am curatat-o, am separat pieptul de pui de os si l-am tocat la minitocatrul blenderului...si a iesit un fel de carne tocata de pui, dar din cea mai sigura sursa (bunicii de la tara), plus ca am siguranta ce e proaspata.

Revenind la supa de prisoare, iata ce ingrediente am folosit eu:
aprox 200 grame de carne de pui (piept) de tara
2 linguri de orez
1 ou de tara
telina, morcov, ardei rosu si verde, praz, patrunjel
suc de rosii facut in casa (fara sare)



Am pus legumele taiate marunt la fiert. Separat, am amestecat pieptul tocat, oul, orezul, o lingurita de ulei de masline si o lingurita de gris si am format perisoarele, pe care le-am adaugat la fiert, in oala.




Cand ciorbita a fost gata, am adaugat verdeturile (patrunjel/marar) si am servit-o piticului, totul asezonat cu un dram de smantana.


Pofta buna!


miercuri, 11 aprilie 2012

Omleta pentru pitici > 1 an

Ingrediente:
un ou, putin lapte, o roşie mica, ardei gras, caşcaval.
verdeturi: pătrunjel tocat, puţină ceapă verde/ praz...


Am batut oul cu putin lapte si am adaugat legumele taiate marunt, ulterior am preparat totul in tigaie de teflon fara ulei. La final, am ras putin cascaval.


Alba ca Zapada si cei sapte pitici

o poveste foarte frumoasa..clasica...in limba romana





marți, 10 aprilie 2012

Orez (risotto) cu legume pentru prichindei

Ingrediente:
orez
morcov
ardei rosu
praz
supa de pui / unt
verdeturi

De obicei ii mai adaug si dovlecvei / cateva bobite de mazare sau alte legume (dupa preferintele piticului  sau in functie de ce legume avem in casa).




Am fiert in apa si putina supa de pui legumele taiate marunt. ulterior am adaugat orezul, am completat cu apa si am lasat sa fiarba la foc mic.
La final, am asezonat cu verdeturi si am servit cu piept de curcan, decorat totul cu putin casacaval ras (dupa preferintele piticului meu).



Ps. orezul acesta e mai mult un fel de risotto, pentru ca a iesit foarte cremos (datorita supei de pui).

Pofta buna!

duminică, 8 aprilie 2012

Giulia (Anghelescu) a nascut o fetita! :)

Giulia Anghelescu a devenit mamică, ieri dimineata. Giulia a născut o fetiţă perfect sanatoasa de 3.200 kg, care a primit numele Antonia Sabina şi nota 10 la naştere.
Cu toate că dorea să nască natural, Giulia a născut prin cezariană, la sfatul doctorului său, Gabriel Lemnete.
Artista, în vârstă de 27 de ani se simte foarte bine după naştere şi va ieşi din spital în cursul zilei de luni.
În următoarea perioadă Giulia a decis că va sta acasă cu micuţa pentru că îşi doreşte să fie alături de Sabina cât mai mult, urmând ca după aceea să se întoarcă la ProFM, în calitate de DJ.


Necesarul zilnic alimentar al copiilor cu varsta 1-2 ani

Cat trebuie sa pape un bebe pe zi?
Cata carne trebuie sa pape pe zi, cat lapte trebuie sa bea? Intrebari pe care, oricat am citit si m-am documentat, nu le-am lamurit nici pana acum..
Am fost zilele trecute la pediatru si, printre altele, iata ce ne-a sfatuit pediatru in ceea ce priveste regimul alimentar al copiilor intre 1-2 ani.
nota - valorile din tabel sunt orientatice (fiecare copilas are ritmul sau)




PS. eu respect in mare cantitatile, dar ii dau, de ex, mai multe fructe si legume decat scrie in tabel.



Regimul alimentar al copiilor cu varsta 1-2 ani



O cana = un vas (castron / cana / pahar) cu capacitatea de aproximativ 250 ml


TIP
CANTITATE
OBSERVATII


LACTATE


2 portii = 500 ml
1 portie inseamna:
·         1 cana de lapte
·         1 iaurt mare / 2 iaurturi mici
·         50 grame de branza telemea / mozzarella
·         1 cana de branza de vaci


LEGUME


1
1 portie de legume inseamna aprox.:
·         1 cana de legume gatite
·         1 cana suc de legume
·         1 cana de vegetale crude
·         2 cani de legume frunze proaspete
·         1 cana piure de caartofi


FRUCTE

1
1 portie de fructe inseamna:
·         1 cana de suc fructe
·         1 cana de fructe crude
·         Jumatate de cana de fructe confiate
·         1 mar mic / 1 para medie / 1 banana


CARNE /OUA


1 ½
1 portie de carne / oua inseamna:
·         30 grame de carne preparata
·         1 ou



CEREALE


1
1 portie de cereale inseaman aprox.:
·         1 felie de paine (de marimea unui CD)
·         1 cana de fulgi de cereale
·         Jumatate de cana de orez / paste gatite (de marimea unui mouse de calculator) J


Meniul zilei - varianta 4


Nota - meniul zilei urmeaza programul de masa si somn al piticului meu







MICUL DEJUN
  • 200 ml lapte
  •  o felie de paine cu unt (piticul meu adora untul) / branzica
 
 
 
GUSTAREA DE FRUCTE


PRANZ

 
 
A DOUA GUSTARE
  • iaurt
 
 
MASA DE ORA 17-18



    MASA DE LAPTE
    • lapte cu orez

    sâmbătă, 7 aprilie 2012

    Meniul zilei - varianta 3


    Nota - meniul zilei urmeaza programul de masa si somn al piticului meu






    MICUL DEJUN


      GUSTAREA DE FRUCTE


      PRANZ



      A DOUA GUSTARE
      • iaurt


      MASA DE ORA 17-18



      MASA DE LAPTE

      Meniul zilei - varianta 2

      VARIANTA 2 MENIUL ZILEI PENTRU PITICI
      Nota - meniul zilei urmeaza programul de masa si somn al piticului meu




      MICUL DEJUN

      GUSTAREA DE FRUCTE


      PRANZ


      A DOUA GUSTARE
      • iaurt


      MASA DE ORA 17-18
      MASA DE LAPTE
      • 200 ml lapte
      • 1 felie de paine cu unt

      Meniul zilei - varianta 1

      VARIANTA 1 MENIUL ZILEI PENTRU PITICI
      peste 1 an (dar poate fi adaptat)



      MICUL DEJUN
      • 200 ml lapte
      • 1 felie de paine cu unt

      GUSTAREA DE FRUCTE

      PRANZ

      A DOUA GUSTARE

      MASA DE ORA 17-18

      MASA DE LAPTE

      Pofta buna, pitici!


       

      vineri, 6 aprilie 2012

      Fitzi - Jurnal de 5 luni

      Jurnalul de 5 luni

      Ciocanitoarea Woody tocmai a intrat in luna a sasea! usor, usor, ne facem maaari! bilant: a ramas cam fara par, doar ciuful de woody creste, creste si se onduleaza!
      7100 grame si 66 de cm...peste medie :D

      zambim aproape toata ziua, radem in hohote pana ne ia sughitul (every time...deh, inca nu stim bine cum e cu rasul), dar stim si sa ii certam pe mami&tati cand uita de somnicul/papica printesei Elysee! oricum, la nevoie, dormim ca pe front, oriunde, oricum! cu papa e mai grav, nu de alta...dar avem o imagine de grasunica ce trebuie intretinuta! bun lapticul de la mami, bun, bun!

      apucam singure jucarelele, stim sa dam pupici (numai si numai cand vrem), sa luam pe mami si tati de gat, sa facem mai-mai, dar si sa zgaraiem, sa tragem de par, sa ciupim si chiar sa dam usoare palmute :)

      facem vocalize, cand avem chef! am invatat litera G, dar si cu B-ul am inceput sa ne familiarizam. credem ca totul e de papa, suzetica nu ne prea place, desi stim sa o scoatem singurele din gurita si sa o punem la loc (ne iese mai rar, dar ne iese...) si Degetelul e de maxima importanta cand ne e fomica si somnic.

      multi prieteni si multi fani :D

      va pupa Izzie Lizzie!




      Fitzi - Jurnal de 6 luni


      bilantul de 6 luni!

      Ieri, de mos Nicolae, Liz a implinit jumatate de anisor!
      ...nu stiu cum au trecut atatea lunite de cand a poposit maimutica Liz la noi, insa e cert ca au trecut asa frumos, incat nici nu-mi vine sa cred ca de-acum abia incepe si mai frumosul: cu ghidusii in fiecare zi, cu mutrite de tauras furios, cu botic de ornitorinc stropitor, zambete si rasete sughitate si bineinteles cu pupicii de rigoare!

      7400 de grame si 69,5 cm...a scazut un pic sub media perfectiunii la gramaj, urmare a unei usoare anemii, insa la inaltime depaseste in continuare limita superioara a baieteilor de varsta ei.

      dintisorii se lasa asteptati, ceea ce nu poate decat sa ne incante, pentru ca oricum nu am inceput inca diversificarea.

      parul, desi continua sa cada, pe de o parte, incepe sa si creasca, pe de alta parte, si chiar...se pare sa se onduleze un pic (se observa la ciuful de ciocanitoarea woody).

      in ultima luna, Liz a reusit sa isi cunoasa si strabunicutul matern dar si strabunicuta paterna, sa participe la primul Ignat din viata ei, sa-si lustruiasca primele ghetute de mos Nicolae, sa se bucure de prima onomastica de Sf. Andrei si a invatat sa faca mai-mai si sa dea pupici individualizati (dar numai si numai cand vrea ea)!

       spre 7 luni...inainte!!!





      in alta ordine de idei..

      O fire foarte vorbareata, copilul Gemeni s-ar putea sa fie printre primii copii de aceeasi varsta care sa inceapa sa vorbeasca (ei, da!...n-as zice :D).
      Chiar daca este doar un gangurit, in mintea sa, copilul Gemeni are intotdeauna ceva foarte important de spus (asa e!!!).
      Datorita varietatii intereselor sale, copilul Gemeni va avea multi prieteni si va fi adesea in centrul atentiei, exceland in mod natural la ceea ce adultii numesc socializare :)

       :P hmmm...desi Liz nu ne-a incantat auzul cu vreaun cuvintel (gen ma-ma sau ta-ta :D), se vede...mai bine zis se aude de la o posta ca e 100% moldoveanca. sta foarte bine la capitolul comunicare!

      Fitzi - Jurnal de 7 luni

      Guest post despre un Guest star - Fitzi

      ...micuta Liz se face mare!!! azi spiridusul a implinit 7 lunite!!! yupeee!

      8 kg si 70 de cm! 0 dintisori...dar asta nu ne impiedica sa zambim toata ziua si sa radem in hohote dulci tare-tare!

      In ultima luna, Liz a avut parte de multe premiere:

       - prima intalnire personala cu Mos Craciun si prima petrecere de Revelion (Liz abia-abia a adormit pe la 11.20...ar fi ciocnit ea un paharel de laptic cu Gogo, insa el a fost mai somnoros!)

       - a experimentat diverse gusturi noi: fructe si legume (exotice sau din gradina bunului Pepic) si azi chiar un pic de carnita de curcanel nazdravan de la unchiu Gg

       - sta in fundulet!!!! bine, bine...nu perfect singurica, un pic adusa de spate...dar face progrese pe zi ce trece. oricum, suficient de bine cat sa ne distram cu magarusul de la tusi Kara :P

       - s-a rostogolit!!!! yeeey! in sfarsit :D nu perfect....doar pe burtica :)))

       - vorbeste muuuult, desi nu articuleaza decat un ga-ga inteligibil (ce ma-ma, ta-ta...ga-ga sa traiasca!) canta si are un dans tribal fantastic pe care il arata cand e in culmea fericirii!

       La multe lunite inainte, maimutica mea! spre 8 luni...cu dans!!!


      Fitzi - Jurnal de 8 luni


      Guest post - mama lui Fitzi

      Cotzofanel a implinit azi 8 (optttt!!!!!) lunite magice! 8400 grame si 72 cm de veveritzoasa minunata. Zero dintisori, nici un semn ca ar aparea vreunul curand, dar asta nu o impiedica sa pozeze toata ziua cu gura pana la urechi. In sfarsit, putem spune ca s-a produs inevitabilul: sta in fundulet!!!! Era si cazul!
      Nu se roteste si de pe burtica pe spate, a gasit o solutie mult mai comoda atunci cand oboseste: isi odihneste frumos capul pe o parte si asteapta ajutorul; daca nu vine, adoarme...Da semne ca ar merge ("curand"-hahaha) in 4 labute: migreaza cu spatele (stilul datul cu funduletul de pamant) sau in cerc cand pusa pe burtica.
      Exersam si mersul pe 2 labute! Canta!!! Ce frumos ne incanta urechile: toata ziua face vocalize! De vreo saptamana e si aplaudaci! bravo, bravo!!! De asemenea, exersam de zor: alo!, cuba! (bate palma), mai-mai si unde-i nasucul?! Nu sunt multe noutati, dar promitem exclusivitati in luna a 9-a: cine stie?! poate primul cuvintel! prea se lasa asteptat! in stilu-i propriu, Liz va trimite multi pupici!


      8 luni si o zi! Evrika!!! maimutica Liz a prin miscarea: "unde-i nasucul"? si degetelul ei mic aratator imi atinge usor varful nasului! i-a luat "doar" cateva luni bune sa invete...



      Fitzi - Jurnal de 9 luni

      Guest Post - mama lui Fitzi

      8600 gr si 72,5cm Tzop-tzop, tzop-tzop, maimutica Liz implineste astazi miraculoasa varsta de 9 lunite! La multe inainte, sufletelul meu! Pasim (la propriu :D) spre 10 luni, ceea ce ne cam mira pe toti, mai ales pe mami, care, desi sta tot timpul nasuc in nasuc cu frumoasa Elysee, se minuneaza de progresele sarbatoritei zi de zi...Ei! nu va imaginati acum ca deja scrie si citeste sau alearga prin casa! vorba unei prietene dragi, Liz intai gandeste bine strategia si abia apoi actioneaza perfect! Ce-i drept, am surprins-o cum repeta pe mut cuvinte si abia apoi le rostea...

      Asadar, a noua luna ne-a fericit cu primul cuvintel inteligibil: in aceeasi zi, pe la inceputul lui februarie, Liz a spus intai ba-ba si apoi ma-ma...:))

      Am remarcat ca ma-ma spune mai ales cand e mofturici sau suparici...adica mai rar :)) iar ba-ba mai ales cand se converseaza cu verisorul drag!

      Zice si da-da (ultima ei reusita)...si mi s-a parut ca aud si la-la sau na-na...

      Evrika!!! A reusit sa se si intoarca si de pe burtica pe spate...:)))

      Nu merge (inca) in 4 labute, dar daca o lasi pe jos o gasesti la 2 metri distanta: stilul omida trasa, directia spate, cel mai des, dar si in cerc!

      Liz e cea mai curajoasa fetita! Si-a inceput ziua devreme, a mers la analize si nu a zis nici pas cand i s-au recoltat, din contra se uita foarte curioasa si la sfarsit a inceput sa bata din palme!

      Sa nu uitam sa pomenim de dintisori...care lipsesc cu desavarsire si, conform doctorului, par sa se mai lase ceva timp asteptati! Foarte bine! Asta nu o impiedica insa domnisoara Morcovino sa mai pape din cand in cand (cu gingiile) feliute de morcovi, bucatele de banana sau portocala!

      E prima primavara a lui Liz! invocam inca soarele si ghioceii si promitem exclusivitati pentru cea de-a zecea luna!

      Va pupa Izzie Lizzie!


      Fitzi - Jurnal de 10 luni

      iata ce scrie mama ei despre Lizulici la 10 luni:

      Şi-am ajuns şi la 10!!! 10 luniţe minunate! E cea mai frumoasă primăvară pentru noi şi prima pentru Izzie Lizzie! 9300 grame şi 75 cm de fetiţă şturlubatică!
      O lună plină de veşti frumoase, de soare şi magnolii înflorite!
      La capitolul cuvinţele, bifăm: mama, tata, baba, dada, dă-i, dă-i, papa, lala!
      La capitolul NU-uri bifăm: nu merge în patru labute (deşi se descurcă minunat la deplasare – stilul omida şi rostogoliri în lanţ); nu merge (deşi stă singurica sprijinită de pat și ținută de mânuțe face timid câțiva pași); nu se ridică singurică; nu are nici un dințişor  Jdeşi cel mai probabil luna aceasta ne vom pricopsi cu un rozător!
      Îi place foarte mult sa cânte (dacă îi cântă mami, imită tonul), îi plac foarte mult cărțile (le mănâncă, la propriu, dar le și răsfoiește filă cu filă) și e înnebunită după gadget-uri. Dacă îi dai un cablu, e cea mai fericită fetiță din lume!
      În rest, Lizzie exceleaza la capitolul sociabilitate, place pe toată lumea, zâmbește cu toate gingiile la toți și stă la toți în brațe! Cei mai buni prieteni ai ei sunt verișorul Gogoshel, maimuțica Bubu si domnul Degețel, care nu o lasă niciodată la greu (adică la foame si somnic)!
      Spre Motzul de 12 luni înainte!
      Pupici de la Lizulici!


      Fitzi - Jurnal de fetita

      Dragelor si dragilor, de astazi introducem in actiune un nou personaj, pe care, unii dintre voi il cunoasteti foarte bine: Fitzi! (asta ca sa avem the both sides of the story...jurnale de bebelusi atat din persectiva unui baietel (Gogo), cat si a unei fetite (Fitzi).




      Fitzi, Eliza-Andreea, pe numele ei, este o fetita tare tare dragalasa, care astazi a implinit 10 lunite si care, mai presus de toate dragalaseniile ei de fetita superba, este verisoara lui Gogo...intre ei este o diferenta de 9 luni, dar noua, mamelor ne place sa ii numim "twins", pentru ca seamana foarte bine si pentru ca, mai ales, noi - mamele lor - suntem twins pe bune..:)



      PS. Revenim cu detalii despre cum creste frumos aceasta fetita suerba!